Now Reading:
Međimurska županija domaćin je trodnevne konferencije o dronovima i protudronskoj opremi – Posavec: Ovo je za nas velika stvar i ako se pokažemo kao dobri domaćini, otvorit ćemo mnoga vrata
Full Article 4 minutes read

Međimurska županija domaćin je trodnevne konferencije o dronovima i protudronskoj opremi – Posavec: Ovo je za nas velika stvar i ako se pokažemo kao dobri domaćini, otvorit ćemo mnoga vrata

Međimurska županija domaćin je trodnevne konferencije o dronovima i protudronskoj opremi pod nazivom CUAV, UAV & ROBOTICS Show 2023. koja se po prvi put održava na sjeveru Hrvatske.

U tri dana prezentacije i demonstracije u Razvojno-edukacijskom centru za metalsku industriju – Metalska jezgra i Zračnoj luci Čakovec, predstavit će se i demonstrirati dronovi i protudronska oprema iz brojnih zemalja svijeta

Konferenciju je otvorio župan Matija Posavec koji je istaknuo da će primjena dronova biti, ako već sada u nekim segmentima nije, naša svakodnevica jer ih koriste privatne osobe, a ne samo institucije.

-Konferencija u Čakovcu koji će tri dana biti sjedište informacija i strategije razvoja bespilotnih letjelica koja je vezana uz dronove nije slučajna. Ona je rezultat naše otvorenosti i suradnje s drugim regijama, s drugim državama, veleposlanstvima, rezultat svih onih nagrada koje smo dobili i vrijednosti kojima pozicioniramo naše Međimurje u Hrvatskoj, Europi i cijelom svijetu – kazao je Posavec dodajući da je za Međimurje to velika stvar.

-Ne samo zbog činjenice da se ovdje održava takva manifestacija koja okuplja jedne od najrazvijenijih zemalja svijeta – od Singapura, Južne Koreje, preko Velike Britanije i Izraela. Riječ je o ozbiljnim državama koje su razvijene, a na taj način mi možemo prezentirati sve što radimo – istaknuo je župan.

Dodao je da Međimurje ima još jedan važan resurs – zračnu luku u Pribislavcu koja je prostor za ne samo pokazati, nego i isprobati sve ono što je u rangu s najmodernijom svjetskom opremom.

-Ovo je za nas prvi put, nikada dosad ovakva manifestacija nije bila na sjeveru Hrvatske ili u Međimurju i ako se pokažemo kao dobri domaćini, sasvim sigurno ćemo otvoriti mnoga vrata – zaključio je Posavec.

Čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini istaknula je da su u Gradu ponosni što se uz Dane grada koji počinju sutra održava ova konferencija.

-Metalska jezgra je jedan od ključnih elemenata u razvoju tehnologije i znanosti na području grada Čakovca, ali vjerujem da sve ono što će biti izloženo, sve ono što smo čuli o razmjenama studenata i učenja naših đaka kroz ovu konferenciju tek otvara prostor u budućnost i vjerujem da ćemo sve to iskoristiti u dobre svrhe – naglasila je Cividini.

Uoči svečanog otvorenja konferencije, župan Posavec i gradonačelnica Cividini su zajedno s veleposlanikom Države Izraela Nj. E. Garyem Korenom i veleposlanikom Velike Britanije u Hrvatskoj Nj. E. Simonom Thomasom obišli Hrvatsku gorsku službu spašavanja – Stanicu Čakovec, a tom su prigodom gosti izrazili oduševljenje onime što su vidjeli, kao i svojim sudjelovanjem na konferenciji u Čakovcu.

-Sretan sam što sam danas ovdje i što je na konferenciji i britanska tvrtka. Dronovi su danas jedna od najbrže rastućih i možda i najznačajnijih industrija koja obuhvaća sve sfere našeg života. Vidimo da je primjena dronova u svim područjima sve veća, čak i do dostave naših paketa ili hrane koju naručujemo i to je trend koji će biti sve zastupljeniji u našim životima – rekao je veleposlanik Thomas.

Istaknuo je da se nada da će područje dron industrije, čija je važnost zamijećena i u tragičnim zbivanjima u ratu u Ukrajini, biti nadogradnja postojeće suradnje između Velike Britanije i Hrvatske u različitim područjima vezanim uz inovacije i tehnologije.

Veleposlanik Koren izrazio je zadovoljstvo što su na ovoj manifestaciji i izraelske tvrtke.

-Ova je konferencija izvrsna prilika da se predstave nove tehnologije i uvjeren sam da će se nastaviti suradnja izraelskih i hrvatskih tvrtki u napretku cijele industrije dronova koja vrlo značajna i važna u svijetu – istaknuo je Koren.

Veleposlanik je nazočivši predstavljanju opreme HGSS-a – Stanice Čakovec kazao da mu je posebno drago čuti da su HGSS-ovci sudjelovali i u potražnim akcijama nakon potresa u Turskoj.

A pročelnik HGSS – Stanice Čakovec, Neven Putar naglasio je da su zahvaljujući Međimurskoj županiji i županu Posavcu HGSS-ovci uspjeli dobiti objekt na području bivše vojarne.

-Dosad je uloženo više od 260 tisuća eura, s time da ćemo uložiti još oko 200 tisuća eura, kako bi sljedeće godine, na 10. obljetnicu osnivanja Stanice, bilo službeno otvorenje. Stanica nam je neophodno potrebna zbog pripreme i edukacije naših dvadesetak članova koji sudjeluju u svim većim akcijama diljem Hrvatske – rekao je Putar.

Naglasio je da u opremu i vozila uvijek treba ulagati, no najvažnije i najpotrebnije je ulaganje u ljude.

a.kučić/sjever.hr
24.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.