Now Reading:
KZŽ i ove godine financijski pomaže rad braniteljskih udruga – Kolar: Zaslužili smo imati Veteranski centar u Zagorju, imamo za to snažne argumente!
Full Article 3 minutes read

KZŽ i ove godine financijski pomaže rad braniteljskih udruga – Kolar: Zaslužili smo imati Veteranski centar u Zagorju, imamo za to snažne argumente!

Krapinsko-zagorska županija je županija prijatelj braniteljskih udruga, rekao je u ponedjeljak župan Željko Kolar prilikom dodjele ugovora o potporama predstavnicima zagorskih braniteljskih udruga za koje je ove godine u proračunu osigurano 34.000 tisuće eura.

Župan je posebno naglasio kako s braniteljskim udrugama odlično surađuje.
-Ono što ne uspije urediti sustav s razine ministarstava i ono što „pobegne” nama na nivou županija, općina i gradova, tu su braniteljske udruge koje provodeći projekte i programe i vodeći brigu o svojim kolegicama i kolegama suborcima, nama daju mogućnost da zatvorimo sustav, kako bi on funkcionirao najbolje moguće – kazao je župan.

Naglasio je kako svi zajedno iz dana u dan moraju biti što organiziraniji i opremljeniji te sposobniji za zadaće jer je braniteljska populacija sve starija i sve joj je više potrebna zdravstvena skrb. Upravo stoga, župan podržava inicijativu branitelja da se u Krapinsko-zagorskoj županiji izgradi Veteranski centar.

-U Hrvatskoj nema ni jedne sredine, županije ni bojišta gdje Zagorke i Zagorci nisu bili prisutni kao pripadnici vojne ili policijske postrojbe i nema ni jednog ranjenog branitelja koji nije bio na rehabilitaciji u Varaždinskim ili u Krapinskim Toplicama. Osim toga, 11,5 tisuća naših ljudi se odazvalo u Domovinskom ratu, a vrhovni zapovjednik Oružanih snaga u tom trenutku bio prvi hrvatski predsjednik doktor Franjo Tuđman kao naš Zagorac. Stoga vjerujem da imamo snažne argumente i da će Vlada i nadležno ministarstvo reagirati – rekao je Kolar dodajući da će u sljedeća dva tjedna zatražiti i prijem kod ministra branitelja Tome Medveda, kako bi dodatno obrazložili ovu inicijativu.

Pohvalivši rad braniteljskih udruga na području županije, Kolar je napomenuo kako uz programe za koje KZŽ daje potpore, braniteljske udruge imaju niz aktivnosti koje provode same se financirajući i javljajući se na programe i projekte EU fondova.

Udruge braniteljskih udruga kojim asu dijeljene potpore zahvalio je predsjednik udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata KZŽ Josip Horvatin koji je i sam spomenuo Veteranski centar.

-Zahvaljujem županu na potpori našoj inicijativi koja je išla prema premijeru, odnosno Vladi RH i resornom ministru za ukidanje zakona od 10 posto jer nakon duge borbe uspjeli smo da se dignitet hrvatskim braniteljima vrati i na taj način. Mnogi su branili svoj dom, a mi smo išli braniti i svoju domovinu i dom i mislim da se to ne smije zaboraviti – rekao je Horvatin dodajući da su branitelji svakako zaslužili i da se na području KZŽ izgradi Veteranski centar.

Dodao je kako je branitelja svake godine sve manje te da im je sve teže provoditi aktivnosti, programe i projekte.
-Ipak, uz potporu Županije, Ministarstva branitelja te gradova i općina, nekako uspijevamo. Da nema Županije, sigurno bi se mnoge od naših udruga ugasile i mislim da s ponosom možemo reći da smo, kada govorimo o županijskom financiranju, jedna od najprepoznatljivijih udruga po braniteljskim pitanjima na području cijele Hrvatske – istaknuo je Horvatin posebno zahvalivši županu Kolaru osobno te Županiji, izrazivši nadu da će i u budućnosti za braniteljske udruge biti toliko razumijevanja i možda još i izdašnijih potpora.

a.kučić/sjever.hr
08.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.