Now Reading:
„Kaj nam uvijek mora biti u srcu”: Najmlađi stanovnici Budinščine znaju kako se čuva baština – u Osnovnoj školi Vladimir Nazor održan drugi Etno festival KAJkaonica
Full Article 3 minutes read

„Kaj nam uvijek mora biti u srcu”: Najmlađi stanovnici Budinščine znaju kako se čuva baština – u Osnovnoj školi Vladimir Nazor održan drugi Etno festival KAJkaonica

U Osnovnoj školi Vladimir Nazor Budinščina u petak je održan drugi festival dječje dramske igre „Etno festival – KAJkaonica”.

Riječ je o festivalu dječjeg kajkavskog stvaralaštva čiji je cilj očuvanje zavičajnih, odnosno mjesnih govora kajkavskog govornog područja i njegovanje svijesti o zavičajnoj pripadnosti, a osnovnoškolci su i ove godine pokazali da znaju kako se čuvaju tradicija i baština kraja u kojem žive.

Festival je ove godine održan drugi puta, a kako je pojasnila ravnateljica škole Renata Kreber-Mikšaj, u Osnovnoj školi Vladimir Nazor Budinščina tradicija i baština njeguju se već dugi niz godina, no prošle su godine napravili iskorak u svojim aktivnostima.

-Budući da smo i za vrijeme korone održavali neke aktivnosti, napisana je jedna slikovnica, prije nekoliko godina napisan je i rječnik te smo to sve zajedno ukalupili kroz čuvare baštine kao izvannastavnu aktivnost. Željeli smo pokazati što sve njegujemo kroz redovan rad, što smo na kraju i obuhvatili pod jednim zajedničkim nazivom – KAJkaonica. Naravno da naš “kaj” njegujemo kao pravi Zagorci, no odlučili smo se malo proširiti i ustupiti dio prostora i drugim kajkavcima – rekla je Kreber-Mikšaj.

Naime, s obzirom da diljem Zagorja, kaže ravnateljica, puno pjeva i recitira, oni su odlučili glumiti, pa je tako nastao festival dječje dramske igre.

-Primarni smisao i cilj „KAJkaonice” je njegovanje zavičajnih, odnosno mjesnih govora uz izričaj, govorništvo i sve što ide uz jezik. Dio tradicije su i starinski običaji, pa tu lijepo surađujemo s Udrugom „Gotali” čiji su se članovi predstavili na ovom festivalu s nekoliko svojih aktivnosti. Iz susjedne Konjščine dolazi nam gospodin Majdak koji je jedan od rijetkih koji se bavi tradicijskim igračkama, a naša učiteljica prezentirala je babičine kolače – kazala je Kreber-Mikšaj.

Učenici na ovom festivalu prezentiraju sve ono na čemu su radili čitavu godinu, a cijelo događanje odvija se pod pokroviteljstvom Općine Budinščina i Krapinsko-zagorske županije.

Načelnik Općine Budinščina Radovan Hercigonja podsjetio je kako je na samim počecima bilo nekoliko ideja oko toga kako čuvati svoju tradiciju i svoj „kaj”, a na kraju je izabran upravo ovaj festival. Danas, nakon druge godine njegovog održavanja, naglašava načelnik, slobodno se može reći kako ovaj projekt živi i kako je on uspio.

-Moramo svi zajedno, pogotovo najmanji, vi djeca, čuvati naš „kaj”, našu riječ i sve ono što smo naučili od svojih roditelja. Bez obzira kud nas odnese život, posao, uvijek se moramo sjetiti tko smo i od kud smo, a naš „kaj” uvijek nam mora biti u srcu – rekao je načelnik Hercigonja.

Zamjenica krapinsko-zagorskog župana Jasna Petek izrazila je zadovoljstvo što su se u festival uključile i udruge koje već dugi niz godina njeguju „kaj”. No, kako ističe, da bi on živio, djeca ga od najmanjih nogu moraju učiti i govoriti.

-U tome veliku ulogu imaju roditelji, učitelji, odgojitelji, djedovi i bake jer da bi djeca mogla pričati na „kaju” potrebno ih je i učiti tome. Zato, djeco, tancajte na kajkavske popevke, pišite na „kaju”, govorite „kaj”. Ljudevit Gaj rekao je da je narod bez „kaja” kao tijelo bez kosti, a ja bih rekla da je kao tijelo bez duše. Zato, zibajte u svojoj duši naš „kaj” – poručila je zamjenica Petek.

sjever.hr
20.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.