Now Reading:
Žene poduzetnice okupile se u Koprivničko – križevačkoj županiji i poručile: “Žene su velike radilice, samo nam ponekada nedostaje malo hrabrosti…”
Full Article 5 minutes read

Žene poduzetnice okupile se u Koprivničko – križevačkoj županiji i poručile: “Žene su velike radilice, samo nam ponekada nedostaje malo hrabrosti…”

U sklopu obilježavanja 30. rođendana Koprivničko – križevačke županije u prostorima HGK ŽK Koprivnica održana je Konferencija na temu “Žene i poduzetništvo” koju organiziraju Koprivničko – križevačka županija, Klub poslovnih žena Alfa, HGK ŽK Koprivnica, HOK OK Koprivničko – križevačke županije i tvrtka LALS MEDIA d.o.o.

Pozdravivši sve okupljene, na samom početku, organizatorica spomenutog okupljanja direktorica tvrtke Lals media i vlasnica regionalnog portala Sjever.hr, Marijana Sopek, naglasila je kako nažalost još uvijek živimo u muškom svijetu, no da su žene sve više samosvjesnije i u sve većem se broju odlučuju za poduzetništvo i obrtništvo.

– Ono što je potrebno, ne samo za nas koje smo krenule u vode poduzetništva, već više zbog onih koje trebaju ohrabrenje da se na to odluče, je stalno i beskompromisno jačati svijest o ženama u poduzetništvu i pronalaziti rješenja koja su potrebna kako bi se žene sve više osnažile za ulazak u poduzetništvo – rekla je Sopek dodavši kako je upravo to i cilj Konferencije – poticati žene, poticati konkurentnost i izvrsnost među njima, promovirati i razvijati poduzetničke aktivnosti žena te poticati žene na poslovima upravljanja.

Žene su velike radilice, ali ponekada nam nedostaje malo hrabrosti da stanemo na gornju stepenicu, da srušimo taj stakleni strop. I zbog toga smo tu, da pokažemo da nas ima, da osnažimo jedna drugu, da dokažemo da žena ženi nije vuk. Samo na ovoj Konferenciji vas je 70 koje ste uspješne, svaka u svom poslovanju, svaka sa svojim znanjem i iskustvom – poručila je okupljenima Sopek zahvalivši Koprivničko – križevačkoj županiji što je prihvatila inicijativu i organizaciju Konferencije, kao i HGK ŽK Koprivnica.

U ime Obrtničke komore Koprivničko – križevačke županije okupljenima se pak obratila Irena Kovačić koja je tom prilikom naglasila kako broj obrta u županiji raste.

– Danas imamo 1903 obrta i od toga 635 su ženska, a zanimljiva je i činjenica da danas imamo sve više žena obrtnica koje rade neke muške poslove, kao što je prijevoz i građevina. To zapravo dokazuje da su sve manje razlike između nas žena i muškaraca. Rezultati poslovanja u gospodarstvenim subjektima isto tako pokazuju da su žene bolji organizatori i donose racionalnije odluke – kazala je Kovačić.

Budući da je Konferencija okupila i potencijalne poduzetnice, bila im je to prilika da saznaju korisne informacije i čuju savjete vezano uz pokretanje vlastitog posla, a potvrdila je to i Renata Lohajner iz HGK Županijske komore Koprivnica. Osvrnula se i na Službene statistike Europske unije prema kojima su žene u korporativnom sektoru u Europskoj uniji nekih 14 posto manje plaćene od muškaraca, a u Hrvatskoj ta brojka iznosi 12 posto.

– Prošli je tjedan Europski parlament usvojio direktivu o jačanju primjene načela jednakih plaća muškaraca i žena koju će trebati primjenjivati tvrtke u smislu da će morati javno ustupiti podatke o strukturi plaća muškaraca i žena, a čime bi se trebalo jamčiti smanjivanje tih razlika – objasnila je Lohajner.

Konferenciji je prisustvovala i Sanja Pernjak, predsjednica Kluba poslovnih žena Alfa Koprivničko – križevačke županije, koji aktivno djeluje posljednjih 10 godina.

– Svojim aktivnostima koje smo provodile i organizacijom raznih predavanja i panel rasprava sasvim sigurno smo doprinijele promociji žena u poslovnom životu. Današnje predavanje “Upravljanje vremenom” održat će nam profesorica psihologije Ljiljana Drenški Cvrtila, a riječ je o izuzetno bitnoj temi u ovo turbulentno vrijeme, kada gledamo kako da pronađemo što više vremena za obavljanje naših radnih zadataka, ali i za obitelj koja nam je svima na prvom mjestu – rekla je Pernjak.

Konferenciju je podržao i koprivničko – križevački župan Darko Koren naglasivši kako u mnogim disciplinama – životnim, društvenim, gospodarskim, ne bi trebalo raditi toliko veliku podjelu na muški i na ženski spol.

– Svjedočimo mnogim primjerima gdje su žene izrazito uspješne u poduzetništvu i nema tu neke bitne razlike, a isto tako svjedočimo nekim primjerima gdje u obiteljski život muškarci ulažu puno ili jednako. Naša Županija provodi brojne mjere i daje subvencije, primjerice za turizam i može se vidjeti da na potpisivanje tih ugovora dolazi dosta žena. Imali smo nedavno dva takva potpisivanja ugovora i u prvom je dominantan bio veći broj muškaraca, a u drugom pak baš dominantno veći broj žena i bili smo sretni zbog te činjenice – ustvrdio je župan Koren zaključivši kako svatko treba dobiti podršku u aktivnostima kojima se bavi.

S njime se složio i gradonačelnik Koprivnice, Mišel Jakšić napomenuvši kako borba za ljudska prava nikada ne staje i ne smije stati, jer ne tako daleka povijest pokazuje nam koliko su se žene morale boriti za svoja prava.

– Važno je tu temu stalno potencirati i na njoj raditi, ne samo kroz raspravu i riječi, nego kroz neke jasne odluke, a sigurno je da se u današnjem razvoju svijeta i poduzetništva mora uzeti u obzir da obitelj najčešće počiva na ženskim leđima. Kroz naše zakonodavne okvire, ali i stil funkcioniranja biznisa, trebamo si svi dati još više truda da im taj moment u njihovim životima još više olakšamo i napravimo jednostavnijim – rekao je Jakšić.

www.sjever.hr
18.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.