Now Reading:
Započeo je 14. po redu VAFI & RAFI festival u Varaždinu! “Grad Varaždin apsolutno podržava kulturu i umjetnost pa tako i animirani film”
Full Article 2 minutes read

Započeo je 14. po redu VAFI & RAFI festival u Varaždinu! “Grad Varaždin apsolutno podržava kulturu i umjetnost pa tako i animirani film”

U srijedu u varaždinskom kinu Gaj, projekcijama je započeo 14. VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih.

Festival je otvorio predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki koji je naglasio kako se radi o prekrasnoj tradiciji. Istaknuo je zadovoljstvo što djeca od najranije dobi mogu učiti kako kreirati animirani film, kako prepoznati kvalitetan sadržaj i na taj način podići razinu svijesti o animiranom filmu.

Grad Varaždin apsolutno podržava kulturu i umjetnost pa tako i animirani film. Od samih početaka podržavamo i ovaj festival što pokazuje i našu predanost tome da animirani film u Gradu Varaždinu ima svoje mjesto – poručio je Lukavečki i dodao:

-Zahvaljujem se predanim organizatorima koji su pokazali entuzijazam, predanost i volju da se taj festival nastavi.

Osim na besplatnim projekcijama, sva zainteresirana djeca i mladi mogu sudjelovati na dvije radionice animiranog filma koje će biti održane za vrijeme trajanja varaždinskog dijela festivala. Više o radionicama rekao je Hrvoje Selec, direktor VAFI & RAFI festivala.

-Osim brojnih projekcija i filmova koji nas očekuju, imamo i radionice animiranog filma. Jednu nam vodi kolegica animatorica iz Japana, Maya Yonesho, a riječ je o radionici osnova animacije crtanjem na rižinom papiru. S druge strane za djecu je organizirana radionica koju vode voditelji Anime u suradnji s Udrugom Kerameikon, a riječ je o radionici stop animacije keramičkih radova – rekao je Selec.

Dubravka Kalinić Lebinec, programska voditeljica festivala, naglašava kako je ove godine stiglo preko 1000 filmova, dok se na festivalu gledaju samo oni najbolji.

-Festival je zanimljiv upravo zbog toga što filmove odraslih ocjenjuju djeca. To odraslim animatorima bude vrlo značajna pohvala i značajan pokazatelj u kojem smjeru treba ići – objasnila je Kalinić Lebinec.

Radionicu stop animacije keramičkih radova vodit će voditelji Filmsko-kreativnog studija VANIMA u partnerstvu s udrugom Kerameikon i njenim voditeljicama. Radionica će biti održana od srijede do petka u popodnevnim terminima od 17:30 do 19 sati u prostorima Galerije K1.

Radionicu osnova animacije vodit će gošća iz Japana, animatorica Maya Yonesho. Radionica se održava od utorka do četvrtka u popodnevnim terminima od 15 do 19 sati u prostorijama Filmsko-kreativnog studija VANIMA u Centru za mlade i nezavisnu kulturu P4.

md/sjever.hr
31.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.