Now Reading:
I suci se spremaju na štrajk? Pravosuđe na nogama, traže 1300 eura povišice
Full Article 2 minutes read

I suci se spremaju na štrajk? Pravosuđe na nogama, traže 1300 eura povišice

Nakon liječnika, i suci su na nogama. Naime, u srijedu se sastaje radna skupina gdje će se raspravljati oko plaća sudaca, a u resornom ministarstvu poručuju da štrajk nije najbolje rješenje, donosi RTL Danas.

Sudac Trgovačkog suda u Splitu Ivan Čulić za RTL Danas objasnio je kako je svake godine sve teže biti sudac u Hrvatskoj te kako njihova plaća nije samo naknada za njihov rad nego i antikoruptivna mjera.

-Ako imate milijune koji se vrte ispred vas, različite interese, pa onda nekog s plaćom koja je na razini 1,34 prosječne plaće, ne znam koliko je to dobro – kaže sudac Čulić.

Dodaje i da se njihove obveze povećavaju, trebaju pratiti i europsku regulativu, a sve to ne prati i njihov status, pa jednaku zlovolju kao i krčki sudac, koji je zbog plaće odgodio ročište, osjeća i 90 posto ostalih sudaca.

-U periodu od 23 godine prosječna plaća je narasla 125 posto. Koliko je rasla plaća suca prvog stupnja? Devet posto! Mi, u stvari, samo tražimo usklađivanje naših plaća s gospodarskim rastom i rastom troškova života – rekao je Čulić za RTL Danas.

Inače, trgovački i općinski suci u sustavu imaju najnižu plaću, a traže da se plaća veže uz hrvatsku prosječnu bruto plaću, umjesto da se kao do sad određuje zakonom.

Zamjenik predsjednika Udruge hrvatskih sudaca Marin Mrčela ustvrdio je da je plaća sada nominalno manja nego 2009-te. U priopćenju koje je nakon sastanka između Ministarstva pravosuđa i uprave i Vrhovnog suda poslano medijima spominje se i štrajk koji, prema mišljenju svih, nije dobro rješenje, a najavljuje se i nastavak reforme sustava plaća u državi.

Konkretni razgovori očekuju se u srijedu kada je sastanak radne skupine za izmjenu Zakona o plaćama. I dok resorno ministarstvo obećava 300 eura povišice od rujna što je oko 2000 eura neto plaće, Udruga sudaca traži 1300 eura više, odnosno neto plaću od 3000 eura te povećanje plaća za državne službenike.

-600 i 700 eura za posao koji rade je nužno. A ne da imamo situaciju, kao nedavno na Županijskom sudu u Zagrebu, da su rasprave bile odgođene jer nemamo zapisničara. To je tužno – rekao je Mrčela.

www.sjever.hr / danas.hr
18.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.