Now Reading:
Varaždincima u Zambiji nastavljeno suđenje! Jedan od svjedoka, Ivan Pernar, dobio malariju
Full Article 3 minutes read

Varaždincima u Zambiji nastavljeno suđenje! Jedan od svjedoka, Ivan Pernar, dobio malariju

U srijedu se saslušavaju svjedoci tužiteljstva, a jedan od svjedoka navodno je trebao biti i Ivan Pernar.

U tijeku je suđenje hrvatskim državljanima u Zambiji, a došlo je do potpuno novih saznanja u vezi posvajanja djece iz DR Konga, kako prenosi 24sata. Naime, asistentica imigracijske službe Precious Nkamba u svjedočenju je istaknula kako je djecu do granice dovela osoba iz veleposlanstva DR Konga te su djeca preko te granice ušla u Zambiju.

Precious Nkandu ispričala je sutkinji Visokog suda Mary Mulanda da je 5. prosinca 2022., dok je radila, susrela čovjeka po imenu gospodin Ntumba, za kojeg vjeruje da je iz kongoanskog konzulata.

-Došao je u ured i spomenuo da ide na kongoansku stranu. Znam da je gospodin Ntumba predstavnik u veleposlanstvu Konga. Rekao mi je da ide u Kongo po neke ljude koji su bili u tranzitu u Hrvatsku kroz Međunarodnu zračnu luku Simon Mwansa Kapwepwe – rekla je Precious Nkandu, prenosi 24sata i dodala:

-Putovnice su bile ovjerene žigom s kongoanske strane. Nije bilo ništa zlonamjerno i krivo u stavljanju žiga na putovnica s kongoanske strane. Putovnice je izdala hrvatska vlada. Mi kao imigracijski službenici ne skeniramo dokumente diplomata jer oni imaju određeni imunitet – istaknula je Precious Nkandu.

Ispitana je i druga svjedokinja, Grace Mwelwa, recepcionerka u pansionu Spree. U svjedočenju je istaknula kako je 2. prosinca posljednji put vidjela grupu bijelaca kako se prijavljuju u pansion, prenosi 24sata.

Ispričala je da je istog dana oko 19 sati vidjela tri crnkinje s crnom djecom u pratnji muškarca koji se samo predstavio kao SBM. Gospođa Mwelwa rekla je sudu da je SBM onaj koji je napravio rezervacije za bijelce, a kada su ga upitali zašto im nije dopustio da se upišu u registar gostiju, zaprijetio im je otkazom.

Kako 24sata piše, odvjetnici obrane sudu su prijavili Pernara. Žalili su se na njegovo kontinuirano objavljivanje sudskih postupaka na društvenim mrežama iako on nije na sudu jer ima malariju.

Sutkinja je izdala upozorenje za Pernara da stane s objavama. Odvjetnik se također požalio da su ga viđali kako snima sudnicu, što nije dopušteno, na to je državni odvjetnik rekao da Pernaru nije dobro, da ima malariju – doznaje 24sata.

Podsjetimo, prošlog tjedna na istom sudu Hrvati su se izjasnili da nisu krivi za navodnu trgovinu djecom, što ih se tereti u optužnici.

Ročišta će se održavati do kraja tjedna, a prvo će se ispitivati svjedoci tužitelja, a jedan od njih je i Ivan Pernar, koji je objavio da ima malariju. Međutim, kako kaže Pernar, pred sudom bi se mogao pojaviti u četvrtak ili petak.

Foto: arhiva
sjever.hr/24sata.hr
17.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.