Now Reading:
Preko uputnice do besplatnog vježbanja: ono što Novi Zeland ima 25 godina, uskoro stiže i u Zagreb
Full Article 2 minutes read

Preko uputnice do besplatnog vježbanja: ono što Novi Zeland ima 25 godina, uskoro stiže i u Zagreb

Hrvati, kako odrasli, tako i djeca, prednjače prema debljini u Europi, a na taj će se problem nastojati odgovoriti pilot projektom besplatnog vježbanja. Naime, ono što Novi Zeland ima 25 godina, uskoro stiže i u Zagreb – „zeleni recept” za pacijente – donosi danas.hr.

Kako je objasnila Dragana Tišma, profesorica kineziologije, ovo bi obuhvaćalo vježbanje dva puta tjedno po 60 minuta tri mjeseca, a koristit će se različiti rekviziti. Također, za svakog će pacijenta imati inicijalno provjeravanje i testiranje kako bi vidjeli tko što može te ga stavili u određenu grupu.

Pacijenti će vježbati u dvorani Doma zdravlja Centar i u parku, a prva karika ovog pilot projekta bit će liječnici obiteljske medicine.

-Planirali smo obuhvatiti oko 40 pacijenata, bit će raspoređeni u 4 skupine, znači 4 skupine po 10. Zelene uputnice izdavat će liječnici obiteljske medicine koji su se dobrovoljno javili sudjelovati u ovom projektu. Dobna skupina je od 55 do 70 godina – rekla je za danas.hr Lorena Bosnar, specijalizantica obiteljske medicine u Domu zdravlja Zagreb-Centar.

Ovakvo bi vježbanje rasteretilo i fizijatre za čije se preglede čeka i do tri mjeseca, a kako je pojasnio ravnatelj Doma zdravlja Zagreb – Centar Ino Protrka, jedini trošak za njih bit će trošak kineziologa budući da tu stavku još uvijek ne mogu ugovoriti s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje.

-Sve ostalo imamo u domu zdravlja, sve su naši rekviziti, naši ljudi i na taj način ćemo sebi smanjiti liste čekanja i troškove koje bismo imali nepotrebnim upućivanjem na fizikalne terapije – objasnio je Protrka.

Ako ovaj pilot projekt donese dobre rezultate mogao bi se provoditi i u cijeloj Hrvatskoj, piše danas.hr.

www.sjever.hr / danas.hr
12.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.