Now Reading:
Prosvjedi zbog učiteljice koja je dobila izvanredni otkaz, roditelji ne šalju djecu u školu!
Full Article 2 minutes read

Prosvjedi zbog učiteljice koja je dobila izvanredni otkaz, roditelji ne šalju djecu u školu!

Roditelji učenika razreda 5E odlučili su ne poslati svoju djecu u Osnovnu školu Strožanac. Razlog tome je odluka Školskog odbora (s glasovima 5:2) koja je donesena u ponedjeljak na prijedlog ravnateljice Žane Prižmić, a koja je rezultirala izvanrednim otkazom njihovoj razrednici, prema informacijama koje donosi Dalmacija danas, a prenosi Index.

U sredini svibnja, učenici 5E nisu bili u školi tijekom tri dana iz istog razloga – kao podrška Zrinki Perković Dodig. Trenutno nije poznato hoće li se prosvjed nastaviti i u narednim danima.

Javnosti je još uvijek nejasno zašto je razrednica dobila izvanredni otkaz. Nema službenih dokumenata koji su prezentirani u vezi s tim. Ključni događaj koji je prelio čašu ravnateljici bila je činjenica da je Perković Dodig odmah pozvala policiju kada je saznala za navodne postupke svog učenika, a da prethodno nije obavijestila ravnateljicu ili školskog psihologa.

Njen je postupak bio u skladu sa “Smjernicama za postupanje u školskim ustanovama u slučajevima ugroze s neželjenim posljedicama” Ministarstva znanosti i obrazovanja, ali je vjerojatno shvaćen kao preuranjen i paranoičan te kao izbjegavanje školske hijerarhije. Što se točno dogodilo u školi, policija koja je bila na uviđaju još nije uspjela utvrditi, ali je najavila dodatne provjere i postupke, piše Index.

Većina članova Školskog odbora nije čekala policijsko utvrđivanje činjenica, već se oslonila na tumačenje same ravnateljice. Odlučili su glasati unatoč uputi koju im je trebao dati županijski pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport, profesor Tomislav Đonlić, koji je preporučio da se ne izriče izvanredni otkaz.

Ravnateljica Osnovne škole u Strožancu Žana Prižmić ističe da je dala otkaz učiteljici Zrinki Perković Dodig zbog njenih brojnih propusta u radu.

-Radi se o osobito teškim povredama obveza iz radnog odnosa pa nastavak radnog odnosa s njom više nije bio moguć – rekla je Prižmić u priopćenju dostavljenom Hini, a prenosi Index.

Foto: ilustracija
sjever.hr/dalmacijadanas.hr/index.hr
31.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.