Now Reading:
Bliži nam se 8. Virovska prkačijada – Zahvaljujući prkačima Virje na tri dana postaje najslađe mjesto u Europskoj uniji!
Full Article 3 minutes read

Bliži nam se 8. Virovska prkačijada – Zahvaljujući prkačima Virje na tri dana postaje najslađe mjesto u Europskoj uniji!

Ovogodišnje izdanje 8. po redu Virovske prkačijade održat će se od 19. do 21. svibnja ove godine u Virju. Glavni organizator je Općina Virje, pokrovitelji su Koprivničko – križevačka županija, županijska Turistička zajednica, Hrvatski kuharski savez, Taste of peace i Kuhari bez granica, a suorganizatori su Turistička zajednica područja Središnja Podravina, Društvo žena Virje, Osnovna škola prof. Franje Viktora Šignjara Virje i Dječji vrtić Zrno Virje.

Riječ je o prvom europskom festivalu malih tradicijskih kolača, a ove godine, uz domaće snage, sudjeluju i slastičari iz Brazila, Armenije, Australije, Izraela, Palestine, Bosne i Hercegovine i Mađarske koji će predstaviti izvorne slastice svojih zemalja. Zahvaljujući prkačima Virje će ponovno biti najslađe mjesto u Europskoj uniji!

Bogat trodnevni program započet će u petak, 19. svibnja i to Vrtićkom virovskom prkačijadom. Na natjecanje u spravljanju vrtićkih prkača s veseljem su se prijavili polaznici DV “Zrno” Virje, DV “Bregunica” Novo Virje, DV “Košutica” Ferdinandovac, DV “Pčelica” Molve, DV “Fijolica” Novigrad Podravski, DV “Bubamara” Kalinovac, DV “Maslačak” Đurđevac i DV “Leptirići” Podravske Sesvete. Nakon toga slijedi Mala virovska prkačijada, odnosno svoje će vještine u pripremi prkača pokazati učenici OŠ Ferdinandovac, PŠ Drenovica, OŠ M. P. Miškine Đelekovec, OŠ Gola, OŠ Koprivnički Ivanec, OŠ Legrad, OŠ Andrije Palmovića Rasinja i OŠ prof. Franje Viktora Šignjara Virje.

U večernjim satima održat će se promocija ugostiteljskih zanimanja u koje će se uključiti učenici i mentori Strukovne škole Đurđevac, Obrtničke škole Koprivnica i Srednje škole “Ivan Seljanec” Križevci zanimanja kuhari, slastičari i konobari. Također će se održati prikaz pučke drame s pjesmom i plesom “Kam vrag nemre, dojde baba”.

Otvorenje 8. Virovske prkačijade na rasporedu je u subotu, 20. svibnja s početkom u 10,30 sati na glavnoj pozornici u šatoru na Trgu Stjepana Radića, nakon čega kreće natjecanje u spravljanju podravskih prkača po izvornim recepturama u kojemu sudjeluje 20-tak udruga žena s područja županije.

Posebno događanje – Prkači v plasnicu odvijat će se u 14.45 sati, kada će mještani i sudionici Prkačijade slatke zvjezdice slagati u veliku plasnicu koja će se na kraju posipati sa šećerom uz pomoć DVD-a Virje.

Večernji sati u subotu rezervirani su za Slatke susrete folklora i Virovsku veselicu, a u nedjelju je u planu likovna kolonija u organizaciji Likovne sekcije HPD-a “Ferdo Rusan” Virje te priprema zajedničkog jela za degustaciju.

Vrijedi spomenuti kako će natjecanje u spravljanju prkača nadgledati Prosudbeno povjerenstvo pod vodstvom majstorice slastičarstva, sutkinje i državne prvakinje Dragice Lukin, kao i Stručno-organizacijsko povjerenstvo pod predsjedanjem Dražena Đuriševića. U sklopu manifestacije održat će se i brojne degustacije, edukacije te stručne radionice.

www.sjever.hr
13.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.