Now Reading:
Grad Novi Marof prepoznao važnost energetske učinkovitosti – u tijeku je projektiranje energetske obnove zgrade na Trgu hrvatske državnosti
Full Article 2 minutes read

Grad Novi Marof prepoznao važnost energetske učinkovitosti – u tijeku je projektiranje energetske obnove zgrade na Trgu hrvatske državnosti

U jeku energetske krize i sveopćih poskupljenja, Grad Novi Marof okreće se povećanju energetske učinkovitosti. Tako je u tijeku izrada glavnog projekta za energetsku obnovu zgrade u pretežito javnom vlasništvu na Trgu hrvatske državnosti u Novom Marofu koja bi uskoro mogla zasjati u novom ruhu.

Budući da je ovo prvi puta da je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine raspisalo natječaj koji se ne odnosi samo na energetsku obnovu zgrada javnog sektora, već se mogu prijaviti i zgrade u pretežito javnom vlasništvu, poput ove u Novom Marofu, Grad je pokrenuo izradu projektne dokumentacije za njenu energetsku obnovu.

Naime, novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač potpisao je ugovor o izradi projektne dokumentacije za energetsku obnovu zgrade u kojoj se nalaze Gradska uprava, banka, Porezna ispostava, papirnica te Županijska uprava – ured za prostorno uređenje i upravni odjel za opću upravu. Ugovor vrijedan gotovo 20 tisuća eura potpisan je s Jerkom Boškovićem, direktorom tvrtke Building d.o.o. koja će izraditi glavni projekt.

Grad će ovaj projekt prijaviti na natječaj Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine koje je za energetsku obnovu zgrada javnog sektora te onih u pretežito javnom vlasništvu osiguralo 40 milijuna eura.

– Grad Novi Marof želi biti zelen i energetski učinkovit grad, a to ćemo postići upravo ovakvim projektima. Energetskom obnovom ove zgrade smanjit ćemo troškove i povećati uštedu energije, što je u današnje vrijeme kada se suočavamo sa sveopćim poskupljenjima itekako bitno. Inače, na javnim pozivima ovakvog tipa prihvatljiv prijavitelj je dosad bio isključivo javni sektor, a ove godine to se promijenilo pa su prihvatljive i zgrade u pretežitom vlasništvu javnog sektora poput naše u Novom Marofu – objasnio je Jenkač istaknuvši kako vjeruje da će Grad uspješno prijaviti projekt na javni poziv Ministarstva te ostvariti bespovratna sredstva.

Zahvalio je Ministarstvu što je prepoznalo važnost obnove i ovih tipova zgrada jer, kako je naglasio, sufinanciranje ovog financijski izdašnog projekta Gradu Novom Marofu bit će od iznimne pomoći.

www.sjever.hr
08.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.