Now Reading:
Uskoro otvorenje Nacionalnog rehabilitacijskog centra u Varaždinskim Toplicama! Stričak: Svjedočimo priči o uspjehu koja je trajala preko 20 godina
Full Article 3 minutes read

Uskoro otvorenje Nacionalnog rehabilitacijskog centra u Varaždinskim Toplicama! Stričak: Svjedočimo priči o uspjehu koja je trajala preko 20 godina

Nakon dobivanja uporabne dozvole, pri kraju je i faza opremanja Nacionalnog rehabilitacijskog centra za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine Specijalne bolnice Varaždinske Toplice.

Objekt koji je u završnoj fazi opremanja, u prisustvu domaćina ravnatelja Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice Denisa Kovačića, obišli su župan Varaždinske županije Anđelko Stričak sa suradnicima i državni tajnik pri Ministarstvu turizma i sporta Tomislav Družak.

Župan Stričak kaže kako je prva faza gotova, a to je bila izgradnja centra te je sada na redu opremanje, a za mjesec do dva slijedi i druga faza kada će se objekt dati na korištenje potrebitima.

-Svjedočimo priči o uspjehu koja je trajala preko 20 godina. Ovo je projekt vrijedan preko 18 milijuna eura, ali tu ne stajemo. Prijavili smo nove projekte za unutarnje uređenje Minerve i uređenje arheoloških lokaliteta te objekata u sklopu Bolnice. Kada zbrojimo sve investicije dolazimo do 270 milijuna kuna, a toplička bolnica tolike investicije nikad nije doživjela – poručio je župan.

Izgradnjom i opremanjem Centra Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice će se svrstati uz bok modernim rehabilitacijskim centrima te postati mjesto edukacije i razmjene znanja europskih, ali i domaćih stručnjaka i znanstvenika.

-Smatram da se Varaždinske Toplice razvijaju u jako dobrom smjeru i kroz dvije godine će, sa svim ovim investicijama, zasigurno biti središte zdravstvenog turizma Republike Hrvatske – zaključio je Stričak.

Ravnatelj bolnice je naglasio kako je ideja Centra stara gotovo 30 godina te da su do sad, jedini u Hrvatskoj, radili u neprimjerenim uvjetima – što više neće biti slučaj.

-Naši pacijenti se već godinama liječe u neprimjerenim uvjetima, a sad smo stvorili uvjete kakvih nema u široj okolici. U Centru imamo i lanac robotske i robotizirane opreme. Spoj educiranih liječnika, fizioterapeuta i sestara s modernom opremom će sigurno davati daleko bolje rezultate nego do sad – poručio je Kovačić te dodao kako im preostaje još samo formalna potvrda da Centar zadovoljava sve kriterije.

Potom se Kovačić zahvalio svim ministrima i ljudima koji su pomogli u realizaciji ovog projekta, među kojima je od prvog dana bio i varaždinski župan Stričak.

-Svi zajedno smo došli do ovog cilja. Prvotno smo dobili 83 milijuna kuna za Centar, ali kako se puno toga na tržištu promijenilo, kroz nekoliko odluka Vlade dobili smo dodatna sredstva te došli do konačne cijene od 138 milijuna kuna. Tako da je objekt realiziran iz sredstava državnog proračuna i iz sredstava operativnog programa konkurentnosti i kohezije – zaključio je Kovačić.

Državni tajnik Družak kaže kako je nakon obilaska Centra bio impresioniran.

-Bio sam gost nekada davno ovih Toplica i sad kad vidim što se sve i kako promijenilo – to je nevjerojatno! Varaždinska županija, uz potporu Vlade Republike Hrvatske i korištenjem europskih sredstava radi čuda – rekao je Družak.

Družak je poručio kako cijeli kompleks može biti i treba biti baza hrvatskog sporta i hrvatskih sportaša, ali i da će Varaždinske Toplice postati jako bitna točka na europskoj karti.

-Vrlo brzo će Varaždinske Toplice postati jako bitna točka na europskoj karti zdravstvenog turizma. To je nešto od čega će korist imati i Varaždinska županija, ali i Republika Hrvatska te će sigurno imati potporu i Ministarstva turizma i sporta te Vlade Republike Hrvatske – zaključio je Družak.

md/sjever.hr
31.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.