Now Reading:
BELI I ČRNI RUDARI Iz tiska izašla monografija o rudarenju ugljena i nafte na području Murskog Središća
Full Article 1 minutes read

BELI I ČRNI RUDARI Iz tiska izašla monografija o rudarenju ugljena i nafte na području Murskog Središća

U nakladništvu Grada Mursko Središće, u sklopu projekta Energy tour, iz tiska je izašla monografija Beli i črni rudari, monografija o rudarstvu ugljena i nafte na području Murskog Središća.

Autori monografije su Mihaela Mesarić i Zoran Turk, urednik je Zoran Turk, a recenzenti akademik Dragutin Feletar i profesori Hrvoje Gračanin i Nenad Buzjak.

Monografija na znanstveni, ali i popularni način obrađuje povijest rudarstva ugljena i nafte na području Murskog Središća, tehnologije rudarenja, život rudara i rudarki, utjecaj rudarstva na razvoj Murskog Središća, cijenu u vidu ozljeda i bolesti, kao i geoprostorna obilježja šireg područja Murskog Središća iz aspekta rudarstva. Knjiga je bogata fotografskim i drugim grafičkim prilozima, a dizajn potpisuje Tomislav Brozović.

Promocija knjige je u ponedjeljak, 15. svibnja u 18.00 sati u Centru za kulturu „Rudar“. Ulaz je slobodan, a posebno je iznenađenje za sve uzvanike besplatni primjerak monografije. Knjiga ima znanstvenu težinu i jedna je od rijetkih koja obrađuje problematiku rudarenja na području Republike Hrvatske, međutim, prije svega je spomenik svim junacima koji su u jamama ostavili zdravlje i živote za boljitak svoje obitelji i svoga grada.

foto: pixabay
sjever.hr/mursko-sredisce.hr
09.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.