Now Reading:
Sastanak župana Stričaka i Hrvatskih cesta: “Na područje Varaždinske županije slit će se oko 100 milijuna eura investicija”
Full Article 4 minutes read

Sastanak župana Stričaka i Hrvatskih cesta: “Na područje Varaždinske županije slit će se oko 100 milijuna eura investicija”

Župan Varaždinske županije, Anđelko Stričak, održao je radni sastanak u utorak s članom uprave Hrvatskih cesta, Alenom Leverićem, i njegovim suradnicima. Na sastanku su razmatrane važne teme vezane za infrastrukturne projekte u županiji.

Jedna od glavnih tema bila je izgradnja prve faze brze ceste Varaždin – Ivanec – Krapina. Ovaj projekt predstavlja ključnu prometnu poveznicu te će poboljšati kvalitetu prometa u regiji. Također, raspravljalo se o izgradnji sjevernog kolnika brze ceste na dionici od čvorišta Varaždin do čvorišta Cerje Tužno, kao i o izgradnji druge trake Varaždinske obilaznice.

Na sastanku se također razgovaralo o rekonstrukciji raskrižja, odnosno rotora, u naseljima Gojanec i Hrašćica. Ovi infrastrukturni zahvati imaju za cilj poboljšati sigurnost i protočnost prometa u tim područjima.

Župan Stričak objasnio je kako su na radni sastanak pozvani svi načelnici i gradonačelnici na čijim se područjima odvijaju investicije.

-U razdoblju od 2021. do 2027. godine na područje Varaždinske županije će se samo iz programa Hrvatskih cesta sliti oko 100 milijuna eura investicija, a to je ono što nas veseli. Rotor Motičnjak je završen, u Knegincu se završava, a u idućih par mjeseci počinjemo graditi rotor u Bednji. U pripremi je natječaj za izgradnju rotora u Hrašćici, a potom i u Gojancu – rekao je Stričak i dodao:

Nikad se toliko investicija od strane Hrvatskih cesta nije slilo na područje Varaždinske županije kao sad.

Istaknuo je potom župan kako se završava izgradnja istočne obilaznice Novog Marofa, u pripremi je izgradnja istočne obilaznice Varaždina, a bilo je riječi i o Podravskoj magistrali.

-Svjedočimo i izgradnji brze ceste Varaždin-Ivanec-Lepoglava-Krapina. Za prvi dio je natječaj raspisan, do kraja ćemo godine znati izvođača i potom sklopiti ugovor za izvođenje radova. Razgovarali smo i o nastavku te ceste i svi smo se usuglasili da bi bilo najbolje da ona od Lepoglave nastavi prema Bednji i potom prema Krapini – zaključio je župan Stričak.

Hrvatske ceste su predstavile trenutno stanje svojih projekata, a Leverić je pohvalio aktivnu suradnju županije u ostvarivanju tih projekata. Hrvatske ceste su na radnom sastanku predstavile nekoliko važnih projekata koji su u završnoj fazi realizacije.

-Ovdje smo danas prezentirali nekoliko bitnih projekata koji su u završnoj fazi realizacije – to je brza cesta Varaždin-Ivanec-Lepoglava, koja kasnije ide prema Bednji, Jesenje, Krapini i Đurmanec. Stiglo je nekoliko ponuda, a najbolja iznosi oko 25 milijuna eura – dodao je Leverić.

Drugi vrlo važan projekt koji je predstavljen je istočna obilaznica Grada Varaždina. Leverić je istaknuo ogromne gužve koje se stvaraju, posebice kod rotora kod Bauhausa te rotora kod “Kišičeka”.

-Hrvatske ceste su krenule u izgradnju nove prometnice koja uključuje novi nadvožnjak, sličnih gabarita i dimenzija kao i postojeći Vilka Novaka, te će se završiti kod rotora Kišiček. Ova cesta bit će potpuno sigurna za sve sudionike prometa, uključujući pješake, bicikliste i automobile – objasnio je Leverić.

Leverić je rekao kako će do kraja ove godine biti raspisana dva još vrlo zahtjevna projekta. Prvi je rotor u Gojancu, koji će biti prvi turbo rotor u Varaždinskoj županiji i drugi u Republici Hrvatskoj. Također, projektirat će se rotor u Hrašćici kako bi se olakšao intenzivan promet kamiona i vozila prema Sračincu i Cestici.

-Razgovarali smo i o drugim projektima, a danas je donesena odluka o izgradnji rotora u Bednji. Cijena ovog rotora iznosi više od milijun eura – rekao je Leverić.

Kako je Leverić objasnio, u tijeku je završavanje projekta u Knegincu – rotor Kneginec i priprema za “rotor Kneginec 2” koji će se proširiti prema Novom Marofu i koji će rasteretiti promet u području Kneginca i podići razinu sigurnosti.

Među projektima koje je najavio Leverić jesu i rotor u Selniku, signalizacija državnih cesta prema Lepoglavi i dio od Cestice do Ludbrega te raskrižje u Cestici, kao i raskršće u Međimurju za koje su dobivena financijska sredstva iz EU fondova.

md/sjever.hr
06.06.2023.

Input your search keywords and press Enter.