Now Reading:
U Općinu Lobor stiže više od 500 čuvara Kristova groba – Viteško društvo Svetog Križa domaćin 23. Susreta Žudija
Full Article 3 minutes read

U Općinu Lobor stiže više od 500 čuvara Kristova groba – Viteško društvo Svetog Križa domaćin 23. Susreta Žudija

Više od 500 čuvara Kristova groba iduće godine stiže u Općinu Lobor. Naime, tamošnje Viteško društvo Svetog Križa bit će domaćin 23. po redu Susreta Žudija, čuvara Kristova groba koji u svojim župama diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine njeguju uskrsne običaje.

Kako je objasnio Mirko Kuharić, predsjednik Viteškog društva Svetog Križa Lobor, riječ je o dugogodišnjoj tradiciji u kojoj loborski čuvari Kristova groba sudjeluju sve od 2010. godine kada su se prvi puta pojavili na festivalu Žudija u Metkoviću.

Festival se održava svake godine na Uskrsni ponedjeljak, a domaćin 23. po redu koji će se održati 2024. godine bit će upravo loborsko društvo i to prvi puta.

-U početku je ovo bila samo smotra koja je kroz godine prerasla u festival na kojem se sastaje od 30 do 35 udruga, odnosno čuvara Isusovog groba – rekao je Kuharić.

Na ovogodišnjem, 22. Susretu Žudija koji je održan u Slivnom Ravnom sudjelovalo je 30 udruga, a iz ovog dijela Hrvatske, uz Viteško društvo Sveti Križ, sudjelovali su i Kuburaši iz Marije Bistrice.

Mi i Kuburaši pucamo čime se otvara festival Žudija. Nakon toga počinje sam čin predstavljanja svake udruge što je jedinstveno i scenografski odlično prikazano. Nadam se da će iduće godine i festival u Loboru biti dobro posjećen – dodao je Kuharić.

Inače, pripreme za Susrete Žudija u Loboru već su počele, a slijedi odabir lokacije na kojoj će se festival održati. Kako je najavio Kuharić, očekuje se dolazak 500 do 800 sudionika, 30-ak udruga i velikog broja zainteresiranih posjetitelja.

Da je riječ o odličnoj promociji Općine Lobor, njihove župe, ali i cijele Krapinsko-zagorske županije potvrdila je i načelnica Ljubica Jembrih.

-Drago mi je da se Općina Lobor može pohvaliti velikim brojem izuzetno aktivnih udruga koje su naši najbolji promotori. Već smo započeli, zajedno s Viteškim društvom i Župom Svete Ane, u organizaciji događaja i sigurna sam da će i Općina, ali i svi naši mještani biti odlični domaćini. Viteško društvo Svetog Križa njeguje tradiciju i već godinama sudjeluje na Susretima Žudija na kojima odlično predstavljaju, kako sebe i svoj rad, tako i našu Općinu što dokazuje i ovo domaćinstvo koje im je veliko priznanje. Vjerujem da će festival biti odlično posjećen i da će to biti jedna lijepa promocija našeg Lobora u koji će se, sigurna sam, velik broj sudionika i vratiti – rekla je načelnica Jembrih.

sjever.hr
13.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.