Now Reading:
NOVI UDAR NA GRAĐANE: Poskupljuje plin, promjena cijena u računima već od 1. lipnja?
Full Article 3 minutes read

NOVI UDAR NA GRAĐANE: Poskupljuje plin, promjena cijena u računima već od 1. lipnja?

Građanima koji kupuju plin u javnoj usluzi od 1. travnja iduće godine stizat će od 15 do 16 posto skuplji računi za plin, ovisno o području na kojem žive i pod uvjetom da Vlada, koja je “zamrznula” cijene plina do 1. travnja iduće godine, ponovno ne intervenira u cijene, prenosi N1.

Poskupljenje plina donosi objavljena odluka Hrvatske energetske regulatorne agencije o tarifnim stavkama za javnu opskrbu plinom unutar koje je ključna nova, viša cijena troška nabave plina. Ako se povećani trošak nabave plina primijeni na sadašnju cijenu nabave i račune koje plaćaju građani, plinare bi, primjerice, kućanstvu koje godišnje troši 15 tisuća kilovatsati plina umjesto sadašnjih 6500 kuna obračunavale cijenu potrošnje oko 7500 kuna.

Trenutno javni opskrbljivači plinom moraju obračunavati trošak nabave plina po cijeni od 41 euro za megavatsat, koliko je odredila Vlada, a HERA je u novom cjeniku, na osnovi cjenovnih odnosa na burzama plina u protekla dva mjeseca, utvrdila cijenu troška nabave plina od 47 eura za megavatsat, uz napomenu da se u odluci HERA-e navode cijene nabave za kilovatsat plina, piše Jutarnji list, a prenosi N1.

Iako poskupljenje plina u javnoj usluzi od 15 do 16 posto nipošto nije zanemarivo u uvjetima još rastuće inflacije, valja podsjetiti da bi plin poskupio 170 posto da ove zime nije došlo do promjene metodologije HERA-e za izračun tarifnih stavki. U metodologiji je promijenjen ključni dio formule za izračun troška nabave plina, tako da Agencija više ne prati burzovne cijene plina u duljem razdoblju, već u tjednima neposredno prije donošenja odluke o novim cijenama.

Budući da se cijena plina koju u konačnici plaćaju građani, osim od troška nabave plina, sastoji i od troškova distribucije i takozvane fiksne mjesečne naknade, moglo bi biti promjena cijena u računima građanima već 1. lipnja ove godine. Naime, iz novih tarifa distribucije, primjerice, koje je odredila HERA vidljiv je porast cijena od šest do sedam posto, ali ne za sve opskrbljivače i ne za sva distribucijska područja.

Održivost “zamrznute” cijene plina Vlada je osigurala nametnuvši Ini, kao jedinome proizvođaču prirodnog plina u zemlji, obvezu prodaje plina iz domaćih istraživačkih polja po cijeni od 41 euro. Jedini kupac, prema istoj Vladinoj odluci, plina od Ine je HEP, koji je isto tako u obvezi prodavati plin opskrbljivačima po cijeni od 41 euro za megavatsat.

www.sjever.hr / n1 / jutarnji.hr
16.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.