Now Reading:
Međimurska županija domaćin je trodnevne konferencije o dronovima i protudronskoj opremi – Posavec: Ovo je za nas velika stvar i ako se pokažemo kao dobri domaćini, otvorit ćemo mnoga vrata
Full Article 4 minutes read

Međimurska županija domaćin je trodnevne konferencije o dronovima i protudronskoj opremi – Posavec: Ovo je za nas velika stvar i ako se pokažemo kao dobri domaćini, otvorit ćemo mnoga vrata

Međimurska županija domaćin je trodnevne konferencije o dronovima i protudronskoj opremi pod nazivom CUAV, UAV & ROBOTICS Show 2023. koja se po prvi put održava na sjeveru Hrvatske.

U tri dana prezentacije i demonstracije u Razvojno-edukacijskom centru za metalsku industriju – Metalska jezgra i Zračnoj luci Čakovec, predstavit će se i demonstrirati dronovi i protudronska oprema iz brojnih zemalja svijeta

Konferenciju je otvorio župan Matija Posavec koji je istaknuo da će primjena dronova biti, ako već sada u nekim segmentima nije, naša svakodnevica jer ih koriste privatne osobe, a ne samo institucije.

-Konferencija u Čakovcu koji će tri dana biti sjedište informacija i strategije razvoja bespilotnih letjelica koja je vezana uz dronove nije slučajna. Ona je rezultat naše otvorenosti i suradnje s drugim regijama, s drugim državama, veleposlanstvima, rezultat svih onih nagrada koje smo dobili i vrijednosti kojima pozicioniramo naše Međimurje u Hrvatskoj, Europi i cijelom svijetu – kazao je Posavec dodajući da je za Međimurje to velika stvar.

-Ne samo zbog činjenice da se ovdje održava takva manifestacija koja okuplja jedne od najrazvijenijih zemalja svijeta – od Singapura, Južne Koreje, preko Velike Britanije i Izraela. Riječ je o ozbiljnim državama koje su razvijene, a na taj način mi možemo prezentirati sve što radimo – istaknuo je župan.

Dodao je da Međimurje ima još jedan važan resurs – zračnu luku u Pribislavcu koja je prostor za ne samo pokazati, nego i isprobati sve ono što je u rangu s najmodernijom svjetskom opremom.

-Ovo je za nas prvi put, nikada dosad ovakva manifestacija nije bila na sjeveru Hrvatske ili u Međimurju i ako se pokažemo kao dobri domaćini, sasvim sigurno ćemo otvoriti mnoga vrata – zaključio je Posavec.

Čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini istaknula je da su u Gradu ponosni što se uz Dane grada koji počinju sutra održava ova konferencija.

-Metalska jezgra je jedan od ključnih elemenata u razvoju tehnologije i znanosti na području grada Čakovca, ali vjerujem da sve ono što će biti izloženo, sve ono što smo čuli o razmjenama studenata i učenja naših đaka kroz ovu konferenciju tek otvara prostor u budućnost i vjerujem da ćemo sve to iskoristiti u dobre svrhe – naglasila je Cividini.

Uoči svečanog otvorenja konferencije, župan Posavec i gradonačelnica Cividini su zajedno s veleposlanikom Države Izraela Nj. E. Garyem Korenom i veleposlanikom Velike Britanije u Hrvatskoj Nj. E. Simonom Thomasom obišli Hrvatsku gorsku službu spašavanja – Stanicu Čakovec, a tom su prigodom gosti izrazili oduševljenje onime što su vidjeli, kao i svojim sudjelovanjem na konferenciji u Čakovcu.

-Sretan sam što sam danas ovdje i što je na konferenciji i britanska tvrtka. Dronovi su danas jedna od najbrže rastućih i možda i najznačajnijih industrija koja obuhvaća sve sfere našeg života. Vidimo da je primjena dronova u svim područjima sve veća, čak i do dostave naših paketa ili hrane koju naručujemo i to je trend koji će biti sve zastupljeniji u našim životima – rekao je veleposlanik Thomas.

Istaknuo je da se nada da će područje dron industrije, čija je važnost zamijećena i u tragičnim zbivanjima u ratu u Ukrajini, biti nadogradnja postojeće suradnje između Velike Britanije i Hrvatske u različitim područjima vezanim uz inovacije i tehnologije.

Veleposlanik Koren izrazio je zadovoljstvo što su na ovoj manifestaciji i izraelske tvrtke.

-Ova je konferencija izvrsna prilika da se predstave nove tehnologije i uvjeren sam da će se nastaviti suradnja izraelskih i hrvatskih tvrtki u napretku cijele industrije dronova koja vrlo značajna i važna u svijetu – istaknuo je Koren.

Veleposlanik je nazočivši predstavljanju opreme HGSS-a – Stanice Čakovec kazao da mu je posebno drago čuti da su HGSS-ovci sudjelovali i u potražnim akcijama nakon potresa u Turskoj.

A pročelnik HGSS – Stanice Čakovec, Neven Putar naglasio je da su zahvaljujući Međimurskoj županiji i županu Posavcu HGSS-ovci uspjeli dobiti objekt na području bivše vojarne.

-Dosad je uloženo više od 260 tisuća eura, s time da ćemo uložiti još oko 200 tisuća eura, kako bi sljedeće godine, na 10. obljetnicu osnivanja Stanice, bilo službeno otvorenje. Stanica nam je neophodno potrebna zbog pripreme i edukacije naših dvadesetak članova koji sudjeluju u svim većim akcijama diljem Hrvatske – rekao je Putar.

Naglasio je da u opremu i vozila uvijek treba ulagati, no najvažnije i najpotrebnije je ulaganje u ljude.

a.kučić/sjever.hr
24.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.