Now Reading:
Novim rebalansom proračun Grada Čakovca iznosi 52 milijuna eura
Full Article 5 minutes read

Novim rebalansom proračun Grada Čakovca iznosi 52 milijuna eura

U Gradskoj vijećnici Čakovca u srijedu je održana 17. sjednica Gradskog vijeća na kojoj su prisutni vijećnici imali priliku raspravljati o 18 točaka dnevnog reda. Jedna od glavnih točaka bila je donošenje Odluke o izmjenama i dopunama proračuna za 2023. godinu.

Kako je na konferenciji za medije, održanoj uoči same sjednice, istaknula gradonačelnica Ljerka Cividini, s obzirom na to da je na prošloj sjednici Gradskog vijeća donijeta odluka o prihvaćanju kreditnog zaduženja u iznosu od 4.9 milijuna eura, to je najveći razlog promjena u rebalansu. Sama promjena se mijenja u iznosu od 3 milijuna eura i ukupni Proračun Grada Čakovca iznosi 52 milijuna eura.

– Povećanje je došlo i u rashodovnoj strani vezano uz plaće zaposlenika škola, ali i djelatnika javne vatrogasne postrojbe. Ono što je bitno za sve naše sugrađane je ulaganje u visokogradnju objekata i u prometnu infrastrukturu – poručila je gradonačelnica Cividini.

Tako će se krenuti u obnovu kružnog raskrižja u ulici Stjepana Radića, završiti sam uklop uz sjevernu obilaznicu, a dovršava se Prvomajska ulica u Mihovljanu te započinju i radovi u ulici Ivana Gorana Kovačića u Mihovljanu. Također, kako je istaknula čakovečka gradonačelnica, ulaže se u rasvjetu koja nedostaje na području grada, a dolazi i do povećanja ulaganja u nerazvrstane ceste i urbanu opremu te sitne korekcije u sustavima oborinske odvodnje koje su se pokazale potrebnima kroz ove mjesece kada je pala veća količina kiše.

Također u suradnji s Hrvatskim cestama nastavljaju se rekonstrukcije i dogradnje prometnica u Slemenicama i Žiškovcu, a koje bi trebale biti te završene do kraja godine ili najkasnije do proljeća 2024. godine. Znatno smanjene evidentirano je u iznosu izgradnje Regionalnog centra za odgoj i obrazovanje.

– Nakon 15 godina čekanja ipak smo uspjeli uskladiti sve želje i potrebe te naloge Ministarstva, a ovih je dana završilo i e-savjetovanje, objavljen je postupak o javnoj nabavi i očekuje se otvaranje ponuda sredinom srpnja, tako da bi radovi, uz potpisivanje nadzornih inženjera, mogli krenuti krajem rujna – rekla je Cividini objasnivši kako je u proračunu Grada bio planiran iznos od 2 milijuna kuna ulaganja u Regionalni centar, no da je sam sporazum regulirao drugačiji omjer snaga i ulaganja.

– Ministarstvo obrazovanja preuzelo ulogu raspisivanja javnog natječaja i Grad Čakovec ima obvezu u 2023. godini podmiriti trošak od 287 tisuća eura. Tako da smo i taj iznos iskorigirali – rekla je Cividini te pojasnila kako je među točkama dnevnog reda i uređenje sajmišta gdje su problem stare barake koje će se morati urediti novim urbanističkim planom, a stare treba staviti van snage.

Na dnevnom redu našla se i točka o plaćama gradonačelnice i zamjenika odnosno o materijalnim pravima koja su regulirana zakonom te prema mišljenju Ministarstva uprave gdje je definirano da u samoj odluci o materijalnim pravima trebaju biti navedene pojedine stavke koje se reguliraju kroz pojedine pravilnike. Konkretno radi se o dnevnicama na službena putovanja, korištenje službenih vozila, pomoć kod rođenja djeteta ili u slučaju smrti člana uže obitelji.

Jedna od važnijih točaka današnjeg Gradskog vijeća bila je i funkcioniranje Gradske uprave.

– Nakon dvije godine mog mandata na čelu Grada smatram da je ovaj ustroj Gradske uprave najrealniji za ciljeve koje smo stavili ispred sebe. Preustrojem pojedinih upravnih odjela i otvaranjem novog Odjela, Odjela za europske integracije, kojeg otvaramo prema novoj Omotnici Ministarstva regionalnog razvoja, a u kojoj se otvara mogućnost prijavljivanja škola. Mi imamo spremnu dokumentaciju za dogradnju Osnovne škole u Kuršancu i dvoranu. Također, izmjenama generalnog urbanističkog plana omogućena je dogradnja i projektiranje 2. Osnovne škole i sređivanje 3. Osnovne škole. Tu je i Odluka o pokretanju postupka nove školske ustanove, 4. Osnovne škole, za koju gradsko vijeće treba dati suglasnost da Grad počne formirati zasebnu školu. To će biti šesta na području grada Čakovca – kazala je Cividini.

Raspravljalo se i o kupnji nekretnina odnosno poticajima za mlade obitelji, za što su u proračunu za 2022. godinu osigurana sredstva.

– U tom dijelu javilo se 11 mladih obitelji i mislim da, bez obzira što to nije veliki iznos sredstava, ipak smo im omogućili nekakvu pomoć za otvaranje tih svojih novih stambenih objekata. Tako da smo i u 2023. godini osigurali sredstva za pomoć pri kupnji nekretnina, osobito u našim ruralnim dijelovima Grada Čakovca. Danas je potrebno donijeti odluku o pokretanju samog Poziva nakon toga slijedi raspis Poziva i prijava mladih obitelji za jednokratne pomoći – pojasnila je gradonačelnica.

S obzirom na to da će se sljedeća sjednica Gradskog vijeća održati početkom rujna bilo je potrebno i donijeti Odluku o kupnji radnih bilježnica, a riječ je o mjeri koju Grad Čakovec provodi već više godina.

– Budući je došlo do promjene valute mi smo taj iznos malo povećali i zaokružili, tako da za učenike od 1. do 3. razreda roditelji dobivaju 30 eura, za učenike 4. razreda predviđeno je 45 eura dok će za one od 5. do 8. razreda pomoć za kupnju radnih bilježnica iznositi 60 eura. Princip će biti isti kao i svih ovih godina. Dakle roditelji moraju donijeti račun o kupnji radnih bilježnica u osnovnu školu i nakon toga im se vraća trošak koji su ostvarili za kupnju tih materijala – kazale je Cividini.

jm/www.sjever.hr
14.06.2023.

Input your search keywords and press Enter.