Now Reading:
MEĐIMURSKI KRUMPIR IZBAČEN IZ KONZUMA Dodlek: Dovedeni smo na rub propasti, prijete nam gubici radnih mjesta – ovo je upropaštavanje domaće proizvodnje krumpira
Full Article 4 minutes read

MEĐIMURSKI KRUMPIR IZBAČEN IZ KONZUMA Dodlek: Dovedeni smo na rub propasti, prijete nam gubici radnih mjesta – ovo je upropaštavanje domaće proizvodnje krumpira

Nakon 18 godina došlo je do prekida suradnje, jednog od najvećih proizvođača i otkupljivača krumpira u Republici Hrvatskoj, tvrtke Dodlek-agro d.o.o. s trgovačkim centrom Konzum. Međimurski proizvođač i otkupljivač krumpira Mirjan Dodlek, vlasnik tvrtke Dodlek-agro, tvrdi da su Pavao Vujnovac i njegova tvrtka ENNA Fruit zabranili Konzumu otkup njegova krumpira, a potvrdio je to i na konferenciji za medije održanoj u utorak u sjedištu njegove tvrtke.

– 14. ožujka 2023. godine nazvao me direktor voća i povrća iz Konzuma i rekao mi je da tog tjedna do petka isporučim sav krumpir u njihove distributivne centre prema narudžbama i to je to, jer je nažalost dobio usmeni nalog od ENNA Fruita da od ponedjeljka 20. ožujka 2023. godine više ne smije naručivati krumpir od mene – ispričao je Mirjan Dodlek dodavši kako je njegova tvrtka godišnje isporučivala Konzumu 11 do 12 tisuća tona krumpira što u financijskom iznosu znači da godišnje gube 6,25 milijuna eura prihoda.

Naša ovisnost o Konzumu je 70 posto, a smatram da smo ovim potezom dovedeni u nepovoljnu pregovaračku poziciju jer ovim postupkom, pregovaranja nije niti bilo. Jedna od strana preko noći je odlučila da im nakon svih ovih godina poslovanja više nismo potrebni. Naša godišnja proizvodnja krumpira iznosi 16 tisuća tona, a imamo 30-ak kooperanata koji žive i rade u Međimurju. Naša tvrtka zajedno sa svojim koopernatima ima 60 posto ukupnih skladišnih kapaciteta za krumpir u Republici Hrvatskoj – pojasnio je Dodlek dodavši kako trenutno zapošljavaju 30 domaćih ljudi.

– Neke smo djelatnike nažalost morali otpustiti, a neki su otišli sami, bojeći se za vlastitu egzistenciju. Nažalost tu nije kraj otpuštanjima, ako se u vrlo kratkom vremenskom periodu nešto ne promijeni i ako nas se ne vrati u Konzum kao dobavljača krumpira. Naime, ovim postupkom smo dovedeni na rub propasti, prijete nam gubici 10-ak radnih mjesta i smatramo da je ovo upropaštavanje domaće proizvodnje krumpira – kazao je Dodlek.

Kako je objasnio, obratili su se i tvrtki ENNA Fruit gdje su dobili objašnjenje kako je odluka njihovog vlasnika da moraju kontrolirati kompletnu nabavu voća i povrća u Konzumu te su im ponudili suradnju u vidu otkupa njihovog rinfuznog krumpir što bi, kako je naglasio Dodlek ujedno značilo i prestanak rada pakirnog centra u Međimurju. Objasnio je i kako je ugovor s Konzumom i dalje na snazi, no od ožujka nisu primili nijednu narudžbu.

Jedan od kooperanata tvrtke Dodlek-agro Božo Premuš, koji se bavi proizvodnjom krumpira 30 godina, istaknuo je kako s tvrtkom Dodlek-agro već 25 godina ima korektnu suradnju,a tvrtka ENNA Fruit im zasad ništa nije ponudila.

– I dalje namjeravamo surađivati s gospodinom Dodlekom jer smo vezani i s našim skladištem koje smo skupa izgradili. Ako moramo naš krumpir voziti u Varaždin, povećavamo si troškove i sve ostalo – rekao je Premuš dodavši kako su svi kooperanti sada zbunjeni i razočarani.

Konferenciji za medije je prisustvovao i načelnik Belice Zvonimir Taradi.

– Kada netko dođe do novaca, onda mu je baš svejedno hoće li nešto kupiti ili preprodati. Ako je Belica poznata po spomeniku krumpira, onda to nije zato jer je imala novaca, nego zato jer je povijesno stvarala, radila i proizvodila. Ljudi su se mučili i sad je šteta da se netko ovako poigra s time. Nadam se da će netko razmisliti još jednom i da ne može reći „od sutra te nema”. Suradnja kako se dugoročno gradi, tako se mora i dugoročno čuvati, a ako je potrebno prestati, neka se smanjuje u poslovnom kontekstu – poručio je Taradi.

jmiklauzic/www.sjever.hr
18.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.