Now Reading:
KAK’ SE NEKAD ŽENILO? Ako ne znate, dođite u Kumrovec na Zagorsku svadbu i upoznajte stare regule
Full Article 1 minutes read

KAK’ SE NEKAD ŽENILO? Ako ne znate, dođite u Kumrovec na Zagorsku svadbu i upoznajte stare regule

Manifestacija „Zagorska svadba”, osmišljena s ciljem očuvanja i prezentacije tradicijskih svadbenih običaja i folklornog izričaja Hrvatskog zagorja, ove godine slavi 40. obljetnicu postojanja.

U organizaciji Općine Kumrovec, Muzeja „Staro selo” i Turističke zajednice područja Kumrovec, Desinić, Zagorska sela, popularna će se Zagorska svadba održati u subotu, 17. lipnja, na prostoru Muzeja „Staro selo” Kumrovec s početkom u 16 sati.

Na samom će početku nastupiti mališani Dječjeg vrtića Jaglac, dok će u 16.30 krenuti povorka i prikaz segmenta Zagorske svadbe, a nastupat će Klapa Brv, vokalna skupina Sotelia, Etno udruga Zipka i KUD Ulika iz Fažane.

Na glavnoj pozornici od 18 će sati nastupiti Folklorni ansambl Ivan Goran Kovačić iz Zagreba.

Svadbena svečanost odvija se po starim regulama, koji prikazuju prošnju mladenke, zaruke, mačkure, jutarnjicu, a nakon zaruka slijedi svadbeno veselje uz narodna jela. Cilj manifestacije je podizanje svijesti o važnosti kulturne i povijesne baštine, te poticanju pojedinaca i udruga na istraživanje i oživljavanje zagorskih narodnih običaja. Svake je godine sve veća posjećenost i zainteresiranost za praćenje manifestacije, te time posjetitelji ujedno dožive stare već zaboravljene običaje.

foto: kumrovec.hr
a.kučić/sjever.hr/kumrovec.hr
06.06.2023.

Input your search keywords and press Enter.