Now Reading:
Gradski muzej Varaždin i Dvor Trakošćan zajedno u europskom projektu FORTITUDE – Noć tvrđava!
Full Article 2 minutes read

Gradski muzej Varaždin i Dvor Trakošćan zajedno u europskom projektu FORTITUDE – Noć tvrđava!

U okviru europskog projekta FORTITUDE, u petak će se održati drugo izdanje kulturne manifestacije Noć tvrđava – Night of Fortresses. S područja Varaždinske županije u manifestaciju su se uključili Dvor Trakošćan i Gradski muzej Varaždin s prigodnim programima.

Kvalitetu i značaj Noći tvrđava kao prekogranične kulturne manifestacije koja je povezala i promovirala programe na 45 fortifikacija u tri države, prepoznala su međunarodna udruženja EFFORTS i FORTE CULTURA, pa će se od 2023. godine Noć tvrđava promovirati na europskoj razini kao dio European Fortress Summer eventa.

Muzejska ustanova Dvor Trakošćan pripremila je u sklopu manifestacije koncert srednjovjekovne glazbe u režiji Ansambl Audiatur s početkom u 19 sati, a od 20:30 sati možete prisustvovati predavanju Valentine Meštrić naziva “Simbolika detalja na portretu Karla III. (VI.): Uloga konzervacije i restauracije u očuvanju kulturnog blaga”.

Program će se odvijati u Viteškoj dvorani dvorca Trakošćan, a ulaz je besplatan.

Gradski muzej Varaždin i ove godine sudjeluje s prigodnim programom pod nazivom Noć na Bašći koji počinje u 20 sati u Starom Gradu. U okviru programa za posjetitelje se organizira noćna šetnja pod fenjerima kroz bedeme varaždinske utvrde, uz vodstvo kustosa iz GMV a Davora Kraša. S obzirom na ograničen broj osoba, obvezna je prethodna prijava za sudjelovanje na broj telefona 042 658 760 / 658 754.

Projekt FORTITUDE ima za cilj poboljšati kulturno-turističku ponudu u gradovima s utvrđenom baštinom u prekograničnom području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, te podići svijest o potencijalu i važnosti valorizacije kulturne baštine kao generatora razvoja kulturnog turizma. Zbog toga je strateški važan cilj projekta i jačanje umrežavanja i suradnje među upraviteljima utvrđene baštine prekograničnom području kroz pokretanje nove zajedničke inicijative – prekogranične kulturne manifestacije pod nazivom Noć tvrđava.

Noć tvrđava prva je kulturno-turistička godišnja manifestacija koja će se održavati na utvrđenim spomenicima kulturne baštine (tvrđave, utvrde, dvorci…) na području Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine – triju zemalja obuhvaćenih programskim područjem Interrega IPA CBC HR-BA-ME.

Foto: arhiva
sjever.hr/turizam-vzz.com
04.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.