Now Reading:
Jeste li primijetili sve više vojske na našim cestama???Evo što se događa!!!!
Full Article 2 minutes read

Jeste li primijetili sve više vojske na našim cestama???Evo što se događa!!!!

vojska

Ako ovih dana slučajno primijetite više vojske na našim cestama, nemojte se brinuti. Radi se o pripremi za vježbu ocjenjivanja borbene spremnosti (CREVAL) pod nazivom „Strong Bastion 2023“ , stoga se od 20. do 30. lipnja očekuje pojačan promet vojnih vozila u oba smjera na relaciji granični prijelaz Letenye, Mađarska/Goričan – Hrvatska – Varaždin, vojarna “7. gardijska brigada Puma“.

„Strong Bastion 2023“ distribuirana je računalno potpomognuta vježba koja se provodi u organizaciji Multinacionalnog divizijskog zapovjedništva – Centar (Multinational Division Centar – MND-C) na dvije lokacije, u Hrvatskoj i Mađarskoj, Varaždinu i Székesfehérváru. Tijekom vježbe planirano je izmještanje prednjeg zapovjednog mjesta iz Mađarske u Hrvatsku s ciljem ocjenjivanja Stožera MND-C tijekom izmještanja prednjeg zapovjednog mjesta.

Hrvatska vojska sudjeluje u navedenoj vježbi temeljem Odluke Vlade o prelasku granice Republike Hrvatske oružanih snaga država saveznica i Oružanih snaga Republike Hrvatske radi sudjelovanja na zajedničkoj obuci i vježbama u 2023.

Podsjetimo, osnivanje Multinacionalnog divizijskog zapovjedništva Centar pokrenule su Hrvatska i Mađarska uz naknadno pridruživanje Slovačke u cilju jačanje regionalne suradnje zemalja Središnje Europe. Aktivacijom od strane Sjevernoatlantskog vijeća u svibnju 2022. Zapovjedništvo je dijelom NATO strukture snaga čime je postalo sastavni dio vojne strukture NATO-a i podređeno Vrhovnom zapovjedniku savezničkih snaga za Europu (SACEUR) sa statusom Međunarodnog vojnog stožera.

sjever.hr

20.06.2023.

Input your search keywords and press Enter.