Now Reading:
DECANTER Od 48 varaždinskih vina, njih 35 osvojilo medalju
Full Article 5 minutes read

DECANTER Od 48 varaždinskih vina, njih 35 osvojilo medalju

Najprestižnije svjetsko natjecanje – 20. Decanter World Wine Awards 2023. u Londonu i ovog je puta donijelo potvrdu vrhunske kvalitete vinara iz Varaždinske županije, koji su u izuzetno velikoj konkurenciji od 18.250 uzoraka vina iz 57 država, osvojili ukupno 35 medalja. Tako je 18 vinara iz Varaždinske županije osvojilo 10 srebrnih i 25 brončanih medalja. Radi se o zaista velikom uspjehu obzirom da su se na međunarodnoj sceni počeli ozbiljnije natjecati prije samo četiri godine.

Stoga su u atriju Županijske palače kao i prethodnih godina prigodno predstavljeni nagrađeni vinari, a promociji vina su nazočili i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, zamjenica župana Silvija Zagorec, saborski zastupnik Predrag Štromar, saborski zastupnik Siniša Jenkač, predsjednik Županijske skupštine Josip Križanić, načelnici i gradonačelnici, županijski vijećnici te ravnatelji ustanova i tvrtki.

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Dragutin Vincek je naznačio kako je Varaždinska županija prisutna na Decanteru od 2011.godine.

-Od 2011. godine prisutni smo na Decanteru kada je obitelj Crnko osvojila srebro i broncu. Nakon toga se pojavljujemo 2016. s Vinarijama Košćak i Kopjar koje su dobile preporuku. 2017. Vinarija Kopjar je osvojila i prve medalje. Posljednje četiri godine, ta priča je poprimila sasvim drugačije značenje. Od tih nekoliko entuzijasta, iz godine u godinu sve se veći broj naših vinara natječe na ovom natjecanju i sve veći broj vina osvaja nagrade. Ove godine osvojili smo respektabilnih 35 medalja. U protekle 4 godine, Varaždinska županija osvojila je 129 medalja. Ukoliko to usporedimo s nešto više od tisuću medalja u cijeloj RH, vidjet ćemo da nas to svrstava na drugo mjesto. Odličan i iznenađujući rezultat – rekao je Vincek, na čije riječi se nadovezao Siniša Lasan, poznati Decanter sudac i „vinski izbornik” Varaždinske županije.

– Ove je godine Hrvatska u London na Decanter poslala 472 vina te ćemo shodno tome tražiti da Hrvatska ima vlastiti panel, a ne panel Balkana. Mislim da mi to apsolutno možemo tražiti. Velik broj uzoraka je visoko ocijenjen. Naravno, nisu svi dobili nešto, uvijek postoji jedan dio vina koji ne bude ocijenjen broncom, srebrom ili zlatom. Međutim, to je i dalje vrlo visoka ocjena – rekao je Lasan te dodao se u Varaždinskoj županiji vidi veliki rast kvalitete vina te da polako postaju faktor na hrvatskoj vinskoj karti.

– Ja radim i živim u Dubrovniku i mogu vam reći da su vina iz Varaždinske županije trenutno više zastupljena nego recimo međimurske vinarije. Zastupljeno je recimo šest do osam vinarija koje prodaju svoja vina na tom tržištu – zaključio je Lasan.

Župan Anđelko Stričak je istaknuo kako se na području Varaždinske županije već 20-ak ili čak 30-ak godina vodi briga o okolišu, a to je i top tema današnjice. Osim naših škola, kako je rekao župan, Županija vodi brigu o okolišu, a ako je itko vodi, tada je vode proizvođači poljoprivredno prehrambenih proizvoda.

– Ove godine smo u London na ocjenjivanje poslali 48 vina iz 18 vinarija. Naši vinari su osvojili 35 medalja, odnosno 13 vina je dijelio milimetar od medalje. Osvojili su 85 bodova, a 86 bodova bilo je potrebno za medalju. To najbolje govori kakva se vina proizvode na području Varaždinske županije – rekao je župan te čestitao svim vinarima.

– Svi ti naši proizvođači poljoprivredno prehrambenih proizvoda, od vina, meda i varaždinskog bučinog ulja, čija zaštita na europskoj razini bi nam trebala biti dodijeljena ovih dana, oni daju našoj županiji jednu posebnu draž. To nam je bitno i zbog razvoja turizma i smatram da je to dobar iskorak i dobar smjer razvoja našeg turizma. Između ostalog, o tome nam govore i brojke, prošle smo godine ostvarili preko 206 tisuća noćenja, a ove smo godine već daleko bolji – dodao je župan.

Josip Tržec iz Vinarije Šafran zadovoljan je sudjelovanjem na ovogodišnjem Decanteru.

– Mi smo praktički ostvarili ono po što smo išli u London, a to je da pokažemo da je ova naša regija, odnosno varaždinsko gorje, dobro i poželjno za vino te da bi se time trebali i u budućnosti baviti. Ono što bi mi vinogradari željeli je da upravo ova naša nagrađena vina postižu i onu cijenu, kako znam reći, najnižu koja je cijena tog vina na nekom svjetskom tržištu. Mi smo male vinarije i butik proizvodnja, i upravo kao takva bi se trebali i prodavati. Nažalost, ne uklapamo se u velike trgovačke lance i neke sisteme koje svijet poznaje jer smo premali, ali tu je i Varaždinska županija za koju vjerujemo da će nas podržati u tom dijelu. Nemojte očekivati od nas da možemo napraviti neke velike brendove jer naše količine vina su tako male i tako zanemarive u tom nekakvom ozbiljnom brendiranju da bi daleko, daleko nadmašile sam iznos brendiranja ukupne količine novca koje to vino može zaraditi – rekao je Tržec.

sjever.hr

30.06.2023.

Input your search keywords and press Enter.