Now Reading:
Predstavljena knjiga “Kulinarstvo i tradicijska jela Sračinca i Svibovca Podravskog”! Novoselec: Kuhanje i kuhari su naš “brend” kojim se ponosimo
Full Article 3 minutes read

Predstavljena knjiga “Kulinarstvo i tradicijska jela Sračinca i Svibovca Podravskog”! Novoselec: Kuhanje i kuhari su naš “brend” kojim se ponosimo

Jučer je u velikoj dvorani Doma kulture u Sračincu predstavljena dugo i temeljito pripremana knjiga “Kulinarstvo i tradicijska jela Sračinca i Svibovca Podravskog”, koju autorski potpisuje Damir Crleni. Među mnogobrojnim uzvanicima, na promociji knjige bili su i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj te načelnici općina iz Varaždinske županije.

Također, bila je ovo prilika za okupljanje mnogobrojnih uzvanika, mještana općine Sračinec, te velikog broja kuhara, koji žive ili potiču iz Sračinca ili Svibovca Podravskog.

Načelnik Općine Sračinec, Božidar Novoselec, kaže kako je dugo čekao na ovaj trenutak, a napominje kako su u Sračincu več izdali nekoliko važnih knjiga, prije svega Monografiju općine Sračinec pa sada i knjigu o kulinarstvu i tradicijskim jelima.

-Naša općina Sračinec relativno je mala, sa samo dva naselja, a iz nje su u svijet visoke gastronomije krenula čak tri znatna kuhara. No, osim tih najuspješnijih, s našeg je područja u zadnjih tridesetak godina poteklo više od 80 kuhara, koji rade diljem naše zemlje i inozemstva. Kuhanje i kuhari naš su “brend”, kojim se ponosimo, a sada je ta povijest zapisana u ovu knjigu o tim ljudima i našoj tradiciji. Knjiga je pripremana više od godinu dana, od prve inicijative gospodina Damira Crlenog, do ove današnje promocije odrađen je zaista veliki posao. Damir Crleni bio je prvi zlatni kuhar Hrvatske, još davne 2004. godine, a iza njega je već više sličnih knjiga, pa je bio red da svoje znanje i iskustvo upregne i u mjestu iz kojeg je potekao – rekao je Novoselec.

Bogato opremljena knjiga velikog formata kao nakladnik potpisuje Varaždinska županija, a sunakladnik je Općina Sračinec. Osim autora knjige Damira Crlenog, suradnici na knjizi su Anđelko Levanić, Marin Sambolek, Ivana Rakinić i Marija Kuzminski, a fotografsku opremu knjige te grafičku pripremu potpisuje Ivica Jeremić.

-U našoj županiji radimo više projekata zaštite autohtonih proizvoda i namirnica, a ja sam rođen u Sračincu. Ideja mi je odavno bila da na neki način objedinim te dvije emocije, onu za hranom i onu za svojim rodnim krajem. Prije više od godinu dana krenuli smo od te ideje, da nešto napravimo za općinu Sračinec. Bio je to svojevrstan put u davnu prošlost, trebalo se sjetiti što smo to kao djeca jeli, što su jeli naši stari i kako su ta jela pripremana. U isto vrijeme krenuo je proces zaštite izvornosti Zdiganih krumpirovih štrukli s koščicama od tikve, na čemu predano rade u Udruzi žena Preslica Sračinec. Tako da je sve to objedinjeno u ovoj knjizi, koja će, vjerujem, biti lijepa uspomena, ali i potaknuti na pripremanje nekih od tradicijskih jela – naglasio je autor Crleni.

Prvi dio knjige sadrži recepte tradicijskih jela, a u drugom dijelu predstavljeni su mnogobrojni kuhari s područja općine Sračinec. Svaki od njih predstavljen je kratkom biografijom, svojim najdražim jelom i receptom. Zanimljivo je i to da je knjiga dvojezična, osim tekstova i recepata na hrvatskom, cijeli je sadržaj preveden i na engleski jezik.

sjever.hr
19.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.