Now Reading:
Gradonačelnik Bosilj reagirao na presudu Visokog trgovačkog suda, istaknuo kako ona ne utječe na zbrinjavanje bala
Full Article 4 minutes read

Gradonačelnik Bosilj reagirao na presudu Visokog trgovačkog suda, istaknuo kako ona ne utječe na zbrinjavanje bala

Iz Grada Varaždina stigla je reakcija gradonačelnika Nevena Bosilja na presudu kojom Visoki trgovački sud preinačuje presudu Trgovačkog suda u Varaždinu. Kako je istaknuo gradonačelnik, presudu još uvijek nisu zaprimili te za ovu priliku kao gradonačelnik Varaždina koji je spor naslijedio u hrpi sporova svojih prethodnika, naveo nekoliko stvari, a priopćenje prenosimo u cijelosti.

Ovih se dana, u jeku četverotjednog štrajka u pravosuđu, pojavila u javnosti presuda kojom Visoki trgovački sud preinačuje presudu Trgovačkog suda u Varaždinu. Kako presudu još uvijek nismo zaprimili, za ovu priliku kao gradonačelnik Varaždina koji je ovaj spor naslijedio u hrpi sporova svojih prethodnika, mogu izjaviti sljedeće:

Spor koji traje više od 12 godina ni na koji način ne utječe na postupak zbrinjavanja bala iz zone Brezje temeljem provedenog međunarodnog natječaja, koji je sastavni dio uputa i hodograma Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, na temelju kojeg se država obvezuje na sufinanciranje sanacije i zbrinjavanja odloženog baliranog otpada u gospodarskoj zoni Brezje u visini od 40 posto troškova zbrinjavanja. Grad nastavlja s aktivnostima na zbrinjavanju bala očekujući i skoru potvrdu od strane Vlade RH koja je predvidjela sredstva za zbrinjavanje varaždinskih bala. U vrlo skoro vrijeme očekujemo i pozitivno rješenje kako Vlade o sufinanciranju, tako i Ministarstva financija o zaduženju grada za financiranje vlastite komponente u zbrinjavanju odloženog otpada.

 Ova presuda ne mijenja ništa jer su ti ugovori kontinuirano važeći od lipnja 2018. kad je Vrhovni sud ukinuo presudu Visokog trgovačkog suda iz 2016. koji je te ugovore proglasio ništavnim. Dakle, ovi ugovori su važeći 5 godina, ali je svim institucijama jasno da su neprovedivi i nisu bili zapreka da dođemo do konačnog rješenja bala jer su sve tužbe koju je druga strana podnosila da opstruira micanje bala iz Brezja odbili i DKOM i Visoki upravni sud.

Ovaj spor traje već više od dvanaest godina, tijekom kojih je onaj koji je cijeli slučaj s balama i zakuhao, imao priliku riješiti u svom drugom ciklusu vlasti. Bivši gradonačelnik je u prethodnom mandatu (2017. – 2021.), u četiri izgubljene godine, kad je već tako uvjeren u ispravnost svojih odluka mogao konzumirati taj sporni ugovor. Međutim, nije konzumirao to pravo jer je i sam znao da je ugovor bio neprovediv.

Da je hrvatsko pravosuđe iz zemlje čudesa pokazuje i ova mala retrospektiva. Ovo je već peta presuda u istom sporu. I svaka od tih presuda je bila različita. Ovakav niz presuda hrvatskih sudova u istom sporu koji traje 12,5 godina budi sumnju u jednu od dvije sljedeće stvari: nesposobnost ili korumpiranost (ili možda oboje?!). Ono što je sigurno jest da će biti i šesti korak jer će grad ovako besmislenu presudu uputiti Vrhovnom sudu i tražiti reviziju iste. I uvjeren sam da će Vrhovni sud stati na kraj ovom loptanju između Trgovačkog suda u Varaždinu i Visokog trgovačkog suda iz Zagreba.

Odvjetnički troškovi koji su zapravo jedina bit ovog spora jer je sve ostalo ili neprovedivo ili u zastari, nastali su u ovom sporu prvenstveno kao posljedica neodgovornog upravljanja javnim sredstvima i protivno javnim interesima mojih prethodnika, odnosno u vrijeme nastanka predmeta ovoga spora, odnosno gomilanja bala koje su se „ulogorile” u gospodarskoj zoni Brezje prije punih 18 godina. I kad je već riječ o odvjetničkim troškovima oni su u konačnici znatno manje presuđeni od traženja druge strane. Osim toga, za odvjetničke usluge grada u ovom sporu kojeg grad nije dobio odvjetnicima za vrijeme mog mandata se ne plaćaju odvjetničke usluge.

I za kraj još jedna mala dopuna u vezi okolnosti objave presude. U posljednja četiri tjedna sudovi ne rade, jer nema tko pisati presude koje su puno, puno vrijednije od ovog našeg slučaja. Ali, eto našao se neki mali prolaz u tom našem silnom pravosudnom sustavu kojemu je baš stalo da se napiše i otpremi presuda (doduše tuženiku a ne i tužitelju). Ovakvi slučajevi kao što je ovaj naš koji traje 12,5 godina, u kojem je pet puta mijenjana presuda?!, bacaju ponovo negativnu sliku na naše pravosuđe, ali i uistinu bude sumnju u njegovu ispravnost. Zato nam i trebaju duboke promjene u pravosuđu da se ovakvi apsurdi zaustave i vrati povjerenje u pravosuđe. Nema funkcionalne države bez funkcionalnog pravosuđa. I točka.”

sjever.hr/Neven Bosilj

03.07.2023.

Input your search keywords and press Enter.