Now Reading:
„Kaj nam uvijek mora biti u srcu”: Najmlađi stanovnici Budinščine znaju kako se čuva baština – u Osnovnoj školi Vladimir Nazor održan drugi Etno festival KAJkaonica
Full Article 3 minutes read

„Kaj nam uvijek mora biti u srcu”: Najmlađi stanovnici Budinščine znaju kako se čuva baština – u Osnovnoj školi Vladimir Nazor održan drugi Etno festival KAJkaonica

U Osnovnoj školi Vladimir Nazor Budinščina u petak je održan drugi festival dječje dramske igre „Etno festival – KAJkaonica”.

Riječ je o festivalu dječjeg kajkavskog stvaralaštva čiji je cilj očuvanje zavičajnih, odnosno mjesnih govora kajkavskog govornog područja i njegovanje svijesti o zavičajnoj pripadnosti, a osnovnoškolci su i ove godine pokazali da znaju kako se čuvaju tradicija i baština kraja u kojem žive.

Festival je ove godine održan drugi puta, a kako je pojasnila ravnateljica škole Renata Kreber-Mikšaj, u Osnovnoj školi Vladimir Nazor Budinščina tradicija i baština njeguju se već dugi niz godina, no prošle su godine napravili iskorak u svojim aktivnostima.

-Budući da smo i za vrijeme korone održavali neke aktivnosti, napisana je jedna slikovnica, prije nekoliko godina napisan je i rječnik te smo to sve zajedno ukalupili kroz čuvare baštine kao izvannastavnu aktivnost. Željeli smo pokazati što sve njegujemo kroz redovan rad, što smo na kraju i obuhvatili pod jednim zajedničkim nazivom – KAJkaonica. Naravno da naš “kaj” njegujemo kao pravi Zagorci, no odlučili smo se malo proširiti i ustupiti dio prostora i drugim kajkavcima – rekla je Kreber-Mikšaj.

Naime, s obzirom da diljem Zagorja, kaže ravnateljica, puno pjeva i recitira, oni su odlučili glumiti, pa je tako nastao festival dječje dramske igre.

-Primarni smisao i cilj „KAJkaonice” je njegovanje zavičajnih, odnosno mjesnih govora uz izričaj, govorništvo i sve što ide uz jezik. Dio tradicije su i starinski običaji, pa tu lijepo surađujemo s Udrugom „Gotali” čiji su se članovi predstavili na ovom festivalu s nekoliko svojih aktivnosti. Iz susjedne Konjščine dolazi nam gospodin Majdak koji je jedan od rijetkih koji se bavi tradicijskim igračkama, a naša učiteljica prezentirala je babičine kolače – kazala je Kreber-Mikšaj.

Učenici na ovom festivalu prezentiraju sve ono na čemu su radili čitavu godinu, a cijelo događanje odvija se pod pokroviteljstvom Općine Budinščina i Krapinsko-zagorske županije.

Načelnik Općine Budinščina Radovan Hercigonja podsjetio je kako je na samim počecima bilo nekoliko ideja oko toga kako čuvati svoju tradiciju i svoj „kaj”, a na kraju je izabran upravo ovaj festival. Danas, nakon druge godine njegovog održavanja, naglašava načelnik, slobodno se može reći kako ovaj projekt živi i kako je on uspio.

-Moramo svi zajedno, pogotovo najmanji, vi djeca, čuvati naš „kaj”, našu riječ i sve ono što smo naučili od svojih roditelja. Bez obzira kud nas odnese život, posao, uvijek se moramo sjetiti tko smo i od kud smo, a naš „kaj” uvijek nam mora biti u srcu – rekao je načelnik Hercigonja.

Zamjenica krapinsko-zagorskog župana Jasna Petek izrazila je zadovoljstvo što su se u festival uključile i udruge koje već dugi niz godina njeguju „kaj”. No, kako ističe, da bi on živio, djeca ga od najmanjih nogu moraju učiti i govoriti.

-U tome veliku ulogu imaju roditelji, učitelji, odgojitelji, djedovi i bake jer da bi djeca mogla pričati na „kaju” potrebno ih je i učiti tome. Zato, djeco, tancajte na kajkavske popevke, pišite na „kaju”, govorite „kaj”. Ljudevit Gaj rekao je da je narod bez „kaja” kao tijelo bez kosti, a ja bih rekla da je kao tijelo bez duše. Zato, zibajte u svojoj duši naš „kaj” – poručila je zamjenica Petek.

sjever.hr
20.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.