Now Reading:
U dvorcu Opeka niče moderan Regionalni centar kompetentnosti u poljoprivredi koji će imati čak i vinski podrum s kušaonom – kako napreduju radovi provjerili župan Stričak i zastupnik Štromar
Full Article 3 minutes read

U dvorcu Opeka niče moderan Regionalni centar kompetentnosti u poljoprivredi koji će imati čak i vinski podrum s kušaonom – kako napreduju radovi provjerili župan Stričak i zastupnik Štromar

Radovi na rekonstrukciji i obnovi dvorca Opeka koji će postati sjedište Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi u punom su jeku. U to se u srijedu uvjerio župan Varaždinske županije Anđelko Stričak koji je u pratnji svojih suradnika, saborskog zastupnika Predraga Štromara i ravnatelja Srednje škole „Arboretum Opeka” Marčan Dragana Brkića obišao gradilište.

Riječ je o investiciji vrijednoj oko 5,7 milijuna eura, no kako je napomenuo župan Stričak, bit će tu i dodatnih radova i troškova. Naime, projektom nije predviđena izgradnja parkirališta, obnova zapadnog zida koji je u potpuno derutnom i ruševnom stanju, a kod iskapanja ostataka i zidova pronađeno je više kamenih blokova koje je potrebno restaurirati.

-Imali smo priliku vidjeti da nakon raščišćavanja gradilišta – uklanjanja raslinja, prekapanja u onim ruševinama i ostacima zidova, napokon smo se digli i počeli s gradnjom. Da će biti završeno u predviđenom roku – neće. Ali da će biti dvorac obnovljen – hoće, a to je najbitnije – poručio je čelni čovjek Varaždinske županije najavivši kako će kroz mjesec do dva znati točan iznos troškova izgradnje, odnosno uređenja dvorca Opeka.

Paralelno s ovim radovima, Varaždinska županija na natječaj je prijavila i projekt revitalizacije samog arboretuma.

-Predviđeni iznos je oko 10 milijuna eura, a odnosi se na sami park – na uređenje ograde oko parka, a isto tako i dodatni dio koji bi se odnosio na turističke sadržaje. Nakon završetka cijelog tog kompleksa, koji se sastoji od negdje 64 hektara, odnosno 50 hektara je pod zaštitom, nama će trebati godišnje oko milijun eura za održavanje cijelog tog kompleksa, a to nisu mala sredstva – objasnio je Stričak.

Saborski zastupnik Štromar naglasio je kako ovaj obilazak ulijeva optimizam da će ovaj dvorac vrlo skoro zasjati u svom punom sjaju.

-Radovi će biti vrlo brzo gotovo, nadamo se još ove godine. Želja starih Viničanaca – da opet vide onaj dvorac u prekrasnom sjaju kao što su ga nekad vidjeli i da opet uživaju u njemu – poručio je Štromar.

Dvorac Opeka će nakon završetka radova postati Regionalni centar kompetentnosti u poljoprivredi, odnosno sastavni dio Srednje škole Arboretum Opeka, a da se radovi odvijaju punom parom potvrdio je i ravnatelj škole Brkić.

-Želja nam je da radovi što prije završe i da se uspostavi regionalni centar. Dvorac nije samo za potrebe škole, već je ovo destinacija koja će dati neku višu vrijednost samoj općini, ali i županiji u cjelini, a sve kako bi poboljšali stanje naše poljoprivrede s educiranim kadrovima – objasnio je Brkić.

Inače, u budućem Regionalnom centru kompetentnosti u poljoprivredi nalazit će se laboratoriji za ispitivanje kakvoće vina, meda, ulja i tla, baza sjemena, specijalizirane učionice za floristiku, vinski podrum s kušaonom, učenički dom kapaciteta oko 45 ležaja s menzom, kao i apartmani za predavače.

tklopotan / www.sjever.hr
05.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.