Now Reading:
STALNA BORBA Novi Marof muku muči s dabrovima koji su čak i ‘pomagali’ u radovima na vrtiću
Full Article 2 minutes read

STALNA BORBA Novi Marof muku muči s dabrovima koji su čak i ‘pomagali’ u radovima na vrtiću

Dabrovi na novomarofskom području uništavaju usjeve, kradu građu, a čak su i ‘pomagali’ u radovima na vrtiću – donosi RTL Danas. Iako su mnogima trn u oku, riječ je o zakonom zaštićenim životinjama koje su iznimno korisne za okoliš, no ipak stvaraju probleme.

Tako su mještaninu Remetinca Stjepanu Kopljaru s livade odnijeli 70 posto kukuruza.

-Sad sam sijao kukuruz i pšenicu. Onda su opet napravili branu pa sad ide voda na pšenicu – ispričao je Kopljar za danas.hr.

Ogoljuju i ruše drveće te grade brane što posljedično potapa poljoprivredne površine i ceste. Posljednjih se godina šteta u ovom kraju bilježi intenzivnije. Kopljar je objasnio kako je jedan čovjek imao posađene topole koje su mu dabrovi odnijeli te napravili branu.

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač rekao je da je Ministarstvo gospodarstva u kontaktu s Hrvatskim vodama koje donose odluku ili daju suglasnost o uklanjanju određene brane.

-Tu smo u nekim stalnim borbama. Nakon dan, dva oni opet grade branu tako da je to Sizifov posao – poručio je Jenkač za RTL Danas.

Inače, kako je ispričao fotograf i zaljubljenik u prirodu Josip Horvat Majzek, dabrovi stari oko godinu dana dugi su oko 70 centimetara, ali odrasla jedinka može imati i preko 35 kilograma, pa kad izađe na kopno uplaši ljude.

Inače, tamo gdje su dabrovi je i pojilište, a nakon nastanka takvog jezera u njemu se nastanjuju nove riblje i močvarne biljne vrste, dolaze i ptice močvarice što obogaćuje stanište.

Iako su korisni za okoliš, Grad je prošle godine kod dogradnje dječjeg vrtića morao uložiti više napora. Naime, kako je ispričao gradonačelnik Jenkač dabrovi su radnicima svake noći odnosili letve i ugrađivali ih u svoju branu.

-Trebali bi ih zaposliti. Sigurno bi bili dobri radnici s obzirom da nemamo radnika u Hrvatskoj – poručio je Jenkač.

Foto: arhiva
www.sjever.hr / danas.hr
01.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.