Now Reading:
Međimurska i Šibensko-kninska županija prepliću tradiciju sjevera i juga Hrvatske – Na Sajmu agroturizma u Skradinu uz maslinovo predstavit će se međimursko bučino ulje!
Full Article 3 minutes read

Međimurska i Šibensko-kninska županija prepliću tradiciju sjevera i juga Hrvatske – Na Sajmu agroturizma u Skradinu uz maslinovo predstavit će se međimursko bučino ulje!

Župan Međimurske županije Matija Posavec i župan Šibensko-kninske županije Marko Jelić potpisali su sporazum o partnerstvu i suradnji kojom prepliću tradiciju juga i sjevera Hrvatske i jačaju dvije značajne manifestacije: Urbanovo i Sajam agroturizma Šibensko-kninske županije.

U Šibeniku su danas, župan Međimurske županije Matija Posavec i župan Šibensko-kninske županije Marko Jelić potpisali sporazum o partnerstvu i suradnji kojim jačaju dvije značajne manifestacije svojih područja: sporazumom je u smislu uzajamnog predstavljanja povezano Urbanovo te Sajam agroturizma Šibensko-kninske županije koji će se održati od 30. travnja do 1. svibnja u Skradinu.

Međimurska županija će se na 12. Sajmu agroturizma u Skradinu predstaviti bogatom paletom tradicijskih delicija naših poljoprivrednih gospodarstava, od meda i drugih pčelinjih proizvoda te mesa ‘z tiblice, bučinog ulja , sireva, do naših vrhunskih vina. Bit će ovo sjajna prilika da jugu Hrvatske predstavimo i dio svoje bogate kulturne baštine, poput etnoblaga, ali i svoj turistički potencijal koji je Međimursku županiju učinio prvom regijom u Hrvatskoj nositeljicom oznake Green Destination za održivi turistički koncept.

Koloplet tradicijskih vrijednosti plave i zelene Hrvatske ukrasit će i ovogodišnje Urbanovo. Novo izdanje Urbanova – festivala pušipela, koje počinje polovicom svibnja, bit će obogaćeno i ponudom gostiju iz Šibensko-kninske županije koji će okusima i mirisima Mediterana prožeti naše slavlje vina u jednoj od najvećih manifestacija sjeverozapadne Hrvatske. Urbanovo je odavno preraslo granice Međimurja te se etabliralo kao željno očekivana manifestacija u ovom dijelu Europe.

Društvo vinogradara i vinara Hortus Croatiae Međimurske županije svake godine, uz podršku Županije, organizira festival u čast naših glasovitih vina, osnažuje novim programskim elementima što je Urbanovo od popularne lokalne priredbe odavno učinilo manifestacijom kozmopolitskog karaktera.

-Šibensko-kninska i naša županija imaju mnogo dodirnih točaka, a time i šansu za uspješno povezivanje zelene i plave Hrvatske. Milijuni putnika koji prođu našom turističkom zemljom trebaju proizvode, naši poljoprivredni proizvođači im mogu ponuditi te proizvode i na tom je cilju usmjeren i ovaj naš sporazum jer nam otvara put promocije i zaštite naših autohtonih proizvoda te nam je prilika da pokažemo bogatstvo naše baštine, gastronomije i enologije na velikom Sajmu agroturizma u Skradinu. Stoga, u ime naših obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava zahvaljujem na pozivu za sudjelovanje na Sajmu u Skradinu, a i vi ćete nama uvijek biti dragi gosti u Međimurju. Šibensko-kninska županija također je domovina dobrih vina, pa nam je drago što će nam biti partneri na našem skorom Urbanovu – istaknuo je župan Matija Posavec.

Župan Šibensko-kninske županije Marko Jelić naglasio je da je ovo prvi korak k široj suradnji.

-Razgovarali smo o suradnji na našem Sajmu agroturizma u Skradinu te je župan Posavec predložio da uzvratimo našim gostovanjem na Urbanovu. Želim naglasiti da je ovo početak koji nam omogućava suradnju i na raznim drugim poljima jer dijelimo mnoge interese. Razgovarali smo i o zdravstvu, razvoju industrije te turizmu s proizvodima visoke dodane vrijednosti – rekao je župan Jelić, dodavši da će se u Skradinu predstaviti i 15-ak međimurskih izlagača te da će se jedno pored drugog naći dva najbolja ulja Hrvatske: maslinovo iz šibensko-kninske regije te međimursko bučino!

Sporazumom o suradnji povezuju se i dvije vinske regije Hrvatske, dva tradicijska okvira, dva dijalekta, te pokazuju koliko je jedna mala zemlja uistinu raznolika.

sjever.hr/medjimurska-zupanija.hr 11.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.