Now Reading:
U Prelogu obilježen Dan oslobođenja od mađarske okupacije – odana počast svima koji su se borili i dali svoje živote za slobodu Međimurja
Full Article 2 minutes read

U Prelogu obilježen Dan oslobođenja od mađarske okupacije – odana počast svima koji su se borili i dali svoje živote za slobodu Međimurja

Grad Prelog 4.travnja obilježava Dan oslobođenja Preloga i Međimurja od mađarske okupacije za vrijeme Drugog svjetskog rata. Tim povodom položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika Palim borcima u parku na Trgu slobode u Prelogu.

Kako je naglasio gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, sjećanje na žrtve Drugog svjetskog rata i sve one koji su sudjelovali u antikoalicijskoj borbi, poseban je pečat ne samo grada Preloga i Međimurja, nego i cijele Hrvatske i Europe.

– Odati počast tim ljudima koji su se borili i dali život za oslobođenje Međimurja je nešto posebno, i mi to poštujemo i cijenimo. Nažalost, u ovo vrijeme, iako se nama čini jako daleko, a ustvari je jako blizu, događa se rat u Ukrajini gdje se ljudi bore za svoj dom i krov nad glavom. Smatram da se takve stvari pogotovo u današnjim vremenima ne bi smjele događati – poručio je gradonačelnik Kolarek dodajući kako bi upravo sjećanje na žrtve Drugog svjetskog rata trebalo bi biti pokazatelj onima koji danas ratuju da prestanu, da sjednu za stol i razgovaraju te da se svi problemi riješe mirnim putem.

Podsjetimo, početkom travnja 1945. godine, Kalnički partizanski odred, jedinice bugarske Otečestvene fronte i sovjetske Crvene armije ušle su u Međimurje i prekinule četverogodišnju nacističku okupaciju, a dolaskom hrvatske partizanske jedinice te 1945. godine, taj je kraj posljednji pripojen matici zemlji.

Oslobođenje Međimurja je započelo 1. i 2. travnja 1945. godine. Prelog je oslobođen 4. travnja, a Čakovec 6. travnja 1945. godine, kojim datumom se obilježava i Dan oslobođenja Međimurja od mađarske okupacije.

www.sjever.hr
04.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.