Now Reading:
Međimurska županija pomurskim Hrvatima približila svoju domovinu – Postavljene dvojezične ploče kao simbol suradnje, dugogodišnjeg zajedništva i prijateljstva
Full Article 3 minutes read

Međimurska županija pomurskim Hrvatima približila svoju domovinu – Postavljene dvojezične ploče kao simbol suradnje, dugogodišnjeg zajedništva i prijateljstva

Povodom Dana državnosti Republike Hrvatske i 10. obljetnice članstva u Europskoj uniji, u srijedu je u Općini Sumarton i Serdahel nastavljena suradnja i podrška pomurskim Hrvatima postavljanjem ploča naziva ulica i ustanova s dvojezičnim natpisom koje je osigurala Međimurska županija.

Dvojezične ploče pomurskim Hrvatima još više približavaju svoju domovinu. Svaka od njih mnogo je više od natpisa na dva jezika, ona predstavlja pečat dugog prijateljstva i svjedok je njegovanja identiteta ovdašnjih ljudi te poštovanja koje gaje prema zemlji iz koje potječu.

Nastavak je to dobre suradnje i podrška pomurskim Hrvatima koji žive u naseljima uz granicu u Mađarskoj. Prošle godine otkriveno je 80 ploča u Murakereszturu i Mlinarcima. Dvojezične ploče samo su jedan od zajedničkih projekata koje Međimurska županija provodi s Hrvatskom samoupravom.

Počasni konzul Republike Hrvatske u Mađarskoj dr. Atila Kos, zahvalio je i u ovoj prilici Međimurskoj županiji i županu Matiji Posavcu na svestranoj pomoći koju kontinuirano pružaju pomurskim Hrvatima, osobito kada je riječ o očuvanju identiteta.

– Dobra suradnja i podrška koju primamo iz Međimurske županije nisu osnažili samo naše dugogodišnje prijateljstvo, već čine izvrstan primjer prijateljstva dviju zemalja – naglasio je dr. Atila Kos.

Zamjenik župana Josip Grivec istaknuo je da su rezultati suradnje na ponos, kako Hrvatima s obje strane Mure, tako i našim mađarskim prijateljima.

– Nizom zajedničkih projekata kontinuirano osnažujemo naša područja na dobrobit svih stanovnika. Veseli nas nastavak postavljanja dvojezičnih ploča koje su simbol naše suradnje, dugogodišnjeg zajedništva i prijateljstva – dodao je zamjenik župana, zahvalivši na predanom čuvanju našega jezika i baštine i među Hrvatima koji žive uz lijevu obalu Mure.

Zastupnik u mađarskom parlamentu Péter Cseresnyés, kazao je kako je otkrivanje ploča važan čin kojim pomurski Hrvati čuvaju svoj Hrvatski identitet te kako ga veseli što se na svakom koraku osjeća jačanje hrvatskog identiteta i Hrvatske zajednice.

– Ovo je jedan konkretan projekt kojim obilježavamo Dan državnosti i deset godina članstva u Europskoj uniji, a omogućila ga je Međimurska županija koja je prepoznala potrebu pomurskih Hrvata da tako čuvaju svoj identitet. Sretni smo što imamo susjeda kakav je Mađarska s kojim možemo dijeliti ovakve praktične projekte usmjerene ljudima – rekao je veleposlanik Republike Hrvatske u Budimpešti Mladen Andrlić.

U bogatom prigodnom programu nastupili su Dječji vrtić Sumarton i Serdahel, Pjevački zbor KUD-a Sumarton, učenik Osnovne škole Katarina Zrinski Levente Baranyai, Pjevački zbor Mura, te tamburaši Pomurske žice sa solisticom Mirom Prosenjak.

Nakon otkrivanja dvojezičnih ploča slijedilo je blagoslov ploča mjesnog župnika Istvàna Martona i župnika župe sv. Leonarda Goričan, Josipa Drvoderića. Domaćini su organizirali i prijem u Fedakovoj kuriji gdje je potpisan sporazum između Instituta za migracije i narodnosti i Hrvatskog kulturno-prosvjetnog zavoda “Stipan Blažetin”.

www.sjever.hr
15.06.2023.

Input your search keywords and press Enter.