Now Reading:
Milanović: Kad Zagorje i sjeverna Hrvatska postanu regija, to će biti država u državi, a kad Dalmacija postane regija, čuvajmo se!
Full Article 1 minutes read

Milanović: Kad Zagorje i sjeverna Hrvatska postanu regija, to će biti država u državi, a kad Dalmacija postane regija, čuvajmo se!

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović ima svoje mišljenje o mogućem preustroju lokalne samouprave i smatra da su postojećim sustavom „više-manje svi donekle zadovoljni”.

-Županije su tu, takve kakve jesu, većina od njih nema povijesno utemeljenje, ali funkcioniraju kao transmisija ili buffer između države i ljudi na terenu – istaknuo je Milanović, a prenosi N1.
Kazao je i kako je to politički problematično, zato što je ova država i nacija povijesno nastajala u političkom jedinstvu, a da su regije uvijek bile kamen spoticanja, nekih drugih identiteta i apetita prema Hrvatskoj.

-Kad Dalmacija postane regija, čuvajmo se. Kad Zagorje i sjeverna Hrvatska postanu regija, to će biti država u državi. Ne vidim da je to dobro za Hrvatsku – rekao je predsjednik, a prenosi N1.
Ustvrdio je da je sadašnji sustav lokalne samouprave nastao 1993., kad je Hrvatska bila u najvećim problemima.

-Kad bi danas krenuli u preustroj i prekrajanje, ne bi došli ni do prvog zavoja. Ne bi se mogli dogovoriti o novom sustavu i ne vidim koja općina bi se mogla ukinuti ili pripojiti susjednoj – kazao je Milanović.

sjever.hr/n1info.hr
13.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.