Now Reading:
Jedinstven spoj sporta i bogate povijesti – pridružite se atraktivnim trailovima diljem Varaždinske županije i potrčite bok uz bok rimskim legionarima, neandertalcima i grofu Draškoviću
Full Article 4 minutes read

Jedinstven spoj sporta i bogate povijesti – pridružite se atraktivnim trailovima diljem Varaždinske županije i potrčite bok uz bok rimskim legionarima, neandertalcima i grofu Draškoviću

U Varaždinskoj županiji počinje nova manifestacija – Historic Trails Cup – AK Varaždin 2023. Riječ je o šest atraktivnih i jedinstvenih utrka koje će se održati diljem Varaždinske županije, a kroz koje će, uz sport i rekreaciju, kostimirani sudionici natjecateljima i posjetiteljima dočarati duh prošlih vremena.

Ova nova turistička manifestacija najavljena je u četvrtak u Atriju Županijske palače, a kako je naglasio direktor županijske Turističke zajednice Gordan Mališ, radi se o povezivanju naizgled nespojivog zbog čega je ovaj događaj jedinstven.

-Jedinstveno je da na jednom mjestu možemo vidjeti ovakav pregled povijesti Varaždinske županije. Upravo to je bio i motiv zašto je Turistička zajednica odlučila pomoći u organizaciji jedne nove turističko-sportske atrakcije – rekao je Mališ.

Inače, Atletski klub Varaždin godinama radi na promociji utrka diljem županije, a one su uvijek vezane uz neku povijesnu znamenitost ili povijesni događaj ili pak na njoj sudjeluju i povijesne postrojbe.

-Na taj način pokušavaju promovirati trčanje u ovom našem lijepom kraju i uvijek ga povezuju s poviješću. Tako recimo trkače na startu i cilju u Varaždinskim Toplicama dočekuju rimski vojnici, kod špilje Vindija u Donjoj Voći neandertalci i slično. Zato je došlo do ideje da se napravi jedan Historic trail, pa se šest utrka spojilo u kup natjecanje koje se boduje i na kraju ima završnu proslavu koje će izgledati veoma atraktivno – najavio je Mališ.

Tako će na svih šest na atraktivan način predstaviti dio povijesti specifične za kraj u kojem će se utrka trčati.

-Ideja je bila prisjetiti se povijesti i povezati je sa sportom – zaključio je Mališ.

Predsjednik Atletskog kluba Josip Lacković pojasnio je kako je svaka utrka događaj sam za sebe, a cijela manifestacija kreće u Novom Marofu već idućeg vikenda – 30. travnja i traje sve do Rudarskog cenera koji će se održati početkom prosinca.

-S obzirom da smo prošle godine odradili neke utrke prvi puta – pojavili su nam se Špilja Vindija trail i Putevima rimskih legionara te da su sve utrke s povijesnim motivom i pričom rodila se ideja da to nekako pokušamo objediniti. Upravo ta ideja je stvorena kroz taj Historic trail – pojasnio je Lacković.

Nakon zadnje utrke u prosincu bit će održana završna svečanost na kojoj će biti proglašeni ukupni pobjednici svih šest utrka, a cilj organizatora je da se skupi što više trkača, ali i kostimiranih sudionika koji će dočarati jedan dio povijesti.

Idući vikend na redu su utrke u Novom Marofu. Riječ je o 4. brdskom maratonu „Ivanec – Novi Marof”. Naime, Novi Marof ima već dugu suradnju s Atletskim klubom Varaždin i Cross ligom Čevo, a kroz utrke i trailove napravljena je odlična promocija ovog kraja čemu će dodatnu atraktivnost dati pripadnici povijesne postrojbe Grebengradske haramije.

U Varaždinskim Toplicama prošle je godine po prvi puta održan trail „Putevima rimskih legionara” kojim Grad pokazuje svoje posebnosti i kulturnu i povijesnu baštinu. Ove godine trkači, rimski legionari i nimfe Gradom će zavladati 4. lipnja, u sklopu popularnog festivala Aquafest.

Utrka „Mač grofa Draškovića” najduža je od svih predstavljenih utrka, pa će tako ove godine biti održana već deveta po redu. Inače, svake druge godine grof Drašković osobno sudjeluje u utrci po čemu je ona jedinstvena u europskim okvirima budući da u drugim europskim dvorcima trkači nemaju priliku trčati bok uz bok grofu Draškoviću. Prijašnjih godina sudjelovale su tisuće trkača ne samo iz Hrvatske, nego i svijeta. Utrka će se ove godine održati 2. srpnja, a trčat će se dvije dionice – 5 i 10 kilometara.

I Općina Donja Voća ove je godine ponovno uključena u ovu jedinstvenu priču. Tako će 11. studenog, povodom obilježavanja Dana Općine, biti održan drugi Špilja Vindija trail što je odlična prilika za promociju ovog arheološkog lokaliteta. Iako je prošle godine prvi puta održan, posjećenost je bila odlična, a na utrku su stigli i trkači iz inozemstva.

Na području ivanečkog kraja, od ovih šest utrka, održava se njih čak tri što govori u prilog tome da je taj kraj itekako atraktivan za trailove te sportski i trkački turizam. Sljedeći tjedan na području Ivanca održat će se 4. brdski maraton, a 23. srpnja slijedi specifična utrka specifičnog naziva – „U gaćicama v Gačice”. Kao zadnja u ovom kupu, u sklopu ivanečkih rudarskih dana i ove će se godine početkom prosinca održati „Rudarski cener”.

tklopotan / www.sjever.hr
20.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.