Now Reading:
Rastući interes za strukovne škole i novi programi: Prijave za upis u srednje škole u Hrvatskoj u punom jeku
Full Article 2 minutes read

Rastući interes za strukovne škole i novi programi: Prijave za upis u srednje škole u Hrvatskoj u punom jeku

Interes za strukovne škole raste, a Ministarstvo obrazovanja i Obrtnička komora izražavaju zadovoljstvo dosadašnjim rezultatima. U Ministarstvu su primijetili da postoji više dostupnih mjesta u srednjim školama nego što je broj učenika koji se prijavljuju.

U ovom ljetnom roku, oko 40.140 učenika započelo je s prijavama za upis u srednju školu. Ljestvice poretka bit će vidljive od 14 sati na sustavu https://srednje.e-upisi.hr. U 445 srednjih škola diljem Hrvatske, predviđeno je ukupno 48.753 mjesta u prvim razredima za sljedeću školsku godinu. Od tih škola, 179 provodi gimnazijske programe, 319 nudi strukovne programe, 15 nudi programe likovne umjetnosti, dok 41 nudi glazbene i plesne programe. Konačne ljestvice poretka bit će objavljene 10. srpnja.

Ove godine će se prijemni ispit pisati u devet srednjih škola, od kojih su osam u Zagrebu, dok je jedna gimnazija u Karlovcu. Učenici koji se prijavljuju za gimnazije koje provode isti smjer i provjeravaju znanje iz istog nastavnog predmeta pisat će prijemni ispit istog dana i u isto vrijeme. Učenik će pisati ispit u školi koja mu je prva na listi prioriteta, a rezultati ispita će se priznavati u svim ostalim školama koje je učenik prijavio, donosi 24sata.

Na prijemnom ispitu učenici mogu osvojiti do 10 bodova, a bodovi će biti izraženi na dvije decimale. Ovi bodovi će značajno utjecati na poredak u školama gdje je veliki broj učenika s prosjekom ocjena 5,0.

Ove školske godine učenicima su ponuđeni i potpuno novi programi. Na primjer, Tehnička škola u Sisku, nakon tehničara za videoigre, sada nudi i smjer Tehničar za robotiku. Prema informacijama Ministarstva znanosti i obrazovanja, srednje škole Centri za kompetentnost predložili su eksperimentalne programe, pri čemu je najveći broj odobren u sektoru turizma i ugostiteljstva.

U Ministarstvu su zadovoljni interesom učenika za strukovne programe te su veoma ohrabreni tim rezultatima.

Za učenike s poteškoćama već su objavljene konačne ljestvice poretka. Oni koji su ostvarili pravo upisa od 10. do 13. srpnja u odabrane škole, trebaju poslati dokumente potrebne za upis u određeni program obrazovanja i učitati potpisanu upisnicu u sustav. Kandidati koji nisu ostvarili pravo upisa na preliminarnom rangiranju imaju mogućnost konkuriranja na rangiranju redovitih kandidata, koje započinje sutra, 28. lipnja u 8 sati, donosi 24sata.

foto: ilustracija (Pixabay)
sjever.hr/24sata.hr
28.06.2023.

Input your search keywords and press Enter.