Now Reading:
Gradski muzej Varaždin i Dvor Trakošćan zajedno u europskom projektu FORTITUDE – Noć tvrđava!
Full Article 2 minutes read

Gradski muzej Varaždin i Dvor Trakošćan zajedno u europskom projektu FORTITUDE – Noć tvrđava!

U okviru europskog projekta FORTITUDE, u petak će se održati drugo izdanje kulturne manifestacije Noć tvrđava – Night of Fortresses. S područja Varaždinske županije u manifestaciju su se uključili Dvor Trakošćan i Gradski muzej Varaždin s prigodnim programima.

Kvalitetu i značaj Noći tvrđava kao prekogranične kulturne manifestacije koja je povezala i promovirala programe na 45 fortifikacija u tri države, prepoznala su međunarodna udruženja EFFORTS i FORTE CULTURA, pa će se od 2023. godine Noć tvrđava promovirati na europskoj razini kao dio European Fortress Summer eventa.

Muzejska ustanova Dvor Trakošćan pripremila je u sklopu manifestacije koncert srednjovjekovne glazbe u režiji Ansambl Audiatur s početkom u 19 sati, a od 20:30 sati možete prisustvovati predavanju Valentine Meštrić naziva “Simbolika detalja na portretu Karla III. (VI.): Uloga konzervacije i restauracije u očuvanju kulturnog blaga”.

Program će se odvijati u Viteškoj dvorani dvorca Trakošćan, a ulaz je besplatan.

Gradski muzej Varaždin i ove godine sudjeluje s prigodnim programom pod nazivom Noć na Bašći koji počinje u 20 sati u Starom Gradu. U okviru programa za posjetitelje se organizira noćna šetnja pod fenjerima kroz bedeme varaždinske utvrde, uz vodstvo kustosa iz GMV a Davora Kraša. S obzirom na ograničen broj osoba, obvezna je prethodna prijava za sudjelovanje na broj telefona 042 658 760 / 658 754.

Projekt FORTITUDE ima za cilj poboljšati kulturno-turističku ponudu u gradovima s utvrđenom baštinom u prekograničnom području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, te podići svijest o potencijalu i važnosti valorizacije kulturne baštine kao generatora razvoja kulturnog turizma. Zbog toga je strateški važan cilj projekta i jačanje umrežavanja i suradnje među upraviteljima utvrđene baštine prekograničnom području kroz pokretanje nove zajedničke inicijative – prekogranične kulturne manifestacije pod nazivom Noć tvrđava.

Noć tvrđava prva je kulturno-turistička godišnja manifestacija koja će se održavati na utvrđenim spomenicima kulturne baštine (tvrđave, utvrde, dvorci…) na području Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine – triju zemalja obuhvaćenih programskim područjem Interrega IPA CBC HR-BA-ME.

Foto: arhiva
sjever.hr/turizam-vzz.com
04.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.