Now Reading:
U Općinu Lobor stiže više od 500 čuvara Kristova groba – Viteško društvo Svetog Križa domaćin 23. Susreta Žudija
Full Article 3 minutes read

U Općinu Lobor stiže više od 500 čuvara Kristova groba – Viteško društvo Svetog Križa domaćin 23. Susreta Žudija

Više od 500 čuvara Kristova groba iduće godine stiže u Općinu Lobor. Naime, tamošnje Viteško društvo Svetog Križa bit će domaćin 23. po redu Susreta Žudija, čuvara Kristova groba koji u svojim župama diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine njeguju uskrsne običaje.

Kako je objasnio Mirko Kuharić, predsjednik Viteškog društva Svetog Križa Lobor, riječ je o dugogodišnjoj tradiciji u kojoj loborski čuvari Kristova groba sudjeluju sve od 2010. godine kada su se prvi puta pojavili na festivalu Žudija u Metkoviću.

Festival se održava svake godine na Uskrsni ponedjeljak, a domaćin 23. po redu koji će se održati 2024. godine bit će upravo loborsko društvo i to prvi puta.

-U početku je ovo bila samo smotra koja je kroz godine prerasla u festival na kojem se sastaje od 30 do 35 udruga, odnosno čuvara Isusovog groba – rekao je Kuharić.

Na ovogodišnjem, 22. Susretu Žudija koji je održan u Slivnom Ravnom sudjelovalo je 30 udruga, a iz ovog dijela Hrvatske, uz Viteško društvo Sveti Križ, sudjelovali su i Kuburaši iz Marije Bistrice.

Mi i Kuburaši pucamo čime se otvara festival Žudija. Nakon toga počinje sam čin predstavljanja svake udruge što je jedinstveno i scenografski odlično prikazano. Nadam se da će iduće godine i festival u Loboru biti dobro posjećen – dodao je Kuharić.

Inače, pripreme za Susrete Žudija u Loboru već su počele, a slijedi odabir lokacije na kojoj će se festival održati. Kako je najavio Kuharić, očekuje se dolazak 500 do 800 sudionika, 30-ak udruga i velikog broja zainteresiranih posjetitelja.

Da je riječ o odličnoj promociji Općine Lobor, njihove župe, ali i cijele Krapinsko-zagorske županije potvrdila je i načelnica Ljubica Jembrih.

-Drago mi je da se Općina Lobor može pohvaliti velikim brojem izuzetno aktivnih udruga koje su naši najbolji promotori. Već smo započeli, zajedno s Viteškim društvom i Župom Svete Ane, u organizaciji događaja i sigurna sam da će i Općina, ali i svi naši mještani biti odlični domaćini. Viteško društvo Svetog Križa njeguje tradiciju i već godinama sudjeluje na Susretima Žudija na kojima odlično predstavljaju, kako sebe i svoj rad, tako i našu Općinu što dokazuje i ovo domaćinstvo koje im je veliko priznanje. Vjerujem da će festival biti odlično posjećen i da će to biti jedna lijepa promocija našeg Lobora u koji će se, sigurna sam, velik broj sudionika i vratiti – rekla je načelnica Jembrih.

sjever.hr
13.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.