Now Reading:
Varaždinski FOI domaćin je konferencije o dizajniranju učenja u hibridnom okruženju: Blaženka Divjak naglasila važnost dobrog dizajna učenja
Full Article 3 minutes read

Varaždinski FOI domaćin je konferencije o dizajniranju učenja u hibridnom okruženju: Blaženka Divjak naglasila važnost dobrog dizajna učenja

Ove se srijede na Fakultetu organizacije i informatike (FOI) u Varaždinu održava konferencija pod nazivom “Kako dizajnirati učenje u hibridnom okruženju? – kreativni, inovativni i poduzetni nastavnik”, koju vodi bivša ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, profesorica na FOI-ju.

Konferencija je okupila sudionike iz područja obrazovanja i istraživanja te je fokusirana na temu dizajniranja učenja u hibridnom okruženju, s naglaskom na kreativnost, inovativnost i poduzetnost nastavnika.

Konferencija je dio aktivnosti na Erasmus+ projektu eDESK – Digital and Entrepreneurial Skills for European Teachers in the COVID-19 World, čiji je cilj podići digitalne i poduzetničke vještine europskih nastavnika u (post) covid eri.

Glavne teme konferencije su definiranje hibridne nastave, razvoj poduzetničkih kompetencija kod svih sudionika obrazovnog procesa te osmišljavanje zanimljive i korisne hibridne nastave. Također, naglasak je stavljen na važnost dobrog dizajna učenja u hibridnom okruženju, kako bi se postigao što veći uspjeh u procesu obrazovanja.

-Ovo je završna konferencija projekta, međutim naglasak je na tome kako odgovorno upotrebljavati nastavu koja je u online, odnosno hibridnom okruženju. To znači da tehnologiju koristimo kako bismo mogli održati nastavu za one koji su s nama na fakultetu ili u školi, ali i one koji iz različitih razloga nisu – naglasila je Divjak.

Dodala je kako moderno vrijeme obiluje boomom u razvoju umjetne inteligencije i drugih tehnoloških aspekata koji otvaraju nevjerojatne mogućnosti te istaknula važnost dobrog dizajna učenja kako bi se postigli željeni ishodi obrazovanja. Istraživačka grupa s Fakulteta organizacije i informatike (FOI) ostvarila je značajan napredak u području razvoja digitalnih kompetencija za nastavnike. U suradnji s partnerima iz Španjolske, Portugala i Finske, tijekom protekle dvije godine intenzivno su radili na konceptualizaciji i sadržaju platforme za učenje digitalnih kompetencija te njezinom pilotiranju.

ERASMUS+ projekt u vrijednosti od 237.085 EUR odobrila je španjolska nacionalna agencija, pri čemu Fakultet organizacije i informatike (FOI) ima značajnu ulogu kao partner i to na čelu s Blaženkom Divjak.

Nedavno je objavljena besplatna edukacija pod nazivom “eDESK Digital and Entrepreneurial Teachers for a Fast-Changing World” na FOI platformi za učenje. Edukacija je otvorena za sve zainteresirane nastavnike, studente i donositelje politika u obrazovanju. Sastoji se od 10 modula koji pružaju polaznicima mogućnost razvoja poduzetničkih i digitalnih vještina te resurse za implementaciju inovativnih metoda i novih praksi u hibridnom i online obliku nastave.

Cilj je podržati nastavnike u stjecanju ključnih kompetencija za suvremeno obrazovanje te omogućiti implementaciju naprednih metoda poučavanja u promjenjivom svijetu.

-FOI laboratorij za analitiku učenja razvio je softwer koji se već sada upotrebljava u preko 30 država svijeta, a koristimo ga zato da bismo dobro osmislili ne samo kako tehnologiju koristiti u nastavi, nego kako različite aktivnosti koje pomažu učenicima i studentima da bolje nauče, da to dobro planiramo. – istaknula je Divjak.

Ravnateljica Gospodarske škole Varaždin, Jasenka Kelemen, zahvalila se FOI-u na pozivu i na mogućnosti da se uvidi kako upotreba takve vrste nastave i nastavnih materijala može obogatiti iskustvo učenja.

-Ovaj nam način uvelike pomaže u odgojno obrazovnom procesu, samo je jako važno dobro pripremiti nastavne materijale i ciljano ih prezentirati učenicima i poticati ih da ih oni kritiziraju, odnosno, daju svoj osvrt kako bi se ti materijali mogli stalno ažurirati i biti učenicima svrsishodni i korisni – dodala je Kelemen.

sjever.hr
01.06.2023.

Input your search keywords and press Enter.