Now Reading:
IKAR – Festival konzervacije i restauracije: Očuvanje kulturne baštine na jedinstven način u Gradskom muzeju Varaždin
Full Article 3 minutes read

IKAR – Festival konzervacije i restauracije: Očuvanje kulturne baštine na jedinstven način u Gradskom muzeju Varaždin

Po prvi put u Gradskom muzeju Varaždin održava se IKAR – internacionalni konzervatorsko- restauratorski stručni skup festivalskog tipa otvoren za javnost.

Cilj ovakvog događanja, koji pomalo iskače iz okvira uobičajenih stručnih susreta, je upoznati publiku, kako djecu tako i odrasle, s profesijom konzervatora-restauratora o čijoj se ljepoti ne govori mnogo, a eliksir dugovječnosti predmeta od kulturne, povijesne i umjetničke važnosti nerijetko ostaje skriven iza vrata dvorskih zidina.

Ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin Miran Bojanić Morandini smatra kako su u muzejskoj struci jedan od najsamozatajnijih poslova konzervatori i restauratori, a kao najvećeg neprijatelja kulturne baštine ističe sunce i vlagu.

– Djelomično su sami krivi za to jer njihov rad je sakriven u laboratorijima i restauratorskim radionicama. Zato nam je bio cilj popularizirati tu najmanje poznatu struku, a toliko neophodnu. IKAR je možda najbolji sinonim upravo za to – rekao je Bojanić Morandini.

Ravnatelj muzeja iskoristio je priliku da se zahvali Ministarstvo kulture i medija, Gradu Varaždinu i Gradskom muzeju Varaždin, a predstavio je i “off” program IKAR-a.

– Osim tematskih predavanja, stručnih tema, upoznavanja s novim dosezima i iskustvima koji su na takvim skupovima nezaobilazan dio, odlučili smo se i na bogati OFF program za širu javnost na kojem se rubno, upoznaje s radom, ali i sa samim pojedincima, konzervatorima, te s onim što oni rade u svoje slobodno vrijeme – istaknuo je ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin.

Voditelj Odjela za štafelajno slikarstvo 1, Hrvatskog restauratorskog zavoda, Slobodan Radić, kaže kako u njihovom poslu uvijek postoje izazovi, a nakon potresa u Zagrebu i Baniji ističe kako su dobili i dodatne poslove.

– Nastojimo koristiti nove tehnologije, prije svega zato što su manje štetne za restauratore i umjetnine. Stalno se usavršavamo i obučavamo i u koraku smo s Europom. Ima nas dovoljno, ali moglo bi nas još više biti. Za taj posao potrebna je prije svega ljubav prema tom poslu i upornost, a ostalo dolazi samo po sebi – rekao je Radić.

Stručna voditeljica programa Daša Suhić Hižak, konzervatorica-restauratorica i djelatnica u GMV-u već više od 12 godina, naglašava kako su IKAR festivalom povezali više područja umjetnosti kako bi se prenijela poruka i profesija restauratora i konzervatora.

– Ovo je prvi festival u Gradskom muzeju Varaždin koji govori o kulturnoj baštini, podizanju svijesti o njenom očuvanju, prije svega o zanimanju konzervatora i restauratora, ali ovog puta na jedan drugačiji i zanimljiviji način. Očekuje nas jako puno događanja koja će biti otvorena za javnost, što je isto tako jedan inovativni dio ovog stručnog skupa – kaže Suhić Hižak.

Objasnila je Suhić Hižak kako je nastalo ime IKAR Fest.
– Meni je grčka mitologija oduvijek bila zanimljiva i povukla sam paralelu između Ikarovih krila koja su krhka i kulturne baštine koja je isto tako krhka. Negativni faktori koji utječu na kulturnu baštinu su vlaga, voda i sunce, pa su u priči s Ikarom isto tako ti negativni faktori koji njega dovodi do fatalnog ishoda. Zbog toga je ta paralela i zbog toga je cijeli taj stručni skup tako nazvan – objasnila je Suhić Hižak.
Tijekom trodnevnog trajanja festivala održati i sva stručna izlaganja i prezentacije više od 50 stručnjaka iz Hrvatske te nekoliko njih iz inozemstva.
sjever.hr

14.06.2023.

Input your search keywords and press Enter.