Now Reading:
“Žene su velike radilice, samo nam ponekad nedostaje malo hrabrosti…” Konferencija „Žene i poduzetništvo u Koprivničko-križevačkoj županiji” privukla veliki broj gostiju
Full Article 6 minutes read

“Žene su velike radilice, samo nam ponekad nedostaje malo hrabrosti…” Konferencija „Žene i poduzetništvo u Koprivničko-križevačkoj županiji” privukla veliki broj gostiju

U sklopu obilježavanja 30. rođendana Koprivničko – križevačke županije u prostorima HGK ŽK Koprivnica održana je Konferencija na temu “Žene i poduzetništvo” koju su organizirale Koprivničko – križevačka županija, Klub poslovnih žena Alfa, HGK ŽK Koprivnica, HOK OK Koprivničko – križevačke županije i tvrtka LALS MEDIA d.o.o.

Pozdravivši sve okupljene, na samom početku, organizatorica spomenutog okupljanja direktorica tvrtke Lals media i vlasnica regionalnog portala Sjever.hr, Marijana Sopek, naglasila je kako je cilj Konferencije – poticati žene, poticati konkurentnost i izvrsnost među njima, promovirati i razvijati poduzetničke aktivnosti žena te poticati žene na poslovima upravljanja.

– Žene su velike radilice, ali ponekada nam nedostaje malo hrabrosti da stanemo na gornju stepenicu, da srušimo taj stakleni strop. I zbog toga smo tu, da pokažemo da nas ima, da osnažimo jedna drugu, da dokažemo da žena ženi nije vuk. Samo na ovoj Konferenciji vas je 50-ak koje ste uspješne, svaka u svom poslovanju, svaka sa svojim znanjem i iskustvom – poručila je okupljenima Sopek zahvalivši Koprivničko – križevačkoj županiji što je prihvatila inicijativu i organizaciju Konferencije te čestitala Županiji 30. obljetnicu postojanja, kao i HGK ŽK Koprivnica.

U ime Obrtničke komore Koprivničko – križevačke županije okupljenima se pak obratila Irena Kovačić koja je tom prilikom naglasila kako broj obrta u županiji raste. Budući da je Konferencija okupila i potencijalne poduzetnice, bila im je to prilika da saznaju korisne informacije i čuju savjete vezano uz pokretanje vlastitog posla, a potvrdila je to i Renata Lohajner iz HGK Županijske komore Koprivnica.

Konferenciji je prisustvovala i Sanja Pernjak, predsjednica Kluba poslovnih žena Alfa Koprivničko – križevačke županije, koji aktivno djeluje posljednjih 10 godina.

-Mislim da našim djelovanjem pozitivno utječemo na mlade poduzetnice te na psihičku stabilnost, a cilj nam je pokazati kako i na koji način izgraditi karijeru, poboljšati položaj i rad poslovnih žena te time pridonijeti razvoju ženskog poduzetništva – rekla je Pernjak.

Gradonačelnik Koprivnice, Mišel Jakšić napomenuo je kako borba za ljudska prava nikada ne staje i ne smije stati, jer ne tako daleka povijest pokazuje nam koliko su se žene morale boriti za svoja prava.

– Važno je tu temu stalno potencirati i na njoj raditi, ne samo kroz raspravu i riječi, nego kroz neke jasne odluke, a sigurno je da se u današnjem razvoju svijeta i poduzetništva mora uzeti u obzir da obitelj najčešće počiva na ženskim leđima. Kroz naše zakonodavne okvire, ali i stil funkcioniranja biznisa, trebamo si svi dati još više truda da im taj moment u njihovim životima još više olakšamo i napravimo jednostavnijim – rekao je Jakšić.

Podršku konferenciji izrazio je i koprivničko – križevački župan Darko Koren naglasivši kako u mnogim disciplinama – životnim, društvenim, gospodarskim, ne bi trebalo raditi toliko veliku podjelu na muški i na ženski spol.

– Svjedočimo mnogim primjerima gdje su žene izrazito uspješne u poduzetništvu i nema tu neke bitne razlike, a isto tako svjedočimo nekim primjerima gdje u obiteljski život muškarci ulažu puno ili jednako. Naša Županija provodi brojne mjere i daje subvencije, primjerice za turizam i može se vidjeti da na potpisivanje tih ugovora dolazi dosta žena. Imali smo nedavno dva takva potpisivanja ugovora i u prvom je dominantan bio veći broj muškaraca, a u drugom pak baš dominantno veći broj žena i bili smo sretni zbog te činjenice – ustvrdio je župan Koren zaključivši kako svatko treba dobiti podršku u aktivnostima kojima se bavi.

Nakon uvodnih govora, uslijedio je panel – SAVJETOVANJE „Financiranje žena poduzetnica – bespovratna sredstva, poticaji, sufinanciranje kamata – razvoj start-up okruženja”.

Sudionici panela su bili Marijan Štimac, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu, Sanja Premec Sušanj stručna suradnica za PR i projekte ENTER Koprivnica, Melita Birčić ravnateljica PORA-e Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije, Josipa Markušić iz ispostave Hamag Birco, Ivana Grahovac, voditeljica Odjela za mala poduzeća, Direkcija za mikro, mala i srednja poduzeća HBOR te Vesna Kuterovac, predstojnica Područnog ureda Križevci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

-Iako nedostaje puno službene statistike, imam jaki dojam da su žene u smislu školovanja dvostruko više visoko obrazovane u odnosu na muške i mislim da je budućnost određena da će broj žena na visokim javnim mjestima biti sve veći – rekao je Štimac.

Grahovac je tijekom panela istaknula program kreditiranja mladih žena poduzetnica.

-Žensko poduzetništvo se uklapa u sve naše programe kreditiranja. Kako su žene i mladi prepoznati kao posebna ciljna skupina koju treba dodatno potaknuti, tako imamo program Mlade žene i poduzetnici. Program nudi minimalni iznos kredita od 50 tisuća eura, a maksimalan 300 tisuća eura – istaknula je Grahovac.

Uslijedio je i drugi panel na temu „ŽENE U JAVNOM ŽIVOTU: Kako sam uspjela i balansiranje između poslovnog, političkog i privatnog života”

Diskusiji su prisustvovale Irena Kovačić, predsjednica Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije, Sanja Pernjak, predsjednica Kluba poslovnih žena ALFA, Verica Rupčić, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije i Alemka Lončar, direktorica HEDONA-e.

Što se tiče nekakvih razlika u ravnopravnosti spolova, ja opće ne želim primijetiti tu razliku, za mene ona ne postoji – poruka je Irene Kovačić.

Rupčić se prisjetila i razdoblja kada je bila predsjednica Županijske skupštine te dobila jednoglasnu podršku svih članova skupštine.

-Politika je vrlo gruba igra. Bilo je jako teških trenutaka u mojoj karijeri, ali nikada nisam odustala. Zbog toga mi je jako puno značilo dobiti jednoglasnu podršku za predsjednicu županijske skupštine. Međutim, najviše ponižavanja sam dobila upravo u tom razdoblju – rekla je Rupčić.

U tvrtki Hedona od 2019. godine je direktorica Lončar, a kaže kako nije bilo jednostavno preuzeti vodstvo jer je tržište u Hrvatskoj jako teško definirati.

-Sve zajedno je to priča o 33 zaposlenih, od toga 18 osoba s invaliditetom. Hedona je zapravo odgovor na izazov teškog zapošljavanja osoba s invaliditetom – poručila je Lončar.

sjever.hr
19.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.