Now Reading:
ZASLADITE SI DAN Prhka pita od trešanja i borovnica oduševit će vaše nepce!
Full Article 3 minutes read

ZASLADITE SI DAN Prhka pita od trešanja i borovnica oduševit će vaše nepce!

Želite li uživati u doista savršenom desertu, ovog ćete se puta morati potruditi malo više, no trud će se svakako isplatiti. 24 sata donosi recept za ukusnu prhku pitu od trešanja i borovnica čije će hrskavo tijesto i predivno punjenje oduševiti vaše nepce.

Sastojci:

Tijesto:
1/3 šalice bademovog brašna
1/4 šalice šećera
1 žličica soli
2 i 1/2 šalice oštrog brašna + još malo
1 šalica hladnog maslaca narezanog na kockice
2 velika žumanjka
1/4 šalice hladne vode

Punjenje:
80 g svježih trešanja
40 g borovnica
3/4 šalice smeđeg šećera
3 žlice škrobnog brašna
1/4 šalice burbona
1 žlica ekstrakta vanilije
1 mahuna vanilije iz koje ćeš izvaditi sjemenke korica
1 limuna
1 cijelo jaje, umućeno
smeđi demerara šećer za posipanje

Priprema:

Izmješaj bademovo brašno, šećer, sol i brašno u velikoj zdijeli. Dodaj omekšali maslac i zamijesi tijesto.

U maloj zdjeli umuti žumanjke s 1/4 šalice ledene vode pa dodaj jaja u smjesu od brašna. Miksaj dodajući po potrebi još hladne vode (ne više od 1 žlice odjednom), dok se tijesto ne sjedini.

Lagano mijesi tijesto na pobrašnjenoj površini dok se ne prestane lijepiti za površinu, oko 1 minute. Tijesto podijeli napola. Svaki dio oblikuj u kuglu i zamotaj u plastičnu foliju. Ostavi u hladnjaku najmanje 2 sata ili najviše 3 dana.

Izvadi tijesto iz hladnjaka i ostavi na sobnoj temperaturi 5 minuta da omekša. U međuvremenu namasti okrugli kalup za pitu promjera 24 cm i zagrij pećnicu na 200°C. Razvaljaj tijesto u krug promjera 30 cm i pažljivo premjesti u kalup za pitu. Rubove digni uz stijenke. Odreži višak ako visi preko ruba lima. Tijesto na dnu izbodi nekoliko puta vilicom.

Razvaljaj ostatak tijesta također u oblik kruga promjera 30 cm. Premjesti u lim obložen papirom za pečenje i uz pomoć kotačića izreži trake širine 2 cm. Stavi sve zajedno natrag u hladnjak.

U velikoj zdjeli pomiješaj očišćene trešnje, borovnice, smeđi šećer, škrobno brašno, burbon, ekstrakt vanilije, sjemenke vanilije i koricu 1 limuna. Dobro promiješaj pa žlicom stavljaj nadjev na tijesto. Ako je ostalo soka od voća, i njega prelij preko tijesta.

Na vrh složi trakice tijesta, prvo u jednom smjeru, pa drugu polovicu okomito preko, ostavljajući rupe između. Rubove tijesta (gornji i donji dio) uz stijenke prstima stisni i spoji. Trake na vrhu premaži umućenim jajetom i pospi demerara šećerom. Ohladi pitu dok tijesto ne očvrsne, oko 30 minuta u hladnjaku.

Peci oko 30 minuta dok korica ne porumeni, oko 30 minuta, pa smanji temperaturu pećnice na 180°C i peci dok se ne prestanu raditi mjehurići od soka, a pita dobije tamnu zlatno-smeđu boju, 50-60 minuta. Prebaci na rešetku i ostavi da se hladi najmanje 4 sata prije rezanja.

www.sjever.hr/www.24sata.hr
25.06.2023.

Input your search keywords and press Enter.