Now Reading:
AKTUALNI SAT Župan Stričak predložio Reformistima da se odreknu mobitela i daju svoj doprinos civilizaciji
Full Article 5 minutes read

AKTUALNI SAT Župan Stričak predložio Reformistima da se odreknu mobitela i daju svoj doprinos civilizaciji

Sjednica Županijske skupštine Varaždinske županije održana u srijedu počela je aktualnim satom, ali i dvjema izmjenama u sustavu skupštine. Naime, Robert Vugrin iz redova Reformista stavio je svoj mandat u mirovanje te ga je na mjestu vijećnika naslijedio Luka Brezovec, dok je SDP-ov Mario Milak podnio ostavku pa će umjesto njega dužnost obavljati Željko Šprem.

Za riječ se odmah na samom početku sjednice javio Reformist Željko Bedeković koji je upozorio kako je 5. točka dnevnog reda s prošle sjednice skupštine donijeta nezakonito. Naime, na prošloj je sjednici većinom glasova vijećnika usvojeno izvješće o radu župana Anđelka Stričaka, no Bedeković tvrdi kako je u tom trenutku na sjednici bilo prisutno tek 17 vijećnika.

Predsjednik Županijske skupštine Josip Križanić odgovorio mu je kako ne smatra da je njegova primjedba opravdana budući da je početku sjednice jasno utvrđen kvorum. S njim se složila i većina vijećnika Županijske skupštine koji su glasali protiv opravdanosti primjedbe Kluba vijećnika Reformista.

HDZ-ov Goran Kaniški postavio je pitanje vezano uz elementarne nepogode koje su pogodile Varaždinsku županiju. Naglasio je kako se zbog obilne kiše aktiviralo mnogo klizišta te je stradala javna infrastruktura, pa ga je zanimalo je li ukupan iznos štete poznat i hoće li biti proglašena elementarna nepogoda.

Župan Stričak odgovorio mu je kako je upravo danas ujutro proglasio elementarnu nepogodu za pet gradova i 11 općina. Kaže kako je taj dan žurnim službama bilo upućeno preko 500 poziva te kako je bilo poplavljeno 719 objekata, a tri ceste su još uvijek zatvorene.

-Prema prvim procjenama šteta iznosi oko 48 milijuna eura – rekao je Stričak.

Luka Zrinski, vijećnik SDP-a postavio je pitanje vezano uz eksperimentalni program cjelodnevne nastave što je uzrokovalo pobunu roditelja u Osnovnoj školi Novi Marof čiji je osnivač Županija. Zanimalo ga je li sve u redu s procedurom prijave škole ili su roditelji u pravu. Također, predložio je da Županija izdvoji dodatna sredstva za sufinanciranje privatnog smještaja studenata.

Stričak je odgovorio kako su se s područja Varaždinske županije četiri osnovne škole prijavile za taj projekt, Bisag, Svibovec, Martijanec i Novi Marof. Naglasio je i kako roditelji imaju pravo biti zadovoljni ili nezadovoljni, no odluku o tome donosi školski odbor. Što se tiče sufinanciranja smještaja studenata, župan je najavio rebalans proračuna u rujnu te da će tada vidjeti hoće li se moći izdvojiti dodatna sredstva u tu svrhu.

SDP-ov Roman Veršić postavio je pitanje vezano uz kupnju spornih covid testova, odnosno jesu li županijske ustanove ili tvrtke kupovale lažne covid testove od Mihalićeve tvrtke i za koliko su oštećene na što je Stričak kazao kako u vrijeme njegovog mandata, kao ni u vrijeme mandata njegovog prethodnika s ovom tvrtkom nije bilo poslovanja.

Željko Bedeković iz redova Reformista predložio da je župan i Skupština zauzmu jasan stav vezan uz novi zakon o izbornim jedinicama. Naime, kako tvrdi, Varaždinska županija time bi se podijelila na dvije izborne jedinice.

-Ja volim uvijek raspravljati s našim ustavnopravnim stručnjakom Željkom Bedekovićem. Ne znam odakle vam te informacije. Koliko ja znam trebali bismo biti u jednoj izbornoj jedinici, ali ako vi kao stručnjak imate druge informacije, podijelite ih – odgovorio mu je Stričak.

Novi vijećnik iz redova Reformista Luka Brezovec pitao je Stričaka jesu li zaustavili postavljanje baznih stanova na zgradi Doma zdravlja u Varaždinu upozorivši kako je bivši župan Radimir Čačić uložio ogroman napor da se one maknu sa zgrade Vodotornja. Stričak mu je predložio da Reformisti pokrenu inicijativu da se ukinu mobiteli pa onda neće biti potrebe za baznim stanicama.

-Zašto vi ne biste bili prvi na svijetu i time dali doprinos civilizaciji, ljudskom rodu. Bazna stanica je na Domu zdravlja preko deset godina i sad mi raspravljamo o tome. Ali ako ste primijetili, mi često na aktualnom satu raspravljamo o nečemu što se dogodilo prije 10, 15 godina umjesto da raspravljamo o onome što će biti sutra – oštro je odgovorio Stričak.

Vijećnica iz redova Reformista Natalija Martinćević pitala je župana je li se Varaždinska županija prijavila na natječaj u sklopu kojeg je bilo predviđeno 6 milijuna eura za izgradnju kapaciteta za skrb starijih i nemoćnih osoba. Župan Stričak rekao je kako su prijavitelj mogle biti jedino jedinice lokalne samouprave, a Županija partner.

Vijećnicu Martinčević zanimalo je i što je s projektom izmuljivanja Trakošćanskog jezera. Naglasila je kako su pomicani svi rokovi, potonuli su strojevi, a izvođači su se međusobno izvrijeđali pitavši župana kada će ta saga završiti.

-Moj prethodnik bio je zamjenik predsjednika Upravnog vijeća Hrvatskih voda pa bi njemu trebalo postaviti pitanje kako je došlo do tog projekta – odgovorio joj je Stričak.

HNS-ovog Zorana Kunića zanimalo je planira li Županija sanirati pod u novomarofskoj sportskoj dvorani koju mjesečno koristi preko tisuću korisnika, a župan mu je odgovorio kako ne mogu dvije godine zaredom na natječaj resornog ministarstva prijaviti sličan projekt. Naime, prošle godine zamijenjen je pod u sportskoj dvorani u Vidovcu, pa se projekt obnove poda u dvorani u Novom Marofu može prijaviti iduće godine što će, kaže župan, i napraviti.

tklopotan / www.sjever.hr
24.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.