Now Reading:
INTERVJU Načelnik Posavec: „Općina Petrijanec ima ogroman potencijal i želimo iskoristiti sve mogućnosti koje nam se pružaju”
Full Article 4 minutes read

INTERVJU Načelnik Posavec: „Općina Petrijanec ima ogroman potencijal i želimo iskoristiti sve mogućnosti koje nam se pružaju”

Općina Petrijanec proslavila je svoje dane što je prilika za rekapitulaciju svega što je u proteklih godinu dana napravljeno. Upravo s tim ciljem, razgovarali smo s načelnikom Općine Petrijanec Željkom Posavcem.

Od prvog dana mog mandata, imao sam jedan glavni cilj, a to je stvaranje povoljnog okruženja za kvalitetan život naših mještana. Tijekom proteklog razdoblja postigli smo mnogo uspješnih rezultata koji su podigli standard života naših građana na višu razinu – kazao je načelnik Posavec.

Koje su to ključne točke koje biste izdvojili?

Tijekom protekle godine, Općina Petrijanec ostvarila je značajan uspjeh u povlačenju financijskih sredstava iz raznih institucija. Primjerice, energetski smo obnovili staru školu u vrijednosti od 4 milijuna kuna, uz financijsku podršku Fonda za zaštitu okoliša i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Trenutno smo u fazi pripreme za drugu fazu obnove, koja je vrijedna oko 120.000 eura.

Također, uredili smo betonskim opločnicima dva groblja u općini, a za groblje u Petrijancu planiramo izgraditi i parkirna mjesta. Također, početkom ove godine uređeno je parkiralište ambulante u Petrijancu u vrijednosti 411 tisuća kuna, a sufinancirano sa 75 tisuća kuna od Ministarstva regionalnog razvoja.

Naravno, brinemo i o rekonstrukciji ulica – pa su tako rekonstruirane ulice Rade Končara i Hinka Krizmana u Novoj Vesi Petrijanečkoj nakon Aglomeracije. Ovdje svakako zasluge idu ponovno Ministarstvu regionalnog razvoja i Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Čekamo uporabnu dozvolu za Aglomeraciju – kanalizaciju gdje su napravljena 742 priključka u naseljima Zelendvor, Nova Ves Petrijanečka, dio Petrijanca, Strmec Podravski i Družbinec. Zelendvor je dobio uporabnu dozvolu, a ostala naselja istu će dobiti tijekom srpnja.

Možete li nam reći nešto o vašem angažmanu na socijalnom planu?

Briga o potrebitima je jedan od naših prioriteta. Ovih smo dana završili s provedbom treće faze projekta “Zaželi”, vrijednosti 538 000 kuna. Projekt je to koji je obuhvatio naše područje i osigurao zapošljavanje teže zaposlivih žena, kao i pomoć samačkim domaćinstvima kojih na području Općine ima oko 80. Projekt je trajao 8 mjeseci, a gerontodomaćice su bile zaposlene na 6 mjeseci. Ovim putem apeliram na Ministarstvo rada i mirovinskog sustava da nastavi s projektom koji ima dvostruku socijalnu komponentu.

Također, posebnu pažnju posvećujemo zaštiti okoliša. Uveli smo sustav razvrstavanja otpada na kućnom pragu, ali i na javnim površinama, putem kontejnera i mobilnog reciklažnog dvorišta.

Nadalje, odobreno nam je sufinanciranje projektne dokumentacije Ministarstva regionalnog razvoja za IoT sustav na novoj svjetlovodnoj distribucijskoj mreži u iznosu od gotovo 75 tisuća eura ukupne vrijednosti projekta, a odobreno sufinanciranje iznosi 67 190 eura.

Kako planirate poboljšati uvjete za djecu i mlade?

Zadržavanje naše djece i mladih u općini je izuzetno važno. Ulaganje u vrtiće, predškolski odgoj i obrazovanje su naša prioritetna područja. Trenutno je u tijeku dogradnja dječjeg vrtića u Petrijancu kako bismo osigurali sve potrebne uvjete za pravilan rast i razvoj naše djece.

U svom dosadašnjem radu na mjestu općinskog načelnika, uvijek sam se vodio idejom politike ulaganja u vrtiće, predškolski odgoj, obrazovanje i mlade. Možda se efekti svega toga ne vide odmah, ali zaista sam siguran da će se u budućnosti to isplatiti.

Vrijedno za istaknuti je da su nam odobreni projekti pametnih općina i gradova gdje u jednom imamo aplikaciju koja će olakšati komunikaciju između vrtića, škole i općine putem nove aplikacije. Također smo odobreni za projekt koji uključuje kamere za brzinu i nove aplikacije za poboljšanje javne uprave.

Izgleda da imate puno planova za budućnost. Kako biste zaključili?

Planova za naredno razdoblje je zaista mnogo. Općina Petrijanec ima ogroman potencijal i želimo iskoristiti sve mogućnosti koje nam se pružaju. Kroz timski rad i zajedničke napore, vjerujem da ćemo ostvariti zacrtane ciljeve i ponuditi kvalitetna rješenja. Naša općina je svakim danom sve naprednija, a to je vidljivo na svakom koraku. Zahvaljujem svima koji su doprinijeli razvoju i prosperitetu naše općine. Za kraj, želim čestitati Dan općine i blagdan naše Župe svim žiteljima Općine Petrijanec!

foto: arhiva
mdjak/sjever.hr
03.07.2023.

Input your search keywords and press Enter.