Now Reading:
Tantrumi: Kako ih preživjeti/izbjeći ili barem prorijediti?
Full Article 3 minutes read

Tantrumi: Kako ih preživjeti/izbjeći ili barem prorijediti?

Ispadi bijesa gotovo su uobičajeni za djecu o jednoj fazi odrastanja. Razlog tome je da njihov mozak jednostavno nije dovoljno razvijen da bi znali kako se kontrolirati kada su bijesni.

S obzirom da najveći dio ispada bijesa dolazi iz osjećaja bespomoćnosti, djelomično ipak možemo utjecati da ispada bude manje. Naime, djeca koja imaju osjećaj da imaju kontrolu u svom životu, dokazano imaju i manje ispada bijesa. A sposobnost za održavanjem kontrole gubi se kada je dijete umorno ili gladno i tada jednostavno ne treba djeci davati neke ozbiljnije zadatke koji bi mogli dovesti do frustracije.

Kako ukrotiti tantrume kod djece?

  • Ostanite mirni i pokušajte se povezati s djetetom. S obzirom da njegov mozak sada nije u stanju smiriti ga, to je u ovom trenutku vaš zadatak.
  • Pokušajte smiriti uzrujanost prije nego eskalira. Ako primijetite da je dijete uzrujano na vrijeme i objasnite mu da vidite da je nervozno i da zajedno trebate poraditi na tome, do ozbiljnog ispada možda ni ne dođe.
  • Većina tantruma događa se u periodu djetetovog umora ili gladi, a svaka mama uglavnom može prepoznati kada se približava to vrijeme, pa nije na odmet preventivno reagirati. To vam neće uvijek poći od ruke, no preventivno hranjenje i spremanje djeteta na odmor može izbjeći mnoge tantrume.
  • Period tantruma je vrlo izazovan za cijelu obitelj, no uglavnom ne traje dugo i poželjno je maksimalno prilagoditi se tome. a primjer, ako je dijete umorno ili gladno, svakako pokušajte izbjeći odlazak u trgovinu, koliko god malo vremena zahtijevalo. Uglavnom se pretvori u pravu dramu i oduzme previše energije i vama i djetetu.
  • Pobrinite se da se dijete osjeća voljeno. Djeca kojoj se posvećuje više vremena ima veće šanse da će izbjeći epizode tantruma. Ako ste cijeli dan razdvojeni, pokušajte provesti neko vrijeme s djetetom prije nego se primite svih ostalih obaveza.
  • Odmah odustanite od tjeranja vode na svoj mlin. Kada dijete ima tantrume bilo kakvo razumno objašnjavanje djetetu nema nikakve svrhe, osim što trošite vlastitu energiju i živce.
  • Stvorite osjećaj sigurnosti za vaše dijete. Pokušajte se prisjetiti kako se vi osjećate kada ste iscrpljeni, nenaspavani, gladni i pritom bijesni zbog nekog problema. Malo šta pomaže da se umirite , a prigovori i objašnjavanja drugima mogu samo dodatno produbiti vaš jed i ljutnju. Sjetite se toga kada se budete ljutili na dijete jer ne surađuje.
  • Reagirajte nakon ispada bijesa. Kada se dijete smiri i tantrum prođe, vrijeme je za razgovor s djetetom. Prvo se povežite s djetetom i razgovarajte o nekoj njemu ugodnoj temi, a tek kada je dijete skroz opušteno pokušajte mu objasniti na način na koje može razumjeti zašto takvo ponašanje nije prihvatljivo i kako bi se trebalo ponašati sljedeći put kada se bude osjećalo ljutito i tužno.

Mamin kutak

foto:freepik

sjever.hr 22.06.2023.

Input your search keywords and press Enter.