Now Reading:
Ministar Božinović obišao i najkritičniju točku u Varaždinskoj županiji – Krkanec! „Ono najgore smo spriječili”
Full Article 2 minutes read

Ministar Božinović obišao i najkritičniju točku u Varaždinskoj županiji – Krkanec! „Ono najgore smo spriječili”

Nakon izvanrednog sastanka stožera civilne zaštite Varaždinske županije, članovi stožera, župan Anđelko Stričak i ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Božinović zajedno su obišli najkritičniju točku u Varaždinskoj županiji.

U općini Vidovec u naselju Krkanec na stanju su izvanredne mjere zbog iznimno visokog vodostaja rijeke Plitvice. Poplavljena su područja naselja, ali zahvaljujući dobroj organizaciji spašeno je 40 tisuća pilića s jedne farme!

-Informacije i utisci su isti, ovakve razine poplava se ne pamte. Ovdje zapravo nikad nešto slično nisu doživjeli, a zahvaljujući dobrom vlastitom organizacijom, ali i žurnih službi se spriječilo ono najgore. Nadam se da će tako i ostati. S obzirom na činjenicu da trend vode iz rijeke Plitvice stagnira u ovom trenutku, čak nešto i opada – rekao je ministar.

Ministar je istaknuo da sustav civilne zaštite mora djelovati tijekom cijele godine, ali da je sustav posložen dobro.

-Čak i oni najpesimističniji nisu mogli predvidjeti ovakve izazove za cjelokupni sustav civilne zaštite, domovinske sigurnosti, ali i cijelog društva. S posljedicama klimatskih promjena živimo već nekoliko godina – rekao je ministar.

Ministar je tako istaknuo da su zadnjih nekoliko godina podignute razine svih žurnih službi, što je vidljivo i s terena i na što su ponosni.

-Na tome moramo raditi stalno. Međutim, svatko će najbolje pomoći sebi ukoliko poduzme određene preventivne radnje kako bi spriječili ono najgore. A posljednjih nekoliko dana, ono najgore smo spriječili – nema ljudskih žrtava. Što se tiče materijalne štete to ćemo utvrditi, rade se analize. Vlada je rekla, i ostaje pri tome, da će pomoći – poručio je Božinović.

Božinović je na kraju rekao kako je najgora i najkritičnija situacija na području Karlovca. Međutim, angažirana je i Hrvatska vojska i ministar je siguran da će učiniti sve kako bi minimizirali sve moguće rizike za stanovništvu, ali i imovinu.

md/sjever.hr
17.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.