Now Reading:
U Varaždinu je održana 5. Međunarodna izložba bučinih ulja Alpe – Adria i 12. Izložba bučinih ulja Hrvatske!
Full Article 3 minutes read

U Varaždinu je održana 5. Međunarodna izložba bučinih ulja Alpe – Adria i 12. Izložba bučinih ulja Hrvatske!

Za titulu šampiona te zlatne, srebrne i brončane medalje ove se godine natjecalo 166 bučinih ulja iz pet zemalja, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske i prvi put Češke. Njih 30 deklarirana su kao hladno prešana bučina ulja, dok je 136 uzoraka deklarirano kao djevičanska bučina ulja.

Organizator Izložbe je Varaždinska županija sa Savezom Alpe – Adria i hrvatskim županijama: Međimurskom, Krapinsko-zagorskom, Zagrebačkom, Karlovačkom, Vukovarsko-srijemskom, Koprivničko-križevačkom, Osječko-baranjskom i Bjelovarsko-bilogorskom županijom, zatim Poljoprivrednom komorom Austrije – Klagenfurt, Kmetijskom gozdarskom zbornicom Slovenije – Ptuj i Murska Sobota.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak ističe kako je ovo jedinstvena izložba u Europi.

-Ove godine se sve poklopilo – ovo je 5. međunarodna izložba na kojoj sudjeluju proizvođači bučinog ulja iz pet država: Austrije, Slovenije, Mađarske, Češke i Hrvatske i 12. hrvatska izložba na kojoj sudjeluju proizvođači bučinog ulja iz 12 hrvatskih županija. Cilj izložbe je očuvati našu tradicijsku baštinu, ali i promocija tih kvalitetnih, finih, dobrih bučinih ulja – poručio je župan.

Uz domaćina župana Stričaka i njegove suradnike, na otvorenju Izložbe prisustvovala je i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Pohvalila bih napore Varaždinske županije i ostalih županija koji su usmjereni većoj prepoznatljivosti i većoj konzumaciji kvalitetnih, vrijednih bučinih ulja. To je podsjetnik na vrijednu tradiciju koja se u ovim krajevima može pronaći i 150 godina unazad – rekla je ministrica Vučković i za kraj čestitala svim dobitnicima priznanja:

-Svi su oni prva klasa, ali treba posebno čestitati dobitniku šampionskog priznanja obitelji Žmegač – zaključila je ministrica.

Već od 9 sati na štandovima ispred Županijske palače građane je dočekala bogata ponuda raznovrsnih bučinih ulja i proizvoda od buče. Tako su se predstavili OPG Darko Šipek, PG Josip Žmegač, OPG Vjekoslav Kopljar, OPG Tomašić, OPG Štorga, OPG Andreja Petrović, OPG Vjeran Stričak, Kuća magične trave, Odgojni dom Ivanec – Učenička zadruga „Pahinsko“, Udruga kuhara Varaždinske županije, Udruga žena Preslica Sračinec, Turistička zajednica Grada Ivanić-Grada, Županijski savez poljoprivrednih udruga.

Dobitnik šampionskog priznanja, Josip Žmegač zahvalio se najprije svojoj obitelji, uljarima, a zatim i Varaždinskoj županiji.

-Svakom sportašu je san osvojiti najveće odličje u svom kraju, a meni se taj san ostvario. Nitko za mene ne bi znao da nema Varaždinske županije koja tako marljivo nama poljoprivrednicima pomaže te nam daje vjetar u leđa da se varaždinsko bučino ulje nalazi svuda po Europi – istaknuo je Žmegač.

Dragutin Vincek, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša naglašava kako izlagači i proizvođači imaju konstantan interes i kako ova diploma itekako vrijedi.

-Najveći dio proizvođača dolazi iz Republike Hrvatske, a unutar Hrvatske najveći je broj proizvođača iz Varaždinske županije što je normalno jer etablirani smo kao sredina u kojoj je bučino ulje prepoznatljivo – izjavio je Vincek.

Melita Makovec, predsjednica ocjenjivačke komisije kaže kako je ove godine komisija imala iznimno težak, ali ugodan zadatak. Kemijski su analizirali, zatim i senzorski ocijenili 166 bučinih ulja, od čega je bilo 130 djevičanskih i 36 hladno prešanih.

-U prilog kvaliteti bučinom ulju najbolje govore podaci da je ukupni prosječni broj bodova koja su ulja ove godine osvojila bila preko 30 od mogućih 35 – poručila je Makovec.

md/sjever.hr
20.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.