Now Reading:
Je li pred nama legalizacija prostitucije u Hrvatskoj? Odlazak u javne kuće i pružanje seksualnih usluga više se neće kažnjavati???
Full Article 2 minutes read

Je li pred nama legalizacija prostitucije u Hrvatskoj? Odlazak u javne kuće i pružanje seksualnih usluga više se neće kažnjavati???

Prodaju seksualnih usluga treba dekriminalizirati, ženama i muškarcima koji se time bave pružiti podršku, a onima koji žele prestati, u tome pomoći. Zaključak je to autorice prvog velikog, obuhvatnog istraživanja o regulaciji prostitucije u Hrvatskoj, koje provodi Institut društvenih znanosti Ivo Pilar od 2019. godine.

Sa znanstvenicama, koje predvodi Ivana Radačić se, načelno, slažu policajci, suci, predstavnici resornih ministarstava, državna tijela i, na koncu, i osobe koje se bave prostitucijom. No, zastarjeli Zakon to ne prati pa kod nas seksualne radnice i radnici, zbog odavanja prostituciji, mogu završiti i do 30 dana u zatvoru – donosi portal Srednja.hr.

Nalazi istraživanja, a u kontekstu komparativnih istraživanja i standarda zaštite ljudskih prava, upućuju da je u Hrvatskoj potrebno uskladiti policijsku i sudsku praksu s međunarodnim standardima za zaštitu ljudskih prava; dekriminalizirati prodaju seksualnih usluga u skladu s međunarodnopravnim standardima; donijeti efikasne javne politike koje bi adresirale nepovoljne socioekonomske uvjete koje su jedan (za neke ključni) od razloga ulaska u prostituciju; te uspostaviti sustave podrške i strategije izlaska za one koje žele izaći iz prostitucije. U izradu javnih politika potrebno je uključiti i glasove osoba koje prodaju seksualne usluge, zaključuju.

sjever.hr/srednja.hr
27.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.