Now Reading:
Preko uputnice do besplatnog vježbanja: ono što Novi Zeland ima 25 godina, uskoro stiže i u Zagreb
Full Article 2 minutes read

Preko uputnice do besplatnog vježbanja: ono što Novi Zeland ima 25 godina, uskoro stiže i u Zagreb

Hrvati, kako odrasli, tako i djeca, prednjače prema debljini u Europi, a na taj će se problem nastojati odgovoriti pilot projektom besplatnog vježbanja. Naime, ono što Novi Zeland ima 25 godina, uskoro stiže i u Zagreb – „zeleni recept” za pacijente – donosi danas.hr.

Kako je objasnila Dragana Tišma, profesorica kineziologije, ovo bi obuhvaćalo vježbanje dva puta tjedno po 60 minuta tri mjeseca, a koristit će se različiti rekviziti. Također, za svakog će pacijenta imati inicijalno provjeravanje i testiranje kako bi vidjeli tko što može te ga stavili u određenu grupu.

Pacijenti će vježbati u dvorani Doma zdravlja Centar i u parku, a prva karika ovog pilot projekta bit će liječnici obiteljske medicine.

-Planirali smo obuhvatiti oko 40 pacijenata, bit će raspoređeni u 4 skupine, znači 4 skupine po 10. Zelene uputnice izdavat će liječnici obiteljske medicine koji su se dobrovoljno javili sudjelovati u ovom projektu. Dobna skupina je od 55 do 70 godina – rekla je za danas.hr Lorena Bosnar, specijalizantica obiteljske medicine u Domu zdravlja Zagreb-Centar.

Ovakvo bi vježbanje rasteretilo i fizijatre za čije se preglede čeka i do tri mjeseca, a kako je pojasnio ravnatelj Doma zdravlja Zagreb – Centar Ino Protrka, jedini trošak za njih bit će trošak kineziologa budući da tu stavku još uvijek ne mogu ugovoriti s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje.

-Sve ostalo imamo u domu zdravlja, sve su naši rekviziti, naši ljudi i na taj način ćemo sebi smanjiti liste čekanja i troškove koje bismo imali nepotrebnim upućivanjem na fizikalne terapije – objasnio je Protrka.

Ako ovaj pilot projekt donese dobre rezultate mogao bi se provoditi i u cijeloj Hrvatskoj, piše danas.hr.

www.sjever.hr / danas.hr
12.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.