Now Reading:
Božinović obišao Mursko Središće, najkritičniju točku u Međimurju – zbog visokog vodostaja Mure postavljene pumpe, ugroza još traje!
Full Article 5 minutes read

Božinović obišao Mursko Središće, najkritičniju točku u Međimurju – zbog visokog vodostaja Mure postavljene pumpe, ugroza još traje!

Nakon što je obišao kritična područja po pitanju obrane od poplava u Varaždinskoj županiji, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović obišao je i Mursko Središće, najkritičniju točku u Međimurju gdje ugroza zbog visokog vodostaja rijeke Mure još uvijek nije prošla.

Ministar Božinović naglasio je kako je na sjeveru Hrvatske vidljiva jako visoka razina organizacije svih žurnih službi i stožera civilne zaštite, pa tako i na razini Grada Murskog Središća i Međimurske županije.

-To je ta sinergija koja nam treba u ovakvim, kriznim situacijama. Znate da Vlada već godinama inzistira na tome da se poboljša koordinacija koja nije bila na odgovarajućoj razini kad smo preuzeli odgovornost za vođenje države. I od onih prvih požara 2017. godine u Splitu do danas možemo konstatirati da svi djeluju kao jedno. Svi znaju otprilike što su očekivanja i što su u konačnici njihove nadležnosti – rekao je Božinović.

Dodao je kako Vlada s jedne strane radi na poboljšanju koordinacije, a s druge strane na opremanju žurnih službi. Podsjetio je kako se do prije pet, šest godina govorilo o tome raspolažu li žurne službe s dovoljno opreme, dok to danas više nije tema budući da je Hrvatska, od ulaska u Europsku uniju, počela ubrzano povlačiti europska sredstva.

-Što se tiče poplava koje su zadesile Hrvatsku – ovo je jedna ipak, možemo reći, nova situacija koja je sigurno povezana s klimatskim promjenama jer te poplave su nam sve češće. Koliko god sam gradova obišao, pogotovo Dalmacija i središnja Hrvatska, svuda se ponavlja – ovo je rekord, s nečim sličnim se još nismo susretali. Na sreću, to nije situacija ovdje! Jer od one poplave 2014. godine vlast je uložila sredstva koja, imam dojam, podiže sigurnost među stanovnicima Murskog Središća i stanovnicima Međimurja. To je, zapravo, nešto na čemu svaka vlast treba raditi – objasnio je ministar Božinović.

Napomenuo je i kako se sve što se događa u Njemačkoj, Sloveniji i u nekim regijama sjeverne Italije reflektira i na Hrvatsku, budući da je u istom bazenu.

-Hrvatska ima ovaj sustav i gdje god odete vidjet ćete službe civilne zaštite u koordinaciji i sinergiji kako odgovaraju na krize. Međutim, ono što također treba imati u vidu je da će, nažalost, ovakvih poplava i požara – dvije stvari po kojima je Hrvatska najranjivija, biti sve i više, one će biti sve i češće. Možda neće biti ovako dugotrajne kao što smo trenutno suočeni, ali brojčano će takvih kriznih stanja biti sve više, a to onda znači i obvezu svih nas, i kada govorimo o podizanju razine odgovornosti i analizi svega ovoga što nam se sada događa kako bismo napravili iskorake, i organizacijske i logističke za neku sljedeću krizu – dodao je Božinović poručivši kako je s jedne strane potrebno otkloniti aktualnu opasnost, a s druge raditi na donošenju dugoročnih rješenja.

-Siguran sam da s ovako dobrim lokalnim partnerima kao što ih imamo u Međimurju, u Murskom Središću možemo biti optimisti – ističe ministar.

Kaže kako budući odgovori na ovakve i slične ugroze moraju biti kombinacija svih mjera što uključuje i određene infrastrukturne projekte koje država može realizirati uz korištenje europskih fondova. Najavio je kako će Hrvatska do kraja godine imati sustav ranog upozoravanja na krize koji će u vrlo kratkom vremenu obavijestiti sve građane putem aplikacija na njihovim mobilnim uređajima o potencijalnim opasnostima.

Načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije te zamjenik međimurskog župana Josip Grivec naglasio je kako su Stožer i svi njegovi dionici spremni za odgovor na sve potencijalne ugroze.

-Mursko Središće je najkritičnija točka i naravno da ima određenih izlijevanja, no ne u naseljima. Svjedoci smo jučerašnjih ekstremnih padalina, u jednom trenutku bio je prolom oblaka te su poplavljeni pojedini podrumi i pozivamo Povjerenstvo za procjenu štete od elementarnih nepogoda, kao i stožere civilne zaštite jedinica lokalnih samouprava da kada ovo sve prođe procijene štete i ako bude potrebno proglasit će se šteta od elementarnih nepogoda, a kojih će sasvim sigurno u nekoj mjeri biti, no sada smo koncentrirani na rijeku Muru – napomenuo je Grivec.

Gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak naglasio je kako su odmah po uočavanju potencijalne ugroze sazvali sjednicu Stožera civilne zaštite na kojoj je dogovorena podjela zadataka. Iako se u utorak činilo da će se situacija smiriti, a ugroza proći, to se nije dogodilo pa su kod rijeke Mure postavljene pumpe za ispumpavanje.

-One su nam jako važne jer je tu jedan potok koji teče, napravili smo barijeru, situaciju pratimo i sve su službe tu – rekao je Srpak dodavši kako situacija nije sto posto predvidljiva, no ono što je u njihovoj moći i što je bilo potrebno napraviti su i napravili.

-Predviđanja Hrvatskih voda je da bi klimaks bio sutra navečer od 1000 kubika protoka, sad je protok 650 te računamo da će gotovo duplo ići još. Vodostaj iznosi 500 ovdje gdje stojimo – kazao je Srpak.

Inače, rekordni vodostaj bio je 2014. godine kada je iznosio 536 centimetara, a u to je vrijeme i protupoplavni zid bio puno niži. Grad ga je kasnije podignuo na višu razinu, pa je, ističe Srpak, sada situacija bolja.

-Kad je to sve bilo najavljeno, uzeli smo najgori mogući scenarij, a nadali se najboljem te smo napravili sve što je trebalo – zaključio je čelnik Murskog Središća.

tklopotan / www.sjever.hr
17.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.