Now Reading:
Ministar Božinović obišao i najkritičniju točku u Varaždinskoj županiji – Krkanec! „Ono najgore smo spriječili”
Full Article 2 minutes read

Ministar Božinović obišao i najkritičniju točku u Varaždinskoj županiji – Krkanec! „Ono najgore smo spriječili”

Nakon izvanrednog sastanka stožera civilne zaštite Varaždinske županije, članovi stožera, župan Anđelko Stričak i ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Božinović zajedno su obišli najkritičniju točku u Varaždinskoj županiji.

U općini Vidovec u naselju Krkanec na stanju su izvanredne mjere zbog iznimno visokog vodostaja rijeke Plitvice. Poplavljena su područja naselja, ali zahvaljujući dobroj organizaciji spašeno je 40 tisuća pilića s jedne farme!

-Informacije i utisci su isti, ovakve razine poplava se ne pamte. Ovdje zapravo nikad nešto slično nisu doživjeli, a zahvaljujući dobrom vlastitom organizacijom, ali i žurnih službi se spriječilo ono najgore. Nadam se da će tako i ostati. S obzirom na činjenicu da trend vode iz rijeke Plitvice stagnira u ovom trenutku, čak nešto i opada – rekao je ministar.

Ministar je istaknuo da sustav civilne zaštite mora djelovati tijekom cijele godine, ali da je sustav posložen dobro.

-Čak i oni najpesimističniji nisu mogli predvidjeti ovakve izazove za cjelokupni sustav civilne zaštite, domovinske sigurnosti, ali i cijelog društva. S posljedicama klimatskih promjena živimo već nekoliko godina – rekao je ministar.

Ministar je tako istaknuo da su zadnjih nekoliko godina podignute razine svih žurnih službi, što je vidljivo i s terena i na što su ponosni.

-Na tome moramo raditi stalno. Međutim, svatko će najbolje pomoći sebi ukoliko poduzme određene preventivne radnje kako bi spriječili ono najgore. A posljednjih nekoliko dana, ono najgore smo spriječili – nema ljudskih žrtava. Što se tiče materijalne štete to ćemo utvrditi, rade se analize. Vlada je rekla, i ostaje pri tome, da će pomoći – poručio je Božinović.

Božinović je na kraju rekao kako je najgora i najkritičnija situacija na području Karlovca. Međutim, angažirana je i Hrvatska vojska i ministar je siguran da će učiniti sve kako bi minimizirali sve moguće rizike za stanovništvu, ali i imovinu.

md/sjever.hr
17.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.