Now Reading:
Zagorci sestra i brat Oborovečki, Karla Bartolović i Daniel Benačić briljirali na svjetskom kupu u samostrelu u češkim Otrokovicama
Full Article 4 minutes read

Zagorci sestra i brat Oborovečki, Karla Bartolović i Daniel Benačić briljirali na svjetskom kupu u samostrelu u češkim Otrokovicama

Ovog je vikenda u češkim Otrokovicama održan 25. Bohemia Cup, ujedno i prvi svjetski kup ove godine. Hrvatska samostrelska reprezentacija po običaju je briljirala, a boje Hrvatske branili su i zagorski strijelci Mihaela i Martin Oborovečki te Karla Bartolović iz SD Veliko Trgovišće i Daniel Benačić iz SD Strijelac iz Krušljevog Sela.

Prva je na rasporedu bila disciplina IAU Classic, u kojoj plasman natjecatelja ovisi o ukupnom rezultatu na tri distance, a natjecatelji su raspoređeni po dobnim kategorijama. U kategoriji kadeta prva tri mjesta zauzeli su predstavnici Hrvatske, prvi je bio Daniel Benačić, drugi Filip Bezrok, a treća Marija Štrbenac. Kod juniora najbolji je bio Denis Vyskočil, predstavnik Češke, drugo mjesto osvojila je Iva Popović-Gecan, a treće Karla Bartolović. Petar Blagec bio je četvrti.

U ženskoj kategoriji prvo mjesto osvojila je Valentina Mrnjavčić Pereglin, drugo Mihaela Oborovečki te treće Jacob Ludvine iz Francuske, dok je Sanja Komar bila četvrta. U muškoj kategoriji prvo mjesto osvojio je Domagoj Pereglin, drugo Andrej Krstinić, a treće s istim brojem pogođenih krugova, ali manjem brojem strogih centara Martin Oborovečki.

Među ekipama otvorenog tipa slavila je muška reprezentacija Hrvatske (Pereglin, Krstinić, Oborovečki), druga je bila ženska reprezentacija Hrvatske (Pereglin, Oborovečki, Komar), dok je treće mjesto osvojio prvi sastav češke reprezentacije (Vyskočil, Nedelnikova, Nedelnikova).

Prvog dana natjecanja rezultati u ukupnoj kategoriji muškaraca i žena boduju se i za poredak na svjetskoj rang ljestvici. U poretku svjetskog kupa u ukupnoj kategoriji žena prva je bila Valentina Mrnjavčić Pereglin, druga Mihaela Oborovečki, a treća Judit Torokne Zsoter iz Mađarske. U muškoj kategoriji za svjetski kup prvo mjesto osvojio je Domagoj Pereglin, drugo Andrej Krstinić, a treće Martin Oborovečki.

Drugog dana natjecanja na rasporedu je bila disciplina Match-Play, a pravo nastupa imalo je po 16 najboljih natjecatelja u muškoj i ženskoj kategoriji. Za Match-Play natjecanje i međusobne dvoboje kvalificirali su se svi Hrvatski reprezentativci. Prve eliminacijske dvoboje nisu uspjeli proći Filip Bezrok kod muških i Karla Bartolović te Marija Štrbenac kod žena. Daniel Benačić, Petar Blagec i Sanja Komar zaustavljeni su u četvrtfinalnim dvobojima. U polufinalu su mečeve za zlato izborili braća i sestre Oborovečki i Pereglin, dok su se u borbe za broncu od hrvatskih predstavnika kvalificirali Andrej Krstinić i Iva Popović-Gecan.

U duelu za broncu Iva Popović-Gecan slavila je protiv Francuskinje Ludivine Jacob (6:4), dok je Andreja Krstinića savladao Francuz Jean-Michel Brulet (5:3). U muškom dvoboju za zlato između Martina Oborovečkog i Domagoja Pereglina slavio je Domagoj Pereglin (5:3), dok je u dvoboju između Mihaele Oborovečki i Valentine Pereglin pobjedu ostvarila Mihaela Oborovečki (6:0).

Uz samo natjecanje održan je sudački seminar te polaganje ispita za službene suce Svjetske samostrelske unije. Za ispit je bilo prijavljeno 7 hrvatskih sudaca, koji su uspješno položili teorijski i praktični dio ispita. U vodstvu hrvatske reprezentacije bili su Damir Oborovečki, Branko Pereglin i Željko Duh.

Sljedeće natjecanje koje čeka naše samostrelce je Prvenstvo Hrvatske, koje će se održati 1. i 2. srpnja u Klanjcu. Natjecanje je ujedno i drugo izborno za svjetsko prvenstvo u Mađarskoj.

Osim natjecanja samostrelom proteklog su se vikenda u Poljskoj održale i Europske igre, na kojima je nastup izborio i naš zagorski reprezentativac Petar Gorša, inače član SD Dalmacijacement iz Solina. Petar je nastupio u sastavu hrvatske reprezentacije zračnom puškom te je uz Mirana Maričića i Josipa Sikavicu osvojio drugo mjesto ekipno, dok je u pojedinačnom poretku trostava izborio ulazak u finale te na kraju zauzeo osmo mjesto.

sjever.hr/kzz.hr 27.06.2023.

Input your search keywords and press Enter.