Now Reading:
Učenici iz Donje Stubice i Stubičkih Toplica na Međunarodnoj koloniji u Ernestinovu
Full Article 2 minutes read

Učenici iz Donje Stubice i Stubičkih Toplica na Međunarodnoj koloniji u Ernestinovu

Proteklog je tjedna održana 20. Međunarodna kolonija mladih Ernestinovo 2023. na kojoj su sudjelovali i učenici Osnovne škole Donja Stubica i OŠ Vladimir Bosnar Stubičke Toplice.

Moto ovogodišnje kolonije u Ernestinovu bio je “Moje utočište”, a cilj radionice bio je da djeca putem kreativnog rada propitkuju svoju ideju sigurnog prostora. Kroz introspekciju i marljive ruke polaznici radionica materijalizirali su jedan komadić svojeg svijeta, svijeta koji njima simbolizira sigurnost, u kojem se mogu izraziti i biti uvjereni u sebe.

Iz škola u Donjoj Stubici i Stubičkim Toplicama poručuju kako je za njih ovo sudjelovanje predstavljalo veliku čast, budući da su uz školu domaćina bili jedini predstavnici Republike Hrvatske. Također su sudjelovali učenici škola iz Slovenije te učenici OŠ Matije Gupca iz Tavankuta, Vojvodina, Republika Srbija.

Radionice su vodili likovni pedagozi različitih profila, a učenici zagorskih škola, prema svojim likovnim interesima odabrali su: slikarsku, kiparsku, filmsku i grafičku radionicu. Važno je napomenuti da su u Koloniji sudjelovali i daroviti učenici čija darovitost je potvrđena i testiranjem kroz županijski projekt Lumen. Vođeni svojim mentoricama, Snježanom Štefek – Borovčak i Valentinom Horvat, kreativno su se izražavali radeći prije i poslije podne. Tijekom nepuna tri dana nastali su izvrsni radovi koji su izloženi na završnoj izložbi kojom je, uz prezentaciju plesne i dramske skupine završila ovogodišnja kolonija.

Za vrijeme održavanja radionica, voditelji učenika održali su nekoliko susreta razgovarajući i uspoređujući načine rada u školskom sustavu zemalja sudionica s aspekta učitelja.

Uz razvijanje osobnih kreativnih izričaja učenici su međusobno upoznali, učili su jedni druge jezik, neprestano se družili, u pauzama, u prekrasnom parku koji okružuje školu i Likovnu galeriju.

Iz Osnovne škole Donja Stubica i Osnovne škole Vladimir Bosnar Stubičke Toplice zahvaljuju Gradu Donja Stubica i Općini Stubičke Toplice na podršci i financijskoj potpori te svim sudionicima iz Ernestinova poručuju: “Vidimo se dogodine”!

www.sjever.hr
17.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.