Now Reading:
“Žene su velike radilice, samo nam ponekad nedostaje malo hrabrosti…” Konferencija „Žene i poduzetništvo u Koprivničko-križevačkoj županiji” privukla veliki broj gostiju
Full Article 6 minutes read

“Žene su velike radilice, samo nam ponekad nedostaje malo hrabrosti…” Konferencija „Žene i poduzetništvo u Koprivničko-križevačkoj županiji” privukla veliki broj gostiju

U sklopu obilježavanja 30. rođendana Koprivničko – križevačke županije u prostorima HGK ŽK Koprivnica održana je Konferencija na temu “Žene i poduzetništvo” koju su organizirale Koprivničko – križevačka županija, Klub poslovnih žena Alfa, HGK ŽK Koprivnica, HOK OK Koprivničko – križevačke županije i tvrtka LALS MEDIA d.o.o.

Pozdravivši sve okupljene, na samom početku, organizatorica spomenutog okupljanja direktorica tvrtke Lals media i vlasnica regionalnog portala Sjever.hr, Marijana Sopek, naglasila je kako je cilj Konferencije – poticati žene, poticati konkurentnost i izvrsnost među njima, promovirati i razvijati poduzetničke aktivnosti žena te poticati žene na poslovima upravljanja.

– Žene su velike radilice, ali ponekada nam nedostaje malo hrabrosti da stanemo na gornju stepenicu, da srušimo taj stakleni strop. I zbog toga smo tu, da pokažemo da nas ima, da osnažimo jedna drugu, da dokažemo da žena ženi nije vuk. Samo na ovoj Konferenciji vas je 50-ak koje ste uspješne, svaka u svom poslovanju, svaka sa svojim znanjem i iskustvom – poručila je okupljenima Sopek zahvalivši Koprivničko – križevačkoj županiji što je prihvatila inicijativu i organizaciju Konferencije te čestitala Županiji 30. obljetnicu postojanja, kao i HGK ŽK Koprivnica.

U ime Obrtničke komore Koprivničko – križevačke županije okupljenima se pak obratila Irena Kovačić koja je tom prilikom naglasila kako broj obrta u županiji raste. Budući da je Konferencija okupila i potencijalne poduzetnice, bila im je to prilika da saznaju korisne informacije i čuju savjete vezano uz pokretanje vlastitog posla, a potvrdila je to i Renata Lohajner iz HGK Županijske komore Koprivnica.

Konferenciji je prisustvovala i Sanja Pernjak, predsjednica Kluba poslovnih žena Alfa Koprivničko – križevačke županije, koji aktivno djeluje posljednjih 10 godina.

-Mislim da našim djelovanjem pozitivno utječemo na mlade poduzetnice te na psihičku stabilnost, a cilj nam je pokazati kako i na koji način izgraditi karijeru, poboljšati položaj i rad poslovnih žena te time pridonijeti razvoju ženskog poduzetništva – rekla je Pernjak.

Gradonačelnik Koprivnice, Mišel Jakšić napomenuo je kako borba za ljudska prava nikada ne staje i ne smije stati, jer ne tako daleka povijest pokazuje nam koliko su se žene morale boriti za svoja prava.

– Važno je tu temu stalno potencirati i na njoj raditi, ne samo kroz raspravu i riječi, nego kroz neke jasne odluke, a sigurno je da se u današnjem razvoju svijeta i poduzetništva mora uzeti u obzir da obitelj najčešće počiva na ženskim leđima. Kroz naše zakonodavne okvire, ali i stil funkcioniranja biznisa, trebamo si svi dati još više truda da im taj moment u njihovim životima još više olakšamo i napravimo jednostavnijim – rekao je Jakšić.

Podršku konferenciji izrazio je i koprivničko – križevački župan Darko Koren naglasivši kako u mnogim disciplinama – životnim, društvenim, gospodarskim, ne bi trebalo raditi toliko veliku podjelu na muški i na ženski spol.

– Svjedočimo mnogim primjerima gdje su žene izrazito uspješne u poduzetništvu i nema tu neke bitne razlike, a isto tako svjedočimo nekim primjerima gdje u obiteljski život muškarci ulažu puno ili jednako. Naša Županija provodi brojne mjere i daje subvencije, primjerice za turizam i može se vidjeti da na potpisivanje tih ugovora dolazi dosta žena. Imali smo nedavno dva takva potpisivanja ugovora i u prvom je dominantan bio veći broj muškaraca, a u drugom pak baš dominantno veći broj žena i bili smo sretni zbog te činjenice – ustvrdio je župan Koren zaključivši kako svatko treba dobiti podršku u aktivnostima kojima se bavi.

Nakon uvodnih govora, uslijedio je panel – SAVJETOVANJE „Financiranje žena poduzetnica – bespovratna sredstva, poticaji, sufinanciranje kamata – razvoj start-up okruženja”.

Sudionici panela su bili Marijan Štimac, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu, Sanja Premec Sušanj stručna suradnica za PR i projekte ENTER Koprivnica, Melita Birčić ravnateljica PORA-e Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije, Josipa Markušić iz ispostave Hamag Birco, Ivana Grahovac, voditeljica Odjela za mala poduzeća, Direkcija za mikro, mala i srednja poduzeća HBOR te Vesna Kuterovac, predstojnica Područnog ureda Križevci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

-Iako nedostaje puno službene statistike, imam jaki dojam da su žene u smislu školovanja dvostruko više visoko obrazovane u odnosu na muške i mislim da je budućnost određena da će broj žena na visokim javnim mjestima biti sve veći – rekao je Štimac.

Grahovac je tijekom panela istaknula program kreditiranja mladih žena poduzetnica.

-Žensko poduzetništvo se uklapa u sve naše programe kreditiranja. Kako su žene i mladi prepoznati kao posebna ciljna skupina koju treba dodatno potaknuti, tako imamo program Mlade žene i poduzetnici. Program nudi minimalni iznos kredita od 50 tisuća eura, a maksimalan 300 tisuća eura – istaknula je Grahovac.

Uslijedio je i drugi panel na temu „ŽENE U JAVNOM ŽIVOTU: Kako sam uspjela i balansiranje između poslovnog, političkog i privatnog života”

Diskusiji su prisustvovale Irena Kovačić, predsjednica Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije, Sanja Pernjak, predsjednica Kluba poslovnih žena ALFA, Verica Rupčić, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije i Alemka Lončar, direktorica HEDONA-e.

Što se tiče nekakvih razlika u ravnopravnosti spolova, ja opće ne želim primijetiti tu razliku, za mene ona ne postoji – poruka je Irene Kovačić.

Rupčić se prisjetila i razdoblja kada je bila predsjednica Županijske skupštine te dobila jednoglasnu podršku svih članova skupštine.

-Politika je vrlo gruba igra. Bilo je jako teških trenutaka u mojoj karijeri, ali nikada nisam odustala. Zbog toga mi je jako puno značilo dobiti jednoglasnu podršku za predsjednicu županijske skupštine. Međutim, najviše ponižavanja sam dobila upravo u tom razdoblju – rekla je Rupčić.

U tvrtki Hedona od 2019. godine je direktorica Lončar, a kaže kako nije bilo jednostavno preuzeti vodstvo jer je tržište u Hrvatskoj jako teško definirati.

-Sve zajedno je to priča o 33 zaposlenih, od toga 18 osoba s invaliditetom. Hedona je zapravo odgovor na izazov teškog zapošljavanja osoba s invaliditetom – poručila je Lončar.

sjever.hr
19.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.