Now Reading:
KZŽ za financiranje potreba Udruga umirovljenika osigurala 8 tisuće eura – Kolar: Sredstva Županije za Maticu umirovljenika KZŽ ove ćemo godine povećati za desetak posto
Full Article 4 minutes read

KZŽ za financiranje potreba Udruga umirovljenika osigurala 8 tisuće eura – Kolar: Sredstva Županije za Maticu umirovljenika KZŽ ove ćemo godine povećati za desetak posto

Krapinsko – zagorska županija osigurala je 8 tisuće eura za financiranje potreba Udruga umirovljenika na području Krapinsko – zagorske županije, a detalji raspisanog javnog poziva detaljno su objašnjeni u srijedu na konferenciji za medije u prostorima Krapinsko – zagorske županije.

Kako je tom prilikom rekla zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek, s obzirom na negativne demografske trendove, kao i starenje stanovništva ukazala se potreba definiranja starijih kao posebne skupine u fokusu socijalne politike na nacionalnoj, ali i regionalnoj te lokalnoj razini. Stoga je, kako je objasnila, na području županije nedavno osnovan Savjet za umirovljenike i osobe treće životne dobi, kao stručno i savjetodavno tijelo Županije.

– Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2021. godine, osobe iznad 65 godina životne starosti čine 22,45 % ukupnog stanovništva Republike Hrvatske, a u Krapinsko – zagorskoj županiji to je 20,8 posto. U odnosu na popis stanovništva iz 2011. godine to je dva do tri postotna boda više – rekla je Petek dodavši kako starenje stanovništva nosi sa sobom čitav niz izazova, od povećanja potreba koje se događaju kod osoba treće životne dobi, koje su drugačije i veće, a tu su i zdravstvene potrebe i potrebe iz sfere socijalne skrbi.

Upravo su članovi Savjeta umirovljenika inicirali raspisivanje ovog javnog poziva, a Krapinsko – zagorska županija kao uključiva zajednica koja brine o svim skupinama stanovništva prihvatila je ovu inicijativu. Primarna svrha Javnog poziva jest jačanje informatičkih resursa udruga umirovljenika, posebno onih koji su odlučili uspostaviti urede za umirovljenike kao kontaktne točke u kojima umirovljenici mogu ostvariti usmjerenje i podršku oko najčešćih pitanja koja se odnose na položaj, status i prava umirovljenika. Također, nabavom informatičke opreme udruge stječu uvjete za unaprjeđenjem svoje informatičke pismenosti, konkurentnosti za prijavu na europske i nacionalne natječaje i pozive, kao i dostupnost same usluge korištenje opreme njezinim članovima.

– Najmanji iznos traženih sredstava za financiranje projekta iznosi 140 eura, dok najveći iznos traženih sredstava iznosi 730 eura. Planira se dodjela oko 12 potpora, a prihvatljiva aktivnost i projekti su nabava informatičke opreme. Rok za podnošenje prijedloga projekata traje do 30. rujna 2023. godine, a svaki predlagatelj može podnijeti jednu prijavu – pojasnila je Petek.

Župan Kolar istaknuo je kako Krapinsko – zagorska županija financira Maticu umirovljenika KZŽ, no da osim tih sredstava treba pomoći udrugama da koriste i druge izvore financiranja, a to su EU fondovi i nacionalni natječaji.

– Za prijavu na te natječaje osnovni je uvjet informatička pismenost i oprema, stoga smo mi na koordinaciji to analizirali na zahtjev HSU-a i osnovali smo ovaj Savjet te je ovo prva konkretna akcija samog savjeta. Mi ćemo koristiti uredovne dane da naše stručne službe o različitim sektorima obilaze u određeno radno vrijeme i pružaju besplatne savjete o nekim pitanjima koja će u tom trenutku biti aktualna za umirovljeničku populaciju. To će biti jedan veliki iskorak i jedna usluga koju do sada nismo imali, a jasno je izdefinirano kroz program savjeta na inicijativu HSU-a – rekao je Kolar te dodao kako će na prijedlog HSU-a Županija u rebalansu proračuna za ovu godinu povećati iznos koji daje Matici umirovljenika KZŽ za desetak posto.

– S obzirom na inflaciju i na sve ostalo što se događalo, mislimo da je to korektan iznos – poručio je Kolar.

Konferenciji za medije je prisustvovala i Đurđa Mohač, predsjednica Savjeta umirovljenika KZŽ koje je kazala kako je Savjet sastavljen ove godine, a sastoji se od pet članova.

Predsjednica je dodala kako je cilj raspisivanja Javnog poziva jačanje informatičkih resursa udruga i jačanje kapaciteta udruga za rješavanje usluga namijenjenih starijim osobama kao o sudjelovanje udruga u kreiranju provedbi različih problema.

Predsjednik Stranke umirovljenika KZŽ Željko Čleković rekao je pak kako je kroz razgovore s županom Kolarom došlo do spoznaje da umirovljenici nisu dovoljno zastupljeni u javnim natječajima.

-Pola ureda koje smo otvorili za pomoć umirovljenicima imaju zastarjelu informatičku opremu, kroz ovaj Javni poziv odobrena su nam sredstva za nabavku nove informatičke opreme – dodao je Čleković.

jm/www.sjever.hr
21.06.2023.

Input your search keywords and press Enter.