Now Reading:
Održan kolegij zagorskih gradonačelnika i načelnika: Ključna tema – kako iskoristiti sredstva iz Fonda solidarnosti do 30. lipnja!
Full Article 5 minutes read

Održan kolegij zagorskih gradonačelnika i načelnika: Ključna tema – kako iskoristiti sredstva iz Fonda solidarnosti do 30. lipnja!

U prostorima Poslovno – tehnološkog inkubatora u Krapini u srijedu je održan kolegij gradonačelnika i načelnika s područja Krapinsko – zagorske županije s glavnim temama – vraćanje u ispravno radno stanje infrastrukture i pogona u području prijevoza oštećenih u potresu na području KZŽ, analiza ugovorenih aktivnosti odnosno operacija Županijske uprave za ceste, poticanje jedinica lokalne samouprave u uključivanje u izgradnju fotonaponskih elektrana te predstavljanje portala Invest in Zagorje.

Kako je na samom početku kolegija istaknuo krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, na čiju je inicijativu kolegij i sazvan, što se tiče provedbe dijela projekta vezanih uz vraćanje u ispravno radno stanje infrastrukture te Fond solidarnosti proglašena je takozvana mobilizacija u Županijskoj upravi za ceste i na području gradova i općina.

– Naime, radi se o izuzetno velikom novcu koji ćemo u vrlo kratko vrijeme investirati u infrastrukturu, mislim pritom na propuste, mostove i same ceste. S obzirom na to da smo mi provedbeno tijelo PT1, kolegica Mlakar koja je i voditeljica tog tijela izvijestit će gradonačelnike i načelnike o postojećem stanju i aktivnostima praćenja i provedbe, kako bi svi zajedno uspjeli potrošiti sav novac koji smo aplicirali. Naime, do 30. lipnja mora novac sjesti na račune izvođača radova – rekao je župan Kolar napomenuvši kako će čelnici općina i gradova također imati priliku saznati sve o analizi ugovorenih aktivnosti Županijske uprave za ceste, kako bi se znali iskorigirati prilikom provedbe same javne nabave.

Dodao je i kako će tijekom kolegija biti predstavljen i novi portal poslovnih zona na području Krapinsko – zagorske županije, pod nazivom Invest in Zagorje.

– Riječ je o novom portalu gdje želimo na jednom mjestu imati sve podatke za sve poslovne zone na području naše županije, za potencijalne investitore, a sve je odrađeno na jedan vrlo moderan i inovativan način – rekao je Kolar te istaknuo kako je najvažniji cilj kolegija donijeti zaključke koji će svima zajedno omogućiti da budu što bolji i što učinkovitiji u provedbi ovih mjera.

Vlatka Mlakar, pročelnica županijskog Upravnog odjela za javnu nabavu i EU fondove osvrnula se na provedbu poziva vezanog uz vraćanje u ispravno radno stanje infrastrukture i opreme iz područja obrazovanja i prijevoza oštećenih u potresu na području KZŽ.

– Temeljem prvog javnog poziva koji se odnosi na obrazovanje ugovoreno je ukupno 12 operacija vrijednosti 827 tisuća eura. 11 ih je završeno, a jedna je u provedbi. Riječ je o hitnim mjerama sanacije, dok se kod jedne operacije koja je u provedbi radi o izgradnji zamjenske zgrade Područne škole Laz Bistrički – pojasnila je Mlakar.

Što se tiče područja prijevoza, ukupna alokacija poziva iznosi 22 milijuna eura. Inače, Županija je javni poziv otvarala dva puta. Prvi je puta alokacija bila 4,8 milijuna kuna te je tri puta tražila povećanje alokacije, tako da sada iznosi preko 22 milijuna eura.

– Zaprimili smo zahtjeva za sklapanjem dodataka ugovora u vrijednosti od preko 27 milijuna eura. Dosad smo ugovorili 54 operacije vrijednosti skoro 19 milijuna eura, a nadležnom koordinacijskom tijelu uputili smo zahtjev za odobrenjem dodatne alokacije. Dosad je realizirano sedam operacija vrijednosti 1,5 milijuna eura, no svakodnevno radimo procjenu rizika, pratimo provedbu, pratimo sve što se događa s ugovorenim operacijama kako bismo do 30. lipnja uspješno realizirali sve predviđene projekte na području županije – rekla je Mlakar.

Putem jednostavne izravne dodjele koja je objavljena kako bi se povećala apsorpcija sredstava namijenjenih za saniranje štete od potresa, Krapinsko-zagorska županija za područje obrazovanja dogovorila je dodatne 822 tisuće eura, a za prijevoz dodatnih 7,8 milijuna eura, od čega se 944 tisuće eura odnosi na veća potraživanja vezana uz nastale troškove, dok joj je 6,8 milijuna eura odobreno za potencijalne nove troškove te to također mora biti završeno do 30. lipnja.

– Pred nama su intenzivna tri mjeseca. Radimo svakodnevno s korisnicima. Najbitnija je intenzivna komunikacija između nas, Zagorske razvojne agencije i samih korisnika kako bismo svi zajedno savladali prepreke prije svega vezane uz poremećaje na tržištu, povećanje cijena radova i kašnjenje u samom izvršenju – kazala je Mlakar.

Ravnatelj Regionalne energetsko – klimatske agencije sjeverozapadne Hrvatske Julije Domac na kolegiju gradonačelnika i načelnika govorio je o poticanju jedinica lokalne samouprave u izgradnju fotonaponskih elektrana te uvrštavanja energetske učinkovitosti i proizvodnje energije iz obnovljivih izvora u prostorno-plansku dokumentaciju.

– Plan je da prva zagorska i hrvatska virtualna elektrana poveže sve te izvedene objekte – rekao je Domac koji je inače predstavio i inicijativu kako bi Krapinsko-zagorska županija postala još zelenija i najnaprednija u području prostorno-planskog planiranja.

Riječ je o inicijativi kojom bi se uvjetovalo da svi novoizgrađeni objekti na području Krapinsko-zagorske županije na krovu imaju sunčanu elektranu ili pak zeleni krov.

Direktorica Poduzetničkog centra Krapinsko – zagorske županije Helena Matuša predstavila je pak okupljenima portal poslovnih zona KZŽ, Invest in Zagorje.

– Krećemo u kampanju pod zajedničkim nazivom Invest in Zagorje gdje se radi komunikacijska platforma sa svim osobnim informacijama o Krapinsko – zagorskoj županiji i poslovnim zonama, kao jedna statički dio same aplikacije. Načelnicima i gradonačelnicima predstavljamo dinamički dio tog sustava koji će omogućiti prikaz poslovnih zona i lokacije ulaganja, a gdje svi zainteresirani investitori u realnom vremenu mogu dobiti sve podatke o zoni, zajedno sa infrastrukturom koja prolazi kroz zonu, nekim važnim parametrima koji su bitni za razmatranje ulaganja u zonu, a i tim dijelom sustava mogu upravljati i sami gradovi i općine koji se uključe – rekla je Matuša istaknuvši kako je osmišljen model troškovno prihvatljiv te pozvala sve gradove i općine da se uključe u ovu inicijativu.

jmiklauzic/www.sjever.hr
29.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.