Now Reading:
Konstituiran Savjet umirovljenika i osoba treće životne dobi KZŽ – Za predsjednicu izabrana Đurđa Mohač
Full Article 2 minutes read

Konstituiran Savjet umirovljenika i osoba treće životne dobi KZŽ – Za predsjednicu izabrana Đurđa Mohač

U prostorijama Županije u Krapini održana je konstituirajuća sjednica Savjeta umirovljenika i osoba treće životne dobi Krapinsko – zagorske županije, na kojoj je za predsjednicu izabrana članica Županijske skupštine i Matice umirovljenika KZŽ Đurđa Mohač, dok je njezina zamjenica pomoćnica ravnateljice Doma zdravlja KZŽ za sestrinstvo, Biserka Sviben.

Članice i članovi Savjeta su i zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek, predsjednik Matice umirovljenika KZŽ Vladimir Crnec te predstojnica Područnog ureda Donja Stubica, Hrvatskog zavoda za socijalni rad Stanislava Erdelja.

Odluku o osnivanju Savjeta umirovljenika i osoba treće životne dobi donio je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar te su njome propisane sljedeće zadaće Savjeta: analiziranje stanja i utvrđivanje prioriteta te aktivno sudjelovanje u pripremi i definiranju mjera za razvoj socijalne zaštite umirovljenika i osoba starije životne dobi, informiranje župana o propisima i drugim pitanjima vezanim uz položaj umirovljenika i osoba starije životne dobi i obavljanje drugih poslova vezanih uz položaj umirovljenika i osoba starije životne dobi.

Naime, prema posljednjem popisu stanovništva iz 2021. godine, osobe iznad 65 godina starosti čine 22,45 posto ukupnog stanovništva Republike Hrvatske. U KZŽ udio osoba starijih od 65 godina života čini 20,8 posto ukupnog stanovništva, dok je ono prema popisu iz 2011. godine iznosilo 17,62 posto. Obzirom na negativne demografske trendove, kao i starenje stanovništva, ukazala se potreba definiranja starijih kao posebne skupine u fokusu socijalne politike na nacionalnoj, ali i regionalnoj i lokalnoj razini.

Ovi podaci pokazuju kako se produljio životni vijek građana, ali i da starenje stanovništva utječe na rast javnih troškova za potrebe starijeg stanovništva. Umirovljenici, odnosno osobe treće životne dobi suočeni su s mnogim izazovima vezanim uz visinu mirovinskih davanja, adekvatnu zdravstvenu zaštitu i socijalnu skrb kao i međugeneracijsku solidarnost. Krapinsko – zagorska županija štiti interese svih ranjivih skupina u društvu, djece, mladih, osoba s invaliditetom, pa tako i ove korisničke skupine.

www.sjever.hr
29.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.