Now Reading:
NEVER FORGET Na šest lokacija u Čakovcu postavljeno 28 kamena spoticanja – Posavec: Ispravimo nepravde iz povijesti da se nikada više ne dogode u budućnosti
Full Article 5 minutes read

NEVER FORGET Na šest lokacija u Čakovcu postavljeno 28 kamena spoticanja – Posavec: Ispravimo nepravde iz povijesti da se nikada više ne dogode u budućnosti

Kamen spoticanja, spomenik žrtvama holokausta, poticaj je da u sjećanju ostanu čakovečki Židovi koji su u vihoru Drugog svjetskog rata odvedeni u koncentracijske logore.

U srijedu je tako, u sklopu međunarodnog projekta Never Forget, na šest adresa u srcu Čakovca postavljeno novih 28 kamena spoticanja posvećenih ljudima čija imena nose. Riječ je o projektu koji provodi Židovska općina Čakovec, a kameni su postavljeni u Uskoj ulica 11, Strossmayerovoj 1, Ulici Ivana Mažuranića 2, Ulici Kralja Tomislava 17 i 7 te na Trgu Republike bb.

Podsjetimo, Židovska općina Čakovec je 2021. godine položila 19 kamena spoticanja u Čakovcu i 9 u Prelogu. Kamen spoticanja je mali betonski blok kojem je na jednu plohu učvršćena mjedena pločica s ugraviranim imenom, prezimenom i datumom rođenja osobe te datumom i mjestom njezina pogubljenja. Podsjetnik je to na sudbine stradalih osoba, u nacionalsocijalističkim progonima, kako poginulih tako i preživjelih žrtava u njemačkim koncentracionim logorima, zatvorima, centrima za eutanaziju, klinikama za sterilizaciju, kao i drugih protivnika nacionalsocijalizma i pripadnika pokreta otpora. Najveći dio ovih spomenika posvećen je Židovima, no postavljaju se i Romima, pripadnicima Sinti naroda, homoseksualcima, Jehovinim svjedocima, crncima, protestantima i katolicima koji su odbili mobilizaciju u njemačku vojsku, komunistima i vojnim dezerterima. Do danas je u devetnaest država Europe, uključujući i Hrvatsku, ugrađeno oko 50.000 kamena spoticanja.

Predsjednik Židovske općine Čakovec Andrej Pal istaknuo je da su projekt Never Forget proveli zajedno s partnerima iz Slovenije – Občinom Lendava i Centrom judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor, kako bi sačuvali sjećanje na židovsku zajednicu koja je živjela u Čakovcu, a bila je usko povezana sa zajednicom u Prekmurju.

-U Međimurju je u logore bilo odvedeno oko 600 do 800 članova židovske zajednice, od toga je preko 80 posto židovske zajednice bilo ubijeno. Mi smo 2021. godine postavili 21 kamen spoticanja u Čakovcu i osam kamena spoticanja u Prelogu, a danas postavljamo 28 kamena za sljedećih 28 članova židovske zajednice – rekao je Pal.

U sklopu projekta Never Forget organiziran je niz aktivnosti, među njima i odlazak u Poljsku, u koncentracijski logor Auschwitz.
-Organizirali smo to za 35 profesora povijesti, etike i hrvatskog jezika, uz veliku pomoć IHRA-e i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Imali su tako priliku biti na mjestu tih strašnih događaja, a istovremeno biti još više senzibilizirani, kako bi to mogli prenijeti svojim učenicima. Svim ovim aktivnostima prenosimo povijesne činjenice sljedećim generacijama, da se holokaust više nikada ne ponovi, a ono što se desilo da se nikada ne zaboravi – poručio je Pal.

Međimurski župan Matija Posavec istaknuo je da Županija aktivno podupire Židovsku općinu Čakovec te zajedno šire poruke tolerancije, nenasilja i zajedništva.

-Samo širenjem znanja i poštivanjem ljudskosti možemo ona teška bremena prošlosti i počinjenog zla u holokaustu, širiti pozitivno stanje svijesti za buduće generacije. Završna konferencija projekta Never forget dolazi u trenutku kada Hrvatska dobiva predsjedanje međunarodnom asocijacijom za holokaust, što je izuzetno važna stvar i drago mi je da je upravo početna aktivnost ovdje u gradu Čakovcu, odnosno u Međimurskoj županiji. Time Međimurje pokazuje svoju otvorenost, tolerantnost i humanost te poruku poštivanja manjina, ali naravno želi i sudjelovati i u tome da se nepravde iz povijesti isprave na način da se one nikada više ne dogode u budućnosti – kazao je Posavec.

Tanja Šimonka, voditeljica Odjela za društvene djelatnosti Općine Lendava naglasila je da projekt Never Forget udružuje ljude, partnere i mjesta koja oduvijek surađuju – Maribor, Lendavu i Čakovec.

-Židovska zajednica je ta koja nas povezuje. Te židovske zajednice danas nema, ali je iznimno važno da se na sve moguće načine sjećamo njihove uloge i značaja, odnosno te užasne tragedije koja je označila njihov kraj. Židovska zajednica je u slovenskim mjerilima bila najveća zajednica, u Lendavi i Prekmurju je živjela najveća skupina Židova, a kada govorimo o žrtvama, u Prekmurju ih je bilo oko 800 – istaknula je Šimonka.

Sonji Pekoti, članici Židovske zajednice Čakovec, cijela je obitelj ubijena u Auschwitzu, osim njezine majke.
-Ona je sa svojih 14 godina bila radno sposobna i zbog toga je uspjela preživjeti. Nije se vraćala u Čakovec, a ja sam njezinu priču čula kada sam imala već preko 50 godina. Znala sam da sam iz židovske obitelji, ali nisam znala detalje. Sve ovo što se sada događa, jako me emocionalno pogodilo te mi je teško govoriti. Moja je majka preživjela, a ja sam se rodila na isti dan kada su svi ostali ubijeni, 21. svibnja, naravno nekoliko godina kasnije i to je znak da život ide dalje – poručila je Pekota.

U večernjim će se satima u Centru za kulturu Čakovec održati i završna konferencija projekta Never Forget na kojoj će biti predstavljeni najvažniji rezultati provedbe – izdavanje knjige “Samo broj” i istoimenog dokumentarnog filma o šestero Čakovčanaca, Međimuraca, koji su preživjeli holokaust. S njima je kroz vrijeme i svjedočanstva prolazila autorica knjige Mirjam Despinić-Biškup, zajedno sa snimateljem filma Zoranom Frasom.

a.kučić/sjever.hr
19.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.