Now Reading:
VARAŽDIN: Bosilj i Marković na polovici mandata – nakon što smo rješavali “duhove iz prošlosti” nastavljamo razvijati cijeli grad
Full Article 5 minutes read

VARAŽDIN: Bosilj i Marković na polovici mandata – nakon što smo rješavali “duhove iz prošlosti” nastavljamo razvijati cijeli grad

Navršilo se dvije godine otkada je SDP-ov Neven Bosilj postao varaždinskim gradonačelnikom. Kako bi obilježili sredinu mandata on i njegov zamjenik Miroslav Marković održali su u petak konferenciju za novinare na kojoj su se pohvalili postignutim u te dvije godine a prednost je svakako dobila tema baliranog otpada. Prvi čovjek Varaždina podsjetio je kako bale već 18 godina stoje na ulazu u grad.

-Sve što smo do sada razvili u vezi bala potpuno je koordinirano s fondom i Ministarstvom gospodarstva. Odabran je izvođač, donesen je proračun, podnijeli smo zahtjev za financiranje, uputili smo dopis Ministarstvu financija i Vladi Republike Hrvatske sa zahtjevom sufinanciranja projekta trajnog saniranja odloženog otpada na lokaciji gospodarske zone Brezje – izjavio je Bosilj koji očekuje da će tijekom lipnja biti donesene sve potrebne odluke, kako u Vladi tako i u fondu i u Ministarstvu financija, za rješavanje odnosno sufinanciranje zbrinjavanja bala.

-To je jedino logično ako imamo na umu da smo proveli sve što smo dogovorili i potpisali sporazumu s fondom – rekao je Bosilj dodajući da bale ne smiju biti politička tema. Po njemu one nisu problem jedne stranke, ili jedne osobe.

-Pozivam župana Varaždinske županije, saborske zastupnike iz Varaždina i Varaždinske županije, da sa svoje strane javno podrže ovaj jedini, do sada, zakoniti postupak rješavanja bala, koje 18 godina stoje na ulazu u naš grad – zaključio je gradonačelnik.

Govoreći o ostalim postignućima u protekle dvije godine dotaknuo se ITU mehanizma te podsjetio da su prije dva tjedna stigli papiri od Ministarstva regionalnog razvoja i eu fondova o proglašenju ITU područja i dodijeli 22 milijuna eura Gradu Varaždinu kao centru urbanog područja. Dio tih sredstava ide za prvi predinkubacijski centar u RH po uzoru na Barcelonu.

-U sklopu ITU-a riješiti ćemo i da Varaždinsku kuća, spoj Gajeve i Uske ulice, dobiti će novo ruho, a kino dom postati će centar kreativnih industrija – rekao je Bosilj te kazao kako su u ovom trenutku u završnoj fazi projektiranja građevinskih radova i unutarnjeg uređenja Sinagoge. Naglasio je i da se ne radi samo u centru Varaždina. U Hrašćici su uređene 4 ulice a to će naselje dobiti i novi vrtić.

Završili smo 56 stanova u Koblenzovoj te 4 stana u Hrašćici. U planu je na još nekoliko lokacija izgradnja POS stanova – rekao je gradonačelnik te dodao kako se za podvožnjak u Wissertovoj i Supilovoj ulici idući tjedan očekuje raspisivanje natječaja.

-Završavaju se građevinske dozvole za rotor Hrašćica i Gojanec. Rješavamo imovinsko-pravne odnose Međimurske i Koprivničke ulice gdje će se raditi rekonstrukcija raskrižja kao i izgradnja petlje u Jalkovcu – najavio je Bosilj,

Prema njegovim riječima prošli tjedan su dobivene uporabne dozvole i za sortirnicu i reciklažno dvorište 2, a do kraja godine će na više do 100 lokacija u gradu biti izgrađeni polupodzemni spremnici za otpad.

U samom centru grada uređena je ulica Vatroslava Lisinskog, Habdulićev trg, uređeno je i 21 pročelje. Uređuje se i HNK te Gradska vijećnica koja će biti u rujnu ove godine kompletno obnovljena osim tornja.

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković naglasio je kako se puno napravilo u obrazovanju, odnosno sve učiteljice su zaposlene u produženom boravku, izjednačene su cijene vrtića, napravljen je međunarodni certifikat zdrave prehrane kako bi varaždinska djeca imala zdravo djetinjstvo.

Zamjenik se posebno osvrnuo na stanove za najam za mlade, koji je problem u cijeloj Hrvatskoj, te će se iduće godine krenuti u pripremanje infrastrukture za obiteljsku izgradnju u Istarskoj ulici gdje grad ima zemljište od 12 tisuća kvadrata te Sajmišna ulica.

Osim u obrazovanju i infrastrukturi, Marković je kazao kako su od početka ove godine smanjili cijenu parkinga u gradu i ponovo su uvedene tri zone.

s.kalajdžija/sjever.hr 09.06.2023.

Input your search keywords and press Enter.